• amasya'da bulunan darüşşifa'yı (bimarhane) diğerlerinden ayıran en önemli özellik, bütün dünyada, akıl hastalarının müzik ve su sesiyle iyileştirildiği ilk yer olmasıdır.
    ilhanlı hükümdarı sultan muhammed olcaytuğ'un hanımı ilduz hatun için yaptırılmıştır.
    günümüzde turistik tesis olarak değerlendirilmektedir.
  • edirne sultan 2. bayezid külliyesinde bulunan darüşşifa hastanesi şu müze olarak hizmet veriyor 2004 ylında the council of europe tarafından yılın en iyi müzesi ödülünü almıştır.
    1484 yılında hizmet vermeye başlamıştır devrinin en iyi tıp merkezlerinden biri sayılıyor.. ayrıca psikiyatrik tedavide uygulanıyormuş (sakinliği, güzelliği, ve tedavi amaçlı konserleri ile zamanında önemli bir tedavi merkezi imiş) yüzyıllarca bu külliyede tıp öğrencileri yetişmiş ve önemli bir şifa merkezi olmuştur...
  • darüşşifaların, tesis edildikleri vakıf içinde, devletten bir yardım talep etmeksizin kendi kendine işleyen tam teşekküllü hastaneler olduğunu söyleyebiliriz.
    özellikle fatih külliyesi içerisinde yer alan darüşşifanın vakfiyesiyle hastaların bakımı ve tedavisi konusunda ciddi hükümlerin ve tedbirlerin alındığını görüyoruz.
    daha sonra yapılan darüşşifalar için bu vakfiye örnek teşkil etmişti.
    darüşşifalarda sadece hastalar yatılı olarak tedavi edilmemekte, belirli günlerde bugünkü poliklinik hizmeti de görülmekteydi. aynı zamanda eczahane biriminin hazırladığı ilaçlar, yine vakfiyede belirtilen günlerde halktan ihtiyacı olanlara verilmekteydi.
    bir diğer önemli özellikse darüşşifaların tıp okulu olmasıdır. yani bunu bugünkü cerrahpaşa veya çapa hastaneleri gibi düşünebiliriz. medreselilerden ilgisi ve kabiliyeti olanlar, darüşşifalardaki hekimleri yanında staj görerek tıp mesleğini öğreniyor ve aldıkları icazetle hekimlik yapabiliyorlardı.
  • fatih külliyesi darü'ş şifa'sının personeli şöyledir;

    iki âlim ve tecrübeli doktor,
    bir kehhal (göz doktoru ),
    bir cerrah,
    bir eczacı,
    bir ecza mahzeni muhafızı,
    bir emin (idari işler amiri),
    bir emin vekili,
    iki aşçı,
    bir kapıcı,
    iki hasta bakıcı.
hesabın var mı? giriş yap