• bu ayar, ehliyeti almanızdaki en önemli ayardır. nitekim arabayı kaldırmak bu ayarı bilmeye bağlıdır. gaza hafiften hafiften basarken diğer yandan debriyajdan ayağı kaldırabilmek, bunu ilk öğrenen için çok zordur. özellikle arabayla dik yokuş çıkarken trafiğin tıkanması gibi durumlarda el frenini çektikten sonra, trafik akmaya başladığında el frenini indirip, ayağını frenden çekip debriyaja asılma vitese takma ve arabayı kaldırma gibi konsantrasyon isteyen bir mekanizmada bu ayarı yapamayan sürücülerin arkadaki arabayla bütünleşmeleri olanaksız değildir.
    (bkz: arabayla dik yokuş çıkarken trafiğin tıkanması)
    (bkz: kavrama noktası)
  • allahin cezasi ayar. otomatik vitese ali$mi$larin bir gun gelip de manuele dondukten sonra 5-6 senedir kaza yapmami$, deneyimli olmalarinin kasko indirim bonusu di$inda bir skime yaramadigini pek net gordukleri ayar. fellik fellik yoku$lardan kacmayi erkeklige yedirebilmek icin milyon tane savunma mekanizmasini devreye sokan, ama kacinilmazligindan kurtulunamayan, ensedeki kornanin kani beyne sicratici ayari. canavar bir pagani zonda sahibi olmama ragmen beni $ahinlere ta$ak konusu yapabilen ayar. her durdurdugumda etrafa "bende bir $ey yok, arabanin $anzimani bozuk" imaji vermem icin nasil bir tavir takinmam gerektigini du$unduren manuel $anziman cilvesi.
  • arabaya, debriyajin kavrama noktasina alistiktan sonra sorun olmamasi gereken ayar. ilk defa kullandiginiz bir arabanin kavrama noktasini bulmanin en iyi yolu ise, araba bostayken debriyaja basip yavasca birakmak ve motordaki ses degisimini dinlemektir.
  • ehliyet kurslarına ait arabalarda araba hemen stop etmesin diye yükseğe alınan ayardır. bu nedenle kursta bu ayara alıştıktan sonra kendi arabanızla çalışmaya başladığınızda "nasılsa kavrama noktası yüksek" diyerek ayağınızı aniden debriyajdan çekerek arabanın durmasına neden olursunuz. neyse ki kurtulması kısa süren bir alışkanlıktır.
  • debriyaj balatasını yenileğinizde yeniden karşılaştığınız sorundur. acemilikten güzelce eritisiniz güzelim balatayı bu ince ayarı tutturayım derken, sonra alışırsınız... ama bi bakmışsınız haddinden önce bitmiş. o zaman götürüsünüz ustaya/servise. bi de arabanız önden çekişkliyse buyrun cümbüşe. 5 6 saat içinde balata değişir, şanzıman tekrar toplanır veeeee ne olur? siz kaç senedir alıştığınız kavrama noktasını bulamıyo olursunuz. başlangıca geri döner ve işbu ince ayarı yeniden öğrenmeye başlarsınız.
  • öğrenmenin en iyi yolu araba geçmeyen ufak bir yokuş bulup orada dur kalk yapa yapa öğrenmektir. ilk yarım saat, 40 dakika stop ettirip durursunuz ama çok çabuk öğrenirsiniz. illa ki beceremezseniz ya da yokuş çok dikse ve kendinize güvenemezseniz el freni ile çok kolayca kalkabilirsiniz. yapılacak şey şudur: dik yolda durunca el frenini çekersiniz. ayağınızı frenden kaldırıp gaza götürürsünüz, sol ayağınız debriyaja basıktır. gaza yavaşça basarken sol ayağınızı debriyajdan yavaş yavaş çekersiniz (el freni çekik olduğu için araba ne ileri ne geri gider, bu yüzden rahat olun) debriyajda ayağınız kavrama noktasına gelince araba yol alacakmış gibi ileri doğru küçük bir hamle yapma pozisyonuna gelir, işte bu durumda yapmanız gereken tek şey el frenini indirmektir. araba geriye kaymadan yavaş yavaş çıkacaktır.
  • (bkz: nostalji)
  • elma suyuyla votka arasındaki ince ayara benzer. birini fazla kaçırırsanız olmamış derler.
  • dik bir yokuşta geriye doğru gelerek kıvrak hareketlerle iki aracın arasına güzelce park edebiliyorsanız debriyaj ve gaz arasındaki nirvanaya ermişsiniz demektir, hayırlı olsun artık trafik canavarı adayısınız.
  • (bkz: montla sic)
hesabın var mı? giriş yap