• prochaska ve diclemente oturmuş bizler için kendilerine göre belirlemiş efendim bu altı aşamayı. ee ben de durur muyum, hemen aktarıyorum sözlüğe:
    1-karar öncesi 2-düşünme 3-hazırlık 4-eylem 5-devam 6-son bulma

    efendim sıralama değişebilir, yani bir insan beşinci aşamada iken iki hafta sonra ikinci aşamada olabildiği gibi, üçüncü aşamada iken de bir süre sonra beşinci aşamaya geçebilir. belirli bir düzenden söz edilemez.
  • psikoterapi sürecinde de terapistin kuramsal oryantasyonu ne olursa olsun belirleyici rol oynayan bir değişim modelidir. kişinin hangi aşamada olduğu terapist tarafından doğru belirlenirse süreç daha verimli ilerler. eğer danışan (kurama göre hasta olarak da tanımlanabilir) ilk iki aşamadaysa terapide sorunun çözümüne yönelik müdahale evresine geçilmez. motivasyonel görüşme uygulanarak 3. aşamaya geçiş sağlanmaya çalışılır. çünkü kişi bu aşamadan önce yaşadığı sorundaki kendi payını kabul etmeme, çevreyi suçlama eğilimindedir. ancak 3. aşama ve sonrasında değişim için gerekli motivasyona sahip olur ve müdahale için kullanılan yöntemler danışan tarafından içselleştirilerek işe yarar.
hesabın var mı? giriş yap