• (bkz: damali forma)
  • 3 gun once ogrendigim bu oyunun cok kisa zamanda bunyemde bagimlilik yapmasini oncelikle asker tavlasi denen oyun orneginde oldugu uzere basit ve hemen ogrenilir kurallarina baglamis idim.lakin 3 gun gecti ve anladim ki bu oyunun zevki de zorlugu da basitliginde imis. satrancta ortalama, siradan iki oyuncuyu izlemek dahi keyif verebilirken siradan iki dama oyuncusunun oyununu izlemek deja vu hissini koruklemekten oteye gitmeyecektir. oysa ki sahsi kanaatimce oldukca kafa zortlatan usta satranccilarin oyunlarina karsilik, usta dama oyuncularinin oyunu az evvel soyledigim sebebpten oturu hayranlik uyandiran bir solene donusebilmekte, insanin egosunu eze eze fiskobirlik findik harcina cevirebilmektedir.

    damanin yazilacak cok fazla puf noktasi kili yunu yoksa da (arkayi boslama, ortaya hakim ol, arkadan tezgah cevir) hakkinda enteresan bir bilgim var.

    dama bilgisayarin insanlar ile turnuvaya katilip yendigi, sampiyon oldugu ilk oyun imis. dama uzerinde ai projesi hazirlayan bir arkadastan ve internetten ogrendigim kadariyla su anda degme dama sampiyonunu yenecek bir program var imis (hem de 94ten beri). bu sebepten dama sampiyonu birisiyle tanismak istiyorsaniz bilgisayarinizla temasa gecmeyi deneybilirsiniz. (ben denedim, mousunu siktim, fanini kokladim)
  • son uc tasın mı,yoksa son tasın mı dama oldugu ilk oyunda kimin isine nasıl geliyosa,bizim orda boyle oynarlar diyerek belirlendigi oyun.son uc tas damadır kardesim bu oyun oyle guzeldir,kaybetmek uzere olan adam birden ustun konuma gecer kopmaz oyundan.ayrı bir stareteji gerekir ustun konumdayken birden rakibin uc damasıyla bas basa kalmak.tek dama bi halta yaramaz.
  • bizim damadaki son üç taş dama hadisesi aynı mahalle maçlarında kalecinin "topu üç defa yere vurdum olm, önümde duramazsınız artık" kuralı gibidir. muhtemelen o kuralı da bu kuralı da işine öyle geldiği için ve karşısındaki itiraz ederse onu dövebilecek irilikte olduğu için aynı kişi koymuştur.

    hayat ta böyle değil mi zaten?
  • hem yemek mecburi hem de sabit bir sekilde oynandigindan uzun süre oynanmasi tavsiye edilmeyen bir oyundur, feci kilo aldirir. bunun yerine emrah referansi ile okey tavsiye edilir, en azindan kosuyosun falan..
  • sirpca'da "lady".
  • italyancasının da aynı sekilde "dama" oldugunu tamamen kes kel alaka bir yerden ögrendigim oyundur.

    (bkz: http://www.lostpedia.com/wiki/dharma_initiative)
  • tüm kombinasyonlarını bir bilgisayara yükleyerek yenilmez bir bilgisayar yapılması ile tadının kaçırılmış olduğu oyundur.
    (bkz: satranç öyle mi)
    (bkz: http://www.aa.com.tr/…tml=0&popup=1&haber_id=246702)
  • artık en iyi ihtimalin ikincilik olduğu oyun
hesabın var mı? giriş yap