• malatya ilinin bir ilçesi
  • malatyanın ilcelerinden.merkeze takribi 100 km olan kucuk bir ilce.istanbul yolu uzerinde olusu ilcenin en buyuk sansıdır.
  • malatyaya bağlıdır 100km uzaktadır. sivas sınırındadır sivasa 100 km uzaktadır. allahın dağındadır, karstik hareketler sonucu grand canyon havası vardır. barındırdığı en önemli eser somuncu baba türbesidir. bi de tek cümleyle şöyle bi yerdir
    (bkz: in the middle of nowhere)
  • "olamazsın şu üç beldenin birinden :
    darende'den, divriği'den, gürün'den"

    veciz sözündeki dolaylı tümleçlerden yemyeşil ve süper olanı...
  • etrafındaki dağlar tarafından kale gibi muhafaza edilmiş şirincik bir belde. darende'ye otobüsle yaklaşırken öyle vadilerden geçiyoruz ki, tabela 10 km kaldı diyor, 3-5 km daha gidiyorsunuz hala yalçın kayalar. e geldik nereye kurmuşlar bu şehri diye düşünürken bir de bakıyoruz o yamaçlardaki düzlüklerin birinde kurulmuş.

    insanları ticaret yönünden kayserililere çok yakın(mış). yüzleri malatyadan ziyade kayseriye daha dönük olduğundandır sanırım.

    eski osmanlı beldesi, öyleki zamanında çok gelişmiş bir ticaret ve ilim merkeziymiş. ilçede medfun somuncu baba osmanlı'nın ilk kuruluş yıllarında osmanoğulları'nın dini hassasiyete sahip olmasında büyük etkisi olan velilerden biri. muazzam bir türbesi var. dağların birleştiği yerde, köşede tamamen büyük kayalardan oluşan dağlara 10 metre kadar yapışık vaziyette inşa edilmiş. vakit namazı bile cuma namazı gibi yoğun ve kalabalık kılınıyor bu türbenin yanındaki mescitte. türbeye girerken gördüğüm güvenliği çok abartılı buldum. topkapı sarayını korur gibi 4-5 erkek, 2-3 tane de bayan güvenlikçi didik didik arıyorlar. içinde cüzdanımın olduğu küçük el çantımı bile emanete almak istediler. insan arar bişey bulursa ayırır, çantadan ne istiyorlar. olaylar mı oluyor ki böyle sıkılar diye sorduğumda, aksine belde çok sakinmiş hiç olay olmazmış, türbe vakfının hassasiyeti. zaten beldede vakıf hizmet olarak belediyeden daha çok çalışıyor.

    çok güzel ıslah edilmiş deresi beldeye hayat katıyor. o kadar temiz ve güzel akıyorki, bir yerine bentler koyarak suyu derinleştirmişler ve üzerinde ismini hatırlayamadığım bi su sporu yapıyorlar *

    iş mülakatı için başta çekinerek gittiğim, sonrasında orda yaşamakta zorlanmayacağımı anladığım güzel ilçe
  • farsca'da taşıyan,sahip olan,alan anlamına gelen bir sıfat.örnek vermek gerekirse;darende i ferman *
  • anlaşılacağı üzere ne tarım ne hayvancılık ne de yeraltı ve üstü hiç bir zenginliğe sahip olmadığı için halkı mecburen ticaret yapan kenttir.

    adana daki zenginlerin bir çoğu bu kentten çıkmıştır ve çoğu akrabadır uzaktan. uzaktan da olsa birbirlerine bağlılıklarıyla güzellikleri etraflarında toplarlar. kanımca ticaretteki başarıları da bu bağlılıktan nasibini almıştır.

    çok ta iyi yaparlar pek te iyi yaparlar bu esnaflık işini.

    bilen bilir
  • bu yörenin insanlarının ticaretteki çeviklikleri, adı çıkan kayserililerden az kalmaz. yediden yetmişe hepsi cindir. ticarete ilk nasıl atıldıkları içinse;
    (bkz: çerçi)
hesabın var mı? giriş yap