• kisaca, care bulunamayan kronik deflasyon.. aman hocam para biriktirelim diyen halk nedeniyle yerel talep azalir, genel fiyat seviyesi du$er, halk alimi arttirmaz, yerel uretim tamamen di$satima bagimli hale gelir.

    japonya karde$imizin dunya yazinina kattigi bir kavramdir, tebrik edilesi insanlardir. cok ozeniriz biz de buna, ne geregi varsa. sonuc olarak kotu bi$eydir, evde denemeyiniz.
  • bir örneği great depressionda da yaşanmış hadise. arz talep eğrilerinin sürekli geriye çekilmesi ve buna bağlı oluşan fiyat trendi grafiğinin örümcek ağına benzemesi nedeniyle cob web de denir bu duruma.
  • dunya olarak icine girdigimiz veya girmek uzere oldugumuz durum.
  • çalışanların maaşına zam yapmamak, ücretlerini azaltmak hatta onları işten çıkarmak kısaca sıkı para politikası uygulamak tüketimde durgunluğa ve sonucunda da deflasyon sarmalına neden olur.

    deflasyon sarmalı nedir?
    işten çıkarılma korkusu veya ekonomiye yönelik karamsar bakış açısı tüketicilerin harcamalarını kısmalarına, endişeyle birikim yapmalarına sebep olurken bankaların ekonomiyi olumsuz yönde değerlendirmesi de müşterilere kredi vermekten çekinmesine, kredi miktarını azaltmasına neden olur ve tüm bunlar talebin azalmasıyla sonuç bulur. talep azaldığında talepten kaynaklanan fiyat artışı duracak hatta fiyatları bir miktar aşağı çekecektir; fakat ürünlerin fiyatlarının düşmesi işverenin kârını azaltır. kârdan zarar etmek istemeyen işverense işçi maliyetleri nedeniyle istihdamını azaltır. istihdam azalırsa halkın alım gücü düşer ve yine talep azalır. talep azalırsa arz da azalmak durumunda kalır ve işveren üretimdeki atıl/gereksiz işçileri yine işten çıkarır ve tekrar fiyatlar aşağı gelir, fakat ekonomi durma noktasına çarparak parçalanmıştır.

    deflasyon sarmalı durumunda harekete geçmek yöneticilerinin görevidir. sarmalın çözümü de para arzını artırmak, şirketlerin yatırım yapmasını teşvik edici ve istihdamı artırıcı faiz politikası uygulamak, sübvansiyonlar ile üreticiyi desteklemek ve bütçe açığını göze alarak halkın güvenini ve moralini artıran kamu harcamaları yapmaktan geçer.
hesabın var mı? giriş yap