• bu sanat akımının kesişen dikey ve yatay çizgilerden oluşan bazı eserleri şu esnada modern görünmek isteyen pek çok emlakçının, doktorun ve beyaz deri koltuklu, 100 adet mum içeren evlerin sahiplerinin duvara en çok astıkları resimlerdir.
  • 1917'de hollanda'da theo van doesburg ve piet mondrian tarafından kurulan bir akımın ve derginin adıdır. bu sanatçılar, sanatın sürekli bir arınma süreci içinde tam bir uyum, düzen ve açıklığa doğru gelişmesi gerektiğine inanıyorlardı. bu nedenle çoğunlukla kare biçimleri kullanan de stijl'in yapıtları katı ve geometriktir; çizgi ve salt asal renkler gibi en yalın öğelerden oluşur. sanatın bir biçimde evrenin gizemini ve düzenini yansıtması gerektiği düşüncesi üzerine kurulu olan de stijl 1931'de van doesburg'un ölümünden sonra sona ermişse de, avrupa'da mimarlık ve uygulamalıı sanatlar üzerinde çok etkili olmuştur.
  • the white stripes'ın en az white blood cells kadar manyak albümü. ismini aynı adlı hollandalı sanat akımından alıyor. grubun albüm kapaklarına baktığımızda sanata ne kadar önem verdiğini anlıyoruz.
    en dikkat çekici parçalar :
    you're pretty good looking (for a girl)
    hello operator
    truth doesn't make a noise
    why can't you be nicer to me
  • 20. yüzyılın anti-natüralist ve soyut sanat anlayışındaki topluluklarından biri. theo van doesburg ve mondrian, teorik ilkeleri koymak ve bu ilkeler doğrultusunda eserler vermekte grubun öncüleri oldu. mondrian, sanatın gelişme çizgisinde natüralist-figüratif ve kübist evrelerinden geçtikten sonra ulaşmış olduğu soyutlamayı daha da ileriye götürme çabasındaydı. daha sonra bauhausa kadar uzanan ilkeleri, hakikat, belirlilik, açıklık, yalınlık, basitlik, konstrüktif olma, fonksiyonel olma, ortaklık, objektiflik ve biçim vermekti.

    1920’lerde le corbusier tarafından savunulan purizm-rasyonalizm, mies van der rohe tarafından daha da ileriye götürülmüş ve illinois institute of technology mimarlık fakültesi binasında olduğu gibi total mekanla tamamlanmıştır. bu, resimde tuvali tek renge boyayarak elde edilen tek mekanlılığın mimariye yansımasıdır.*
  • hollanda kökenli sanat akımı, modernin çocuklarından biri, her şeyi yataylar ve dikeyler olarak görmek gibi bir saplantıları vardır, şu 3 renkli 5 çizgili hoş resimlerin sahibi "piet mondrian" başı çeker (gerçi sonradan işin içine çaprazları katan başka bi arkadaşıyla papaz olduklarından grubu terketmiştir), schröder evi önemli mimari örneklerindendir. akım bauhaus ve enternasyonel stil'i acayip etkilemiştir.
  • bu tarzı minimalizm ile harmanlayıp ev dekorasyonunuza uyguladığınız vakit ölene dek huzurlu yaşayabileceğiniz rivayet edilir.
  • “biçim ve doğal rengin özelliklerinin saf gerçekliği karartan öznel duygu evrelerini çağrıştırdığını keşfetmem uzun zaman aldı. doğal biçimin görüntüsü değişir, ancak gerçeklik aynı kalır. saf gerçekliği plastik olarak yaratmak için doğal biçimleri daimi biçim unsurlarına ve doğal renkleri ana renklere indirgemek gereklidir. amaç, tüm sınırlarıyla başka tekil biçimler ve renkler yaratmak değil, daha büyük birlikler uğruna bunların ortadan kaldırılmalarına çalışmaktır.”
    piet mondrian

    hollandalı ressam ve mimar theo van doesburg ve yine hollandalı ressam piet mondrian ve bart van der leck için sanatın amacı, evrensel barışa ve hem görsel hem de siyasi uyuma katkıda bulunacak sanat eserleri ortaya çıkarmaktır. akımlarına koydukları isim “de stijl” (üslup) sözlükte “stil” anlamına gelmektedir. aynı zamanda derginin ismidir. (1917 de stijl dergisi yayınlandı)

    bu akım da bana göre duyguya yer yok. duyguya hitap edebilecek her şey soyutlanmıştır. duygusal abartılara yer verilmemiştir.

    görsel duruluk, yalınlık, saflık peşindeki bu akım, düz renkler ve yalın doğrusal formlarla nitelendirilir.

    bu akımın ressamları kırmızı, sarı ve mavi gibi ana renkleri siyah, beyaz gri gibi nötr renkleri tercih ederler.

    de stijl terimi resim, mobilya tasarımı ve mimari eserleri nitelendirmekte kullanılır.

    mutlak saflık, uyum ve itidal gibi yüksel fikirler tüm de stijl sanatçılarını etkilemiştir.

    görsel

    görsel
  • bu harekette öznelciliğe karşı cıkılmış , duyguya hitap eden her öğe dışlanmıştır. evrensel uyumluluğu betimlemek üzere duygusal abartmalara yer verilmez.
  • schröder house bu soyut akıma çok uygun bi örnektir...
hesabın var mı? giriş yap