• istiklalde tünele dogru inerken galatasaray lisesini gectikten sonra sagda yeralan gecit. içinde eskiden cok sakin simdilerde sürekli dolu bir cayocagi bulunur. "danismanda bir cay icelim" lafi kullanila kullanila "abi bi danisalim" sekline dönüsmüstür.
  • otobusten tepebasinda indilginde istiklale en dogrudan ulasimi saglayan gecit.
  • geçidin içi çantacılarla,incik boncukcularla doludur.içerde köşede güzel bi çay ocağı vardır,öğrencilerin uğrak yeridir(hava güzelse)geçidin ortasındaki güzelim banklar esnafa tahsis edilmiştir,oturulunursa güzelce kaldırılınır
  • her geçmeye yeltendiğinizde bir ıslık sesi ve akabinde "i love you i love you" şeklinde kabuslarınıza fon müziği olabilicek bi çeşit ses kaydının sizi karşıladığı geçit
  • kostum ve uniforma satan dukkanlar vardir bu gecitte bir de. uniforma dukkani vitrininde ascibasi, garson, otel kapi gorevlisi kiyafetleri yer alirken, kostumcude ise iceride ilgi cekici bir melek kostumu olmasi ile beraber vitrini pek bir karisik, pek bir ozensizdir.

    i love you bebeklerinden sonra ise sirasiyla kozmetik urunleri satan bir reyon, sonrasinda boy boy renk renk otrislerin dizili oldugu incik boncukcular yer alir.

    insana bir nevi karnaval havasi, bir lunaparak tadi yakalatir. i love you bebeklerinden olsa gerek, bazen ise hep gorulen o garip ruyalardan birindeymis gibi urpertir. kesin daha fazla anlam yuklenebilir bu gecide ama ben bu kadari ile yetinmek isterim simdilik, saygilar..
  • bi süredir pazar günleri de açık olan yer.sağanak yağmurda saçakların altında oturup bişiler içmek pek bi keyiflidir burda.
  • solda telden, bakirdan ilginç takılar yapılan-satılan bir dükkan yer alir. her şey pek güzeldir lakin amcanın bazı eserlerini satmak istememe takıntısı vardır. bir kolye ya da taç almak için saatlerce dil dökülebilir. çay ocağı sade, huzurlu bir yerdir.
  • gezginler, mimarlar, gazeteciler ve turizmcilerden oluşan bir jürinin türkiye'nin en güzel on pasajından biri seçtiği, 1871 yılında tüccar hacopulo tarafından yaptırılan pasajda, o yıllarda düğmeci, şapkacı, iplikçi gibi dükkanlar vardı. üst katları konut olarak kullanılan pasajda, ahmet mithat efendi’nin matbaası da bulunuyordu. bu nedenle jön türkler’in buluşma yeriydi.

    5 katlı pasajın istiklal ve meşrutiyet caddelerine açılan üç kapısı var.

    iki yangın atlatan pasaj, iki önemli restorasyon geçirdi. şu an kapalı olan dükkanlar dışında cephesi korunmuş durumda.

    bugün pasajda kitap, takı, çanta, parfüm, hediyelik eşya satan kırk kadar dükkan bulunuyor.
  • danısman gecidi olarak lanse edilse de*, hazzopulo pasaji olarak yasayan bir pasajdır. yorgo l zarifi, pasajin sahibinin adalar* belediye baskanliği da yapmış ve o dönemlerde*de bile rantiye olarak tanınan yani hacopulos oldugunu söyler. gerci bu, pasajin girisindeki passage z d hazzopulo yazisi ile celisen bir durumdur ama belki bu z ve d harfleri, yani efendinin babasi veya amcasidir. uzun yillar, içinde bulunan ünlü sapkaci madam katya sayesinde gündemde kalan pasaj, günümüzde de gayriihtiyari hacopulo mustafa amca zirvesi mekani olarak hizmet vermektedir.
hesabın var mı? giriş yap