• viktörya ingiltere'sini gözler önüne seren great expectations ile pörtleyen bu sayın abi, kafayı ingilizler'in türlü şartlar altındaki tepkilerine takmış, the bridge on the river kwai'yi çekmiştir. bir çok savaş filmi sever için önemli bir yere sahip olan bu filmin ardından "lawrence of arabia" ile asıl hitini yapmış, dimağları sallamıştır. kalabalık sahnelerin bir numaralı adamıymış zamanında, takıntılıymış ingilizliğe.
  • 1957 ve 1962'de en iyi yonetmen oscar ini almistir.
  • tum zamanlarin en buyuk yonetmenlerinden birine yakismayan entry sayfasina sahip kisinin ismi. mukemmeliyetciligini obsesiflik olarak algilanmasindan dolayi derin hicaplara gark oldugum klasik eserlerden dr. zhivago, arabistanli lawrence ve kwai koprusu filmlerini yonetmis babalarin babasi bir yonetmen.
  • anıtsal filmlerin adamıdır. ingiliz gizli servisi emrine uyarak arapların osmanlılar a karşı isyanlarını düzenleyen ingiliz subayı thomas lawrence ın hayat öyküsünü filmleştirmiştir.

    1970 de 13 milyon dolara mal olan ryans daughter filmini çekmiştir. burada da bir ingiliz subayı ile irlandalı bir öğretmenin karısı arasındaki trajik aşkın öyküsünü anlatır. anlaşılacağı üzre kendi bir thomas lawrence olmuştur.
  • lawrence of arabia (1962), the bridge on the river kwai (1957), brief encounter (1945), great expectations (1946), doctor zhivago (1965), oliver twist (1948) başta gelmek üzere 18 farklı bir filme imza atmıştır. bunların 18'i de izlemeye değer hatta çoğu ikinci defa da izlemeye değer filmlerdir. epik bir şaheser tanımını hakeden filmlerine sıkça rastlanır, özellikle de yönettiği savaş filmlerinde. adına bafta ödüllerinde en iyi yönetmen ödülü verilmektedir. alfred hitchcock ile birlikte ingiltere'den çıkan en iyi iki yönetmenden biridir.** ingiliz sinemasının medar-ı iftiharıdır. heykeli dikilecek bir yönetmendir. belki de dikilmiştir ingiltere'de, bilinmez. 1991 yılında 83 yaşında kanser nedeniyle hayattan jübilesini yapmıştır. bu arada evlenmekten de büyük keyif aldığı söylenen bir insandır, 6 tane farklı eşe sahip olmuştur yaşamı boyunca. filmlerinde sık sık yeni neslin obi-wan kenobi'nin eski* ve karizmatik hali olarak tanıdığı sir alec guinness'e sık sık rol vermiştir. bu dünyadan göçüp gitmiş en büyük yönetmenlerdendir. ayrıca kendisi yönetmenliğe geçmeden önce editörlük yapmış, çeşitli filmlerin kurgusunu da üstlenmiştir.
  • meslek yaşamında dickens'in klasikleriyle sivrilen yönetmen, suya sabuna dokunmadığı izlenimi veren bir dizi serüvenle uzakdoğu ( the bridge on the river kwai), ortadoğu (lawrence of arabia), rusya ( doctor zhivago), irlanda ( ryan's daughter), hindistan ( a passage to india) konusunda imparatorluk sonrası ingiltere'sinin sözcülüğünü yaptı. hem de aşağıladığı ülkelerden bile alkış toplayarak.

    kişiye özel not: yok öyle ezbere beğeni, sorucam neden ve niye diye. cevabı beğenilmeyene bir daha sinema, hak getire!
  • hobson's choice ile 1954'te altın ayı kazanmış yönetmen.
  • abd'lilere romantizmi öğreten adam.
  • hayranı olduğumu çok sonradan fark ettiğim yönetmenlerden.. lawrence of arabia, doctor zhivago ve the bridge on the river kwai gibi filmleri sinemayı bir sanat ve yönetmenleri birer sanatçı bellediğim lise yıllarından çok önce izlemiş ve hastası olmuştum. formülün şu olduğunu anladığımda irkilmiştim: epik bir yakın tarih filmine alec guinness ekle al sana david lean başyapıtı.
hesabın var mı? giriş yap