• ne dark modmuş arkadaş. windows 95'te olup 20+ yıl sonra apple'a gelince bir anda vazgeçilmez olan özellik. iphone'lara geri tuşu gelince izle sen cümbüşü.
  • evrenin bu mucizesi mobil cihazlarda keşfedilmeden önce telefon kullanmak nasıl eziyetliymiş ya.
  • yapılan araştırmalara göre göz sağlığına zararlı olan, odaklanma problemlerine yok açan zımbırtı.

    denildiği gibi, göz bebeklerini büyütmesiyle beraber göze ekstra yük bindirip onu yoruyor.

    ayrıca siyah ve beyaz gibi aşırı kontrast oluşturan renkler de göz yoruyor. yapılması gereken, tam siyah değil de koyu mavinin üzerine beyaz yazı veya grinin üzerine krem beyazı.
    tabii bu okumak söz konusu olduğunda veya arayüzünde çokça vakit geçireceğiniz aplikasyonlar için.

    karanlık modun tek bir iyi yönü var: normal modda uzun süre kullanımdan sonra kısa süreliğine gözü rahatlatabiliyor. fakat zaten neredeyse her telefonda gözün yorulmaması için mavi ışık filtresi mevcut.
  • şu teknoloji çağında arka planı beyaz değil de siyah yapıyoruz diye övünen firmalara iki çift lafım var. h.s.
  • 2018 yazılım arayüzü trendi. bunla beraber night shift/night light da geldi. (flux sağolsun) ancak anlamadığım bir şey var yıllarca bu gözlerimiz niye sikildi amk. koyu renkle gayet güzel okunuyor her şey, hem gözün yorulmuyor hem de göze daha hoş geliyor.
  • bilgisayarlarla ilk ilişkimin başladığı günden beri bilirim ki, ekran parlaklığı yüksek olduğunda ve uzun süren kullanım gerçekleştiğinde gözlerim yanar gibi olur. geceleri uyumakta zorlanır odaklanma problemleri yaşarım.

    bunu pc'yi kullanma yeteneğimin varlığını dahi bilmeden önce tespit etme başarısı sergilediğim için hayatımda bu durum hiç büyük sorunlar yaratmadı.

    gözlük kullanmayan ve bilinen bir göz kusuru olmayan bir canlı olarak benim kendimce bildiğim göz kusurum aşırı ışıktır.

    bilgisayara oturduğum gibi ekran parlaklığını %18 ve altı yaparım çok net. akıllı telefonları kullanmaya başladığımız günden beri de hem batarya az gidiyor hem de gözler az yoruluyor diye insanların beni eleştiridiği derece düşük parlaklıkta kullanırım.

    daha sonra telefonlarda "zararlı mavi ışık oranını" düşürme seçeneği geldi ve daha sıcak sarımtırak tonlarda ekran kullanmak mümkün oldu. bu özellik geldiğinde bayram ettim. hayatıma hızlıca dahil ettim. bütün tanıdıklarıma mavi ışığın zararlarını ve bu özelliği kullanmalarını söyledim. gerçekten gözlerimin bu özellikle daha da az yorulduğunu tespit ettim.

    işte asıl hikayenin gümleyeceği yere geldik. birden o lanet "dark mode" saçmalığı hayatımıza girdi. tarihleri karıştırmamak adına yazmıyorum ancak gelişmeler şu şekilde gerçekleşti.
    -ios'a kendi temalarında dark mode geldi. ana ekranlarda karanlık hakim oldu.
    -dark mode özelliği geldikten yaklaşık 1,5 yıl sonra telefondaki bir çok uygulama destekler hale geldi. telefonda parlaklığı anlamak için referans noktası hemen hemen kayboldu.
    -macos'a dark mode özelliği geldi. ana uygulamar kısa sürede destekler hale geldi.
    -nisan 2022 itibariyle iş bilgisayarım dışında dark mode %100'e yakın sağlamayan mecram kalmadı.
    -2022 yılından itibaren kendi pc'imde çok fazla vakit geçirmeye başladım.

    sonuç neredeyse kör oluyordum(abartmış olabilirim). geceleri uykuya dalmakta zorlanma, gözlerde yanma hissi, göz anlık odaklama işlemlerinde belirsizlik. sorunun kaynağını geç farketmiş olmam benim hatam olabilir. ancak dark mode varken ışık zararı normal ekrandaki kadar fazla olmuyor. yavaş yavaş sinsice gözlerinizi oyuyor. kullanım süresi artınca kendini belli ediyor. bu kesinlikle sinsi bir düşman. çünkü kullanım oranımın arttığı dönemler son iki yılda dönem dönem beni yoklamış ama ben tam adını koymamışım. ben yine %18 ve altı parlaklıkta kullansan ve kullanım sürem artsa kabul edilebilişr göz yorgunluğu yaşıyordum. bu kesinlikle başka bir şey. zaten sonra kontrol ettim. dark mode kullanımı ile benim en az ekran parlaklığım %50-%60'a dayanmış. inanılmaz.

    dark modu hayatımdan tamamen çıkardım. zaten hayırlı maneviyatı güçlü bir şey olsa adı dark mode olmazdı. bu özelliği trend olarak çıkaran ux tasarımcılarının ocaklarına ateş düşsün.

    tavsiyem ise benim gözler bu konuda hassas olduğu için ben bu noktaya gelmiş olabilirim. ama bir yandan gözlerim bu konuda hassas olduğu için çok daha kısa sürede belirgin daha zararlı olduğunu keşfetme fırsatım oldu. bir nevi turnusol kağıdı gibi önden anladım. böyle düşünüyorsanız kapatın o laneti.

    konu günümüzün en temel tartışma başlığına geliyor. büyük teknoloji firmaları bilerek veya bilmeyerek kendi sade ve kar odaklı süreçleri sonucunda aldıkları basit değişiklik kararları dünyada inanılmaz derin etkiler yaratıyor. dünyada çokça kullanılan bir ilacın kullanım oranı 10 binde 1 iken uzun deneme ve doğrulama süreçlerinden geçerken büyük teknoloji firmaları aldığı kararları basit bir şekilde gerçekleştiriyor. ama belki de dark mode çıkıyor. 10 binde 1 insanın gözünde hasar yaratıyor. belki de bir sebepten google yorum algoritmasını değiştirme kararı alıyor edirnede 4 büyük ciğerci batıyor.

    hypernormalisation çağında butterfly effects'in dibine vurucaz hazır olun.
  • ısrarla kullanmayacağım, ısrarla kullanmak istemediğim ama insanların bu moddan ne zevk aldıklarını da merak ettiğim tür. ben ekranı siyah olan web sitelerine bile girmiyorum.

    hatta ekşi sözlük zaman zaman tasarım rengi değiştiğinde bile her zaman ki görünüme dön diye butona tıklayıp o arada sabredemeyen kişiyim. millet deli gibi bunu kullanıyor.
  • miui arayüzünde problemli çalışan meret.

    onun dışında kalan tüm cihazlarımın gözbebeği. yıllardır ekranı olan her şeyi bu modda kullanırım, kullandırırım. bu modun kapalı olduğu bir ekrana bakmak zorunda kalınca insanların kendilerine neden bu eziyeti ettiklerine de anlam veremem.

    heves değil ömürlük bizimkisi.
  • safari tarafindan css ile desteklenmeye baslamis ufak ufak...

    https://paulmillr.com/…osts/using-dark-mode-in-css/
  • (bkz: macos mojave)
hesabın var mı? giriş yap