• akrabalık skalası içinde yaptığım araştırmalar beni bu sonuca yöneltti. amca mı, görümce mi, bacanak mı, elti mi, hala mı, teyze mi? hayır dostlarım hayır... dayı diyorum. dayılar diyorum. en deli dolu en arıza en acayip tipler genelde dayılardan çıkıyor. amca daha normalken, dayı hep hafif egzantirik bir tip oluyormuş gibi geliyor bana. amca hep daha ölçülüdür, dayı ise kestirilemez, sağı solu belli olmaz, amcaya göre daha komiktir. amca okula başladığınızda harçlık verir, dayı sizi okuldan kaçırır maça götürür. genelde garip tiplerdir dayılar. bir görümce ne kadar çılgın olabilir, bir amca ne kadar sorumsuz olabilir, mortal kombat oynayan bir elti gördünüz mü hiç? ama dayı öyle midir ya? dizginlenemez enerjisiyle anneyi üzer, güldürür, kızdırır, ailenin adrenalin ögesidir. leonardo da vinci, ayzık newton, albert einstein, nikola tesla, edison ve dominic iorfa... hepsi de dayıydılar. amcalar ise cemil çicek, hüsamettin cindoruk, hayri kozakçıoğlu, necdet menzir ve ntv'den oğuz haksever. sanırım bu örnekler yeterli olmuştur.
  • külliyen yalan olan iddia. biraz değil bayağı arıza tiplerdir ki o dayılar alemine 3-4 aya katılacak biri olarak iyi biliyorum *
  • dayılanmak fiili, tam da bu sebepten vardır. halbuki amcalanmak, eniştelenmek diye deyimler yoktur. dayı acayip bir şey.

    hatta; (bkz: dayı dayı gezmek)
  • bizim ailede geçerli olmayan durum. adam annemlerin en büyüğü, düşün artık, bi ışık halkası falan var etrafında, öyle görebiliyoruz kendisini. küçükken kel dedim diye kendisine, az mı terlik yedik.
  • gerek kendi dayilarim, gerek sevgilimin dayisi, gerek kardesim ki ileride dayi olcak, bunu felaket kanitliyor. ayrica sevgilim de buna iyi bi örnek.
  • dayı, hele kardeşlerinin arasında en küçük olansa yüzde yüz doğru. çok sağlam bir iki örnek var elimde.
  • biraz kelimesi yetersiz kalır... bir de etrafında bu şahıslardan 3 tane varsa vay haline.
  • benim dayım, kuzenimin de amcası olduğuna göre bana göre süt onlara göre çikolatadır. çift karakterli bunlar, kız kardeşinin çocuğuna başka; erkek kardeşinin çocuğuna başka davranıyorlar sanırsam galiba.*
hesabın var mı? giriş yap