• aralarındaki fark çok basittir; dc temellerini fanteziye dayandırırken marvel realizme dayandırır. örneğin dc'deki justice league direkt olarak mount of olympus gibidir. aynı yunan mitolojisi gibi karakterler epiktir, hikayeler epiktir ama evreni realizmden uzaktır, genellikle tutarsızdır. o yüzden zaten evrenlerini toparlamak için gazilyon tane reset atmak zorunda kalmışlardır. öte yandan marvel evreni daha oturaklıdır, daha tutarlıdır. karakterleri daha bizdendir. bir yandan suçla savaşırken bir yandan gündelik sorunlarla uğraşan, ekmeğinin peşinde koşan süper kahraman falan filan. işin sonu şu ki fantezi seviyorsan dc oku, realizm seviyorsan marvel oku. ama çizgi roman okuyorsan realizmle işin ne git kadıköy'de iki tur at gel kısmı da var olayın tabi.

    mesela muhtemelen bu sebeptendir ki dc her ne kadar enkaz bir evrene sahip olsa da her zaman açık arayla daha iyi hikayelere sahip olmuştur. marvel daha iyi bir evrene sahip olmasına rağmen 75 yıllık tarihinde çıkarabildiği ikonlaşmış hikaye sayısı yok denecek kadar azdır. earth x, born again falan gibi tek tük istisnalar var işte. dc'ninkileri ise saymaya başlamayayım. en basitinden sadece alan moore'un dc'deki işlerini saysak yine marvel geride kalır.

    orijinallik kısmına bakarsak yine dc öndedir. karşılıklı esinlenmeler anlaşılabilir ama marvel büyük oranda dc'den esinlenen taraftır. avengers bariz justice league'den araktır, hatta kendileri de bunu itiraf etmiştir. bununla beraber deathstroke/deadpool, green arrow/hawkeye, superman/sentry(ve milyon tane başka superman klonu), flash/quicksilver, wonder woman/ms. marvel diye uzayıp giden bir liste var.

    özetle dc döver. tşk kib bye.
  • spawn uğruna image comics diyerek gördüğüm ve arttırdığım karşılaştırma
  • çizgi roman severlerin böyle bir vs ile ilgilenmeyeceği önerme. herkesin gönlünde bir karakter ağır basar ama nacizane iyi karakterler(hikayeler) çıksın da kimden olursa olsun diye bakılır. daha çok çıksın ki biz okuyalım. ikisi de candır(ve diğerleri tabi), çizgi roman alemine kattıkları güzelliklerle çok yaşasınlar.
  • dc comics uzun metrajlı animasyonlarda şiddetin dozunu her animasyonda biraz daha arttırırıp yetişkinlere hitap ederken marvel comics ise gittikçe çocuklara hitap eden animasyonlar yapmaktadır.

    animasyon dalında dc comics'in her daim önde olduğu karşılaştırma.
  • street level hikayelerde dc, cosmic level hikayelerde ise marvel tokatlar..

    dc'nin batman, deathstroke, arrow vb. derinlikli karakterlerine ancak spider-man'le karşılık verebildi marvel; wolverine'in tek başına maceraları çok tutmadı, punisher'da ise olaylar tıkandığı için sentry'yi falan kattılar bir ara işin içine. nasıl oldu anlamadım, deadpool patladı bir de son yıllarda.

    dc'nin superman, wonder woman, green lantern hikayeleri; thor'ların, surfer'ların, thanos'ların, galactus'ların, celestial'ların fink attığı hikayelerin yanında çok komik kalıyor. hele en son uncanny avengers'ta neler oldu lan öyle!.. şimdi original sin serisinde de çok müthiş bir olay örgüsü var gibi görünüyor; "thor kadın olacak" muhabbetlerinin ipuçları burada, alın okuyun derim.
  • türklerin gereksiz rekabet takıntılarının bir ürünüdür , birini okuyan , izleyen diğerinide okur , izler zaten karşılaştırmak saçmalıktır.

    (bkz: fare dağa küsmüş)
  • (bkz: scarlett johansson)

    gerisi çizgi roman en nihayetinde, maksat çocuklara satacak birşey olsun.
  • değişken kıyaslama; mesele götse eğer, black widow'lu marvel her türlü tokatlar (ne o dc'nin wonder woman'ı tahta kurusu gibi *), yok eğer çizgi roman ve filmlerse mesele, kıyas gerekmez her ikisi de takip edilir...
hesabın var mı? giriş yap