• dunyanin en buyuk acikdeniz sondaj mutahiti transocean tarafindan bp plc'ye kiralanan yuzen (semi-sub) sondaj platformu, normal kosullarda 2013'e kadar meksika korfezinin ultra derin sularinda petrol aramasi yapiyor olmasi gerekiyordu.

    2001 yili uretim maliyeti $350,000,000, bp plc icin gunluk kirasi tek basina $500,000, destek birimleri ile birlikte $1,000,000 di. ucuncu nesil dps gibi sistemlerle birlikte 10,000 ft su derinliginde sondaj yapabilecek kapasitedeydi.

    2 hafta once henuz bilinmeyen bir sebepten meydana gelen patlama sonrasinda yanarak batti. kazada 11 kisi hayatini kaybetti (cesetleri bulunamadi). halen 5000 bbl/gun ham petrol denize siziyor ve lousiana kiyilari ilk darbeyi yiyecek olan bolge. muhtemelen, sizinti durduruluncaya kadar gecen surede bu olay birlesik devletler tarihinin en buyuk cevre felkaketi haline gelecek (evet exxon valdez'den bile buyuk bir sorun)

    federal hukumet olayin sebepleri bulununcaya kadar yeni offshore lease verilmeyecegini acikladi. bu atlantik ve pasifik kiyilarinda sondaj planlari yapan enerji sirketleri icin de buyuk sorun olacak. fail safe olmasi gereken ve her ne olursa olsun kuyuyu kapatmasi gereken bop'nin neden devreye girmedigi bilinmiyor.

    endustri ve federal hukumet derslerini alacak ve yuzlerce yeni kural uygulamaya girecektir; ama bu 11 cani geri getiremeyecegi gibi akan petrolun onumuzdeki 10 yilda meksika korfezinde canli hayati bitirmesine de engel olmayacak.

    guncelleme: ne yazik ki tahminlerim dogrulandi, ustelik simdi resmi rakamlar gunde 40000 - 50000 avaril arasi bir sizintidan bahsederken bagimsiz kaynaklar 200000 varil civari rakamlardan soz ediyor. ustelik en son kullanilan koni de sizan petrolun tamamini toplayabilmekten uzak. resmi rakamlarla bile valdez geride kalali cok oldu.

    kazanin sebepleri hala tam olarak bilinmiyor ama federal hukumet bp ve diger "big oil" uyelerinin anasini aglatmak konusunda kararli. obama dun yaptigi konusmada bp'ye ibreti alem olsun diye coook agir bir fatura odeteceklerini anlatti.

    mms'in basina eski bir bas savciyi atamis, mms'in artik petrol sirketlerinin ortagi degil (ki cok da ortaklik yoktu aslinda, daha cok ihmal diyebiliriz) bekci kopegi olacagini (watch dog) ve hepsini yola getirecegini soyledi.

    yakin gelecek petrol sirketleri icin parlak degil.
  • abd, meksika körfezi'nde batan petrol platformu. neden olduğu petrol sızıntısı tarihin en büyük çevre felaketlerinden biri.
  • british petrol'un sahibi olduğu petrol platformu.
  • platformdan bir günde sızan ham petrol miktarının 840,000 ile 4,400,000 litre arasında olduğu tahmin ediliyor. 15 gün önce başlayan sızıntı halen durdurulamıyor.
  • (bkz: deep horizon)
    hydrate olusumu yuzunden kullanilan kutunun tikandigi kurtarma operasyonunun oznesi
  • bir patlama sonucu batmasıyla birlikte meksika körfezinin ve kıyılarının anasını ağlatandır.

    bu olayın ironik bir yünü ise şudur:

    "a group of bp executives were on board the rig celebrating the project's safety record when the blowout occurred;[39] they were injured but survived."

    http://en.wikipedia.org/…eepwater_horizon_oil_spill
  • (bkz: exxon valdez)
  • patlaması ile kocaman bir felakete seyirci kalan platform, malum platformun yapabileceği bir şey yok, seyirci kalabilir insanlaştırırsak. yöntemlerin çok daha iyisinin olabileceğine-eski deneyimlerden öğrenilmişlik- emin biri olarak, kar amacı güttüklerinden dolayı bir kez daha insandan nefret ettim.. fotoğrafları görünce ve görüntüleri izleyince dehşete düştüm
    http://www.sacbee.com/…images-of-the-oil-spill.html
  • meksika körfezi'ne günde altmış bin varil ham petrol fışkırtan hayalettir. dünya böyle ektoplazma görmedi.
hesabın var mı? giriş yap