• siraj raval bu konuda kendini aşmış hintli eğitimci ve youtuber zat. ingilizcesi akıcı ve diksiyonu güzeldir. rap şarkılarıyla o denklemleri rahatça kafanıza sokmanıza yardımcı olur.
    bu amcam amerikan stili blues piyano seslerini çıkartıp bilgisayarına bu stilde beste yaptırmıştır. bu sadece bir örneği ve daha fazla örneğe ihtiyaç duyarsanız github hesabına bakabilirsiniz. (github kullanıcı adı: llsourcell) ayrıca elemanın udacity de nano-degree kursu mevcuttur.

    edit: link eklendi.
  • mıt press tarafından 2016 yılında basılan ve yazarlarından biri yoshua bengio olan kitabın adı. bu kitap bu alanın kutsal kitabıdır.(bkz: kutsal kitap)
    lineer cebirden başlar, deep learning'in tillahına kadar her bir konuyu basitçe anlatır.
  • hype olan makine öğrenmesi yaklaşımıdır. fakat öğrenme prensibi (back propagation) yapı itibariyla brute force bir metottur. dolayısıyla yeni yaklaşımlar geliştirilmeye çalışılmaktadır(bkz: synthetic gradients).

    ayrıca bu teknikler çok büyük miktarda veriye ihtiyaç duymaktadır. dolayısıyla kolları sıvamadan önce çözeceğiniz problemi içeren büyük bir arşiviniz olmalıdır. ek olarak deep learning yarışma platformları oldukça fazla eğitim verisi sağlamaktadır(bkz: kaggle.com).

    son olarak şahsi tavsiyem benim gibi yeni başlayan biriyseniz , tensorflow üzerinde keras ile çalışmaktır. dil olarak da python, veri biliminin ingilizcesi olduğu için haşır neşir olmaya başlamanızdır.
  • insan beyninin çalışma yapısına benzediği aşikâr. içgüdüsel bilgileri de açıklıyor aslında. mesela ördekler genetik olarak nesillerdir öğrenilmiş/train edilmiş verilere sahip olarak doğuyor ve doğar doğmaz yüzebiliyor. transfer learning dediğimiz olayın ta kendisi işte bu. hazır bir nöral ağla beraber doğuyoruz canlılar olarak, nam-ı diğer içgüdü. supervision takımının eğittiği alexnet'i alarak kendi problemlerimize nasıl adapte edebiliyorsak, canlılar da genetik olarak doğuştan gelen veriler üzerine yaşamını kuruyor. tabula rasa fikrinin antitezinden bahsediyoruz dolayısıyla.
  • bilgisayarları doğal olarak insanlara yaptırmayı öğreten bir makine öğrenme tekniğidir. deep learning, sürücüsüz arabaların arkasında duran bir işareti tanımak veya bir yaya parkurundan bir yaya kaldırıcıyı ayırt etmek için kullanılan temel bir teknolojidir. telefonlar, tabletler ve tv'ler gibi tüketici aygıtlarında ses kontrolü için bir anahtardır.
  • nasıl canlılar tek hücreliden insanoğluna kadar doğal seleksiyonla elenerek geliştilerse, programların da aynı şekilde kendini geliştirerek işe yaramayan kodu silip yarayanla devam etmesini sağlayan alan.

    bugün otonom araçlar, ses tanıma, hatta iphone x'in yüz tanıması bile kullanıyor bunu. nasıl kutupta mutasyon sonucu beyaz olan ayılar, normal ayılardan daha çok yaşama şansına sahip olduğundan oradaki tek cins oldularsa; kodlar da aynı bu şekilde mutasyona uğrayarak yoluna devam ediyor. bir programa araba kullanmayı öğreteceksiniz diyelim, bunu her küçük detayı düşünerek milyonlarca satır kodla yapacağınıza, deep learning ile programa milyonlarca kez simüle ederek yapıyorsunuz. program başta belki 1 metre ilerleyip kaza yaparken, 100. denemede yazdığı ekstra bir kod 2 metre ilerletiyor. diğer kodları siktir edip o kod ile devam ediyor. ve milyonlarca deneme sonucu bugün tesla'nın sahip olduğu gibi bir insanın ulaşmasının mümkün olmadığı seviyeye ulaşıyor.

    burada korkutucu olan, canlılar milyonlarca yıllık bir evrim sonucu şu anki halini almışken, programlar bizden kat ve kat hızlı öğreniyor. elon musk'ın devamlı yapay zekanın regüle edilmesini istemesi de tam bu yüzden. önümüzdeki 30-40 yıl boyunca insanlığı tehdit edecek bir yapay zeka geliştirilemez olsa bile, peki ya sonra?
  • insanlığın binlerce yıl hayalini kurduğu ölümsüzlük arayışında belki de attığı en büyük adım olabilir, ya da insanlığın sonunu getirecek o adımdır. gelecekte en çok yatırımlardan birinin de bu sektöre yapılacağı su götürmez bir gerçektir.
  • arkasındaki matematiği ve uygulamaları öğrenmek için siraj raval şöyle bir curriculum oluşturmuş. link
  • yıllar yılı bilgisayarlar tarafından öğrenilmesi ve oynanması imkansız denilen go oyununda dünya şampiyonunu yenen alpha-go'nun arkaplanında yatan teknoloji olur kendileri.
  • machine learning, yapay zekanın gerçekleştirilmesine bir yolken; deep learning de machine learninge ait bir metoddur. regresyon ve classificationa göre daha iyi sonuç alabilmenin yolu big datadır. daha çok datadır.

    çok güzel uygulamaları var, olacak ya da uğraşınca.*
hesabın var mı? giriş yap