• savunmaya yönelik, kendisini karşısındakinin her an hata yapmaya yönelik olduğuna göre ayarlamaya yönelik sürüş tekniği

    türkiye için çok faydalı, günlük hayatın streslerini trafikte atmaya çalışan insanlardan uzak durmaya yarayan bir disiplin.
  • (bkz: drive safely)
  • eğer kullandığınız araç size ait değilse* (ve sizinde sorumluluk duygunuz gereğinden fazla gelişmiş ise) ister istemez tercih ettiğiniz sürüş tekniği...
  • basketbolda hucum bolgesinde vucut egik ve dengeli,ters bacak ve kolun topun kaptirilmasini onledigi suru$ $ekline az once verdigim isim.
  • annenin yolcu koltugunda otururken uygulamanizda israrli oldugu surus teknigi.
  • demir bükey in su siralar özel olarak kursunu verdigi sürüs bicimi. hayati nasil sürdügünüzse tamamen size kalmakla birlikte, defansif sürüs tekniklerini dikkate almak, bazen de uygulamak gündelik hayat icinde pratik.. sizi yolda sikistirmak, durduk yerde kaza yapmanizi isteyecek baska insanlari ortadan kaldirmak gibi bir lükse veya vicdan kriterlerine sahip olamayacagimiz icin.
  • sinyal adli tv programinda macera dolu amerika ahmet ozgun'un derinliklerine indigi ve bizleri aydinlattigi suru$ teknigi. allah razi olsun.

    - eeeeevvvvvvet defansiv surucu daima gozlerini yolda tutmali! dikkatini dagitacak kesinlikle hic bir vaka olamamalidir. onceden prowgramlanmi$ rediyo kanallarini kullanmalidiyr. (kanal degi$tiren parmaklari goruruz)

    - eeevvvvvvveeeet defansiv surucu cep telefonuyla konu$mamaliydir. gozlerini yoldan ayirmamaliydir. (kameraya bakarak konu$ur). bunun icin owzel teknolojiyler wardir. (kulagindaki kulakliga zoom cekilir)

    - evvvvvvvvveeeeeeeet defansiv surucu cevreden gelebilecek tum tehlikeleyrey kar$i onlemini onceden almaliydir. eger onune bir arac kirarsa buna yol vermelidir...
    (burda sinyal vermeden onune kiran bir ford escort goruyoruz)

    - evvvvveeeet defansiv surucu defansivdir. eeeevvvvvveeeeeeeeeet $imdi memur hernandezin las encilis sokaklarinda gezintisine katiliyoruz. canan?!
  • her daim "bu ibne bana carpabilir", "tas dusebilir ayi cikabilir" dusturuyla araba surmektir. sigara gibi bir seydir; kanser eder adami, omrunden alir goturur.
  • bir tank alınarak istanbul trafiğinde rahatlıkla uygulanabilir teknik.. hatta kişinin kafası atarsa ofansif bir sürüşe de dönüşebilir hadise..
  • `kaza yaptıktan sonra kimin haklı olduğunun bir önemi yoktur` prensibine dayanır.

    * karşındakinin/yanındakinin her an beklenmeyen bir hareket yapabileceğini unutma (netekim er veya geç yapacaktır)
    * senin usta (kime göre, neye göre!) bir şoför olman her zaman işe yaramayabilir
    * her zaman en kötüsüne hazırlıklı ol (maalesef en zoru bu işte. aracı çoğu zaman her şey normal seyrinde gidecekmiş varsayımıyla kullanıyoruz)
    * kazaya sebep olabilecek yüzlerce etkenin çok azı salt senin kontrolündedir (bunun aracı var, yolu var, hava şartı var, diğer sürücüsü, yayası var, var da var...)
    * her zaman defansif ol, belki sadece bir kere gerçekten ihtiyacın olacak, ama o doğru anda prensibinden taviz verirsen senin de ikinci bir şansın olmayacak (maalesef)
    * direksiyona geçtiğinde sadece kendine ve ailene karşı değil, trafikteki diğer tüm sürücü ve yayalara ve onların ailelerine karşı da sorumluluk aldığını unutma (yok vazgeçtim kendi ailene kadar dusunsen yeter)
    * araç kullanmak çok ciddi bir iştir, hatta ben dahil çoğumuzun hayatında yaptığı en ciddi iştir
hesabın var mı? giriş yap