• hidrodinamik kralı.
    dönemin çariçesi tarafından st. petersburg'a davet edilmiş ve formüllerini hayata geçirerek buradaki devasa fıskıyelerin, süs havuzlarının yapımında görev almıştır. her ne kadar verimli çalışmalara imza atsa da st. petersburg'daki yıllarını oldukça mutsuz geçirmiştir. beraber yaşadığı kardeşini, henüz 31 yaşındayken geçirdiği ateşli bir hastalık sonucu bu şehirde kaybetmiştir. içinde bulunduğu büyük mutsuzluk nedeniyle defalarca memleketi isviçre'ye, basel'e dönmeye çalışmış ama başvurduğu üniversiteler tarafından kabul görmemiştir. yıllar sonra yurduna dönme fırsatı bulduktan sonra başka ülkelerden gelen en cazip teklifleri bile reddetmiş ölümüne dek basel'de yaşamıştır. hiç evlenmemiş, çocuğu da olmamıştır.

    aynı zamanda tıp doktorudur. dolaşım sistemi, kalbin çalışma mekaniği alanında yoğunlaşmıştır. kan basıncını ölçen ilk aleti de akışkanlar hakkında yaptığı çalışmalardan yararlanarak tasarlamıştır. geliştirdiği yöntem 18. yüzyılın sonlarına kadar kullanılmıştır. kendi kollarına ince cam tüpler batırarak kapiller dolaşımı araştırmıştır. mikrokapiller tüplerin babasıdır.
  • johann bernoullinin 3 oğlundan biri.. hidrodinamikin babası olarak bilinir.. geliştirdiği sıvıların akışkanlığı teoremleri modern uçağın yapımında kullanılmaktadır..
    yani sevgili suser ; eğer ki şimdi uçakta uçabiliyor ve bunları okuyabiliyorsan, bunu daniel'e borçlusun.. ve kapat o laptopu.. uçağı düşüreceksin..
  • dehasi ve buluslari yuzunden evden atilan insan.
    1734'de astronomi dalindaki calismalari esit guzellikte bulundugundan babasi ve daniel'e grand prize for paris academy odulu verilmistir. babasi oglunun kendine denk olmasi, bi bakimada boynuzun kulagi gecmesi olayina cok sinirlenip oglunu evden atmistir.
  • vakti zamanında yayınladığı hydrodynamica isimli eseri babası tarafından çalınmış bilim adamı. bu akademik hırs baba oğulu bile birbirine düşürüyor gerisini siz düşünün artık.
  • uçakları uçurabilmemizin ve gemileri suda ilerletebilmemizi borçlu olduğumuz saygıdeğer kişilik

    (bkz: bernoulli prensibi)
  • akışkanlar mekaniğinin en önemli denklemlerinden birini bulmuştur.
    (bkz: bernoulli denklemi)
  • marjinalist faydayı tanımlar.
    "dünya arzu edilebilir şeylerle dolu. ama bunlara sahip olmak için kişilerin ödemeye istedikleri bedel kişiden kişiye değişir. ve bir şeyden elimizde ne kadar çok varsa, daha fazlası için o kadar az ödemeye istekli oluruz".

    d. bernouilli'nin faydası, kaybın olmadığı ve daha az ile daha çok arasında karar verilen bir faydaydı. yazı tura atılırken, sürekli yazı atan sürekli kazanırken, o kazandığı sırada diğeri kaybetmezdi.
  • 8 şubat 1700 tarihinde hollanda`da dünyaya gelip, 1782 senesinin soğuk bir mart gecesi, isviçre`de vefat eden büyük bilimadamı, matematikçi, fizikçi güzel insan. doğrudur efenim, ismi, en az juventus'lu bir solbek kadar italyandır.

    lakin bu zat-ı muhterem, müthiş zamanlamalarla kademeye girip top çıkarmak yerine, hayatını doğa bilimlerine adamıştır.

    kısaca,vizkoz olmayan (bkz: inviscid) akış için, akışkanın hızındaki artış, aynı anda basınçtaki düşüşü ya da akışkanın potansiyel enerjisindeki düşüşü getirecektir, diyerek masaya çıkarıp vurmuş, adeta akışkanlar mekaniğinin babası burda(!) demiştir.

    (bkz: bernoulli denklemi) başlığında arkadaşlar denklemleri ile anlatmışlar durumu. ben de bu afacan kuvvetlerin airfoil dizaynı sayesinde nasıl da koca koca kütleleri havada tuttuğunu dilim döndüğünce izah etmeye çalışmıştım.

    şimdi efenim, yaptığı şey doğayı açıklamak tamamen. ancak önemli bir nüans mevcut burada.

    doğada zaten olagelen bir fenomeni matematiksel dille* anlatmakla kalmıyor daniel, farkettiği bu gerçekliği kullanarak insanlığın gelecekte tonlarca ağırlıktaki makinaları havada tutmasına da yardım ediyor, feneri ile aydınlatıyor.

    söyledikleri doğada zaten var ama koşula*basınç bağlı kantitatif değer* bulmak ve bu değerlere göre mühendislerin makina dizaynı* yapması, tamamen bernoulli baba'nın eseridir.

    çünkü neydi, bilim, birseyin dogrulugunu kanitlamak icin bogusmazdı. fakat modeller insa ederdi. bu modeller, gercek data ile örtüsüyorsa, bu sadece müthis biseydi.

    bu anlamda çok önemli konu.

    şimdi en yaygın bilinen uygulama bu bağlamda airfoil uygulamaları. fakat, yine havacılıkta kullanılan önemli bir uygulama alanı daha var.

    pitot tüpleri efendim (bkz: static port) ile kombin çalışan bu mekanizma, uçağın hava hızını bulmaya yarar. bu iki cihaz, hava hızı göstergesine (bkz: airspeed indicator) bağlıdır. bu gösterge, uçaktan geçen hava akımının dinamik basıncını tayin eder. dinamik basınç, durgun haldeki basınç ile (bkz: stagnation pressure) - ki bu basınca, pitot basıncı da denir ve akışkan hızının sıfır olduğu ve tüm kinetik enerjinin, izentropik olarak basınç enerjisine dönüştüğü noktadır - statik basınç arasındaki farktır. dinamik basıncı basitçe formülize edersek, ro yoğunluk, v hız olmak üzere ve (.) skaler çarpım ise = 1/2.ro.sqr(v) gibi düşünebiliriz.

    işte bu hava hız göstergesi, bernoulli prensibi kullanılarak kalibre edilir efenim. böylece, gösterge, dinamik basınca bağlı hızı şaşmaz bir isabetle gösterir.

    yani bernoulli olmasaydı, uçabilseydik dahi hızımızı net tayin edemeyecektik büyük ihtimalle hiçbir zaman.

    son olarak, şunu bırakayım da, nefes alma-verme mekanizmamızın dahi bu prensip ile çalıştığı görülsün.
  • pa/l * + g/2(gc)*za+va²/2(gc)+n.wp=pb/l *+g/2(gc)*zb+vb²/2(gc)+((4f*l/d+kc+kg+?kb)*va²/2(gc)))
    akışkanlar mekaniginde gibi bir formüle sahip denklemi bulmuştur. adınıda bernoulli denklemi koymuştur. çok işe yarar çalışmalarda bulunmuş fakat ögrencilik hayatını kabusa çeviri.
  • vis vivadan yola çıkarak ve calculusü kullanarak geliştirdiği denklemle akışkanlar mekaniğinin newtonu olma hayalini gerçekleştiren kişi. (bkz: bernoulli denklemi)
hesabın var mı? giriş yap