• biraz tarih bilmek gayet yeterlidir.
  • dinlere inanmamak, öte yandan evrim teorisini de mantıksız bulmak.
  • benim icin asagida siraladigim nedenlerdir:
    1) beynini kullanmasini bilen her insan iyiyle kotuyu, dogruyla yanlisi rahatlikla ayirt edebilecegi icin din aslinda cok da gerekli degildir ve gecmisteki ve gunumuzdeki orneklere bakilinca dinin her zaman suistimala acik bir sistem oldugu apacik ortadadir.
    2) varligi ya da yoklugu ispatlanamayacagi halde icinde bulundugumuz evrenin bir yaraticisi olmamasi olasiligi icime korku dusurdugu icin agnostiklikten bir adim geri atmama sebep olmaktadir.
  • zannedildiği kadar karmaşık değildir.

    1- kuran başta olmak üzere kutsal kitapları tefsirleriyle birlikte okumak,
    2- dindarların kendi kutsallarına saygı duymadıklarının sağlamasını yaparak aynı kategoride anılmak istememek,
    3- dindarların ikiyüzlülüklerini laf cambazlıklarıyla vahye dayandırmalarına tahammül edememek,
    4- ahlakın ve vicdanın kutsal kitaplarda tebliğ edilmeden önce de varolduğunu ve deneyimlendiğini bilmek,
    5- aklın ve bilginin (henüz) açıklamadığı ontolojik bilinmezlikleri hurafeleştiren aktarımları mecazlı halleriyle kabul etmeyi reddetmek.
  • (bkz: keyif)

    evet bazısının keyfi deist olmak istiyor, sonra da dinleri bahane ediyor, hepsi bu. öyle "derin derin araştırmalar yapıldı her şey tam manasıyla tartışıldı kutsal kitap okundu insanlarla konuşuldu inananlar dinlendi ve deist olma kararı alındı" gibi bir durum yok yani.

    bir delikanlı deistimiz de çıksın desin ki "evet, dinlere zevkimden inanmıyorum, inanmak istemiyorum çünkü böylesi daha rahat, hayat bana güzel" desin. ama yok diyemiyorlar arkadaş. kendisi inanmıyor ya, illaki bütün dinler yalan olacak.

    işte bunun gibi böyle basit nedenlerdir...

    eğer deist olsaydık ve allah bizi başıboş bıraksaydı olaylar çok daha farklı olabilirdi. çünkü bir allah var, tamam, ama ahlak niye var? tanrı çok büyük, tamam, kabul, peki ben niye iyi biri oluyorum? niye dürüst oluyorum? dürüst olmak hayat boyu belki bin kere işime yaramayacak, bana zararı dokunacak. madem allah kitap yollamıyor, bize bir şey bildirmiyor, herkes istediğini yapsın. iyi olmanın bir anlamı yok. hangisi iyi, hangisi kötü bunu ayırt etmek de yersiz.

    kutsal kitabın oluşturduğu din, sadece ahlakı ortaya koymuyor. örneğin, yaratıcıyı da tanıtıyor. o'nun özelliklerini öğreniyoruz. karşımızda kimin olduğunu öğreniyoruz. misal, eğer deistsen, sonsuz hayat da yok. çünkü allah, kitap ve din yollamadı bize, sonsuz bir hayatın varlığından da söz edemedi haliyle. sadece allah var. bize çok uzak bir allah var. kim olduğunu bilmiyoruz. nasıl biri bilmiyoruz. yani kısacası deist olarak bir ateistten ne kadar farkımız var? bir farkımız var mı? nerden geliyorum nereye gidiyorum soruları bile cevapsız...

    yani deist olursanız öyle kendi kendinize iyi biri olmayı seçer ve ona göre davranırsınız fakat kötü biri olmayı seçenden bir farkınız yoktur. çünkü iyi-kötü yoktur. sizce kötülük sergileyen birine söz söyleme hakkınız bile yoktur. sadece bir allah var, ama kimdir, nedir hiç bilmiyoruz. biz niye burdayız bilmiyoruz, niye bu kadar çok düşünüyoruz, dert çekiyoruz, bilmiyoruz.

    yani bana "deizm mi, ateizm mi?" deseler, "al birini vur ötekine" derim.

    fakat teizmde, yani islam'da, yani gerçek islam'da, rabbin bizimle iletişimi vardır. evet, o her şeye gücü yeten kudret bizimle iletişim kurmuştur. o iletişim de kuran'dır.
  • iki dünyayı da olabildiğince kurtarmaya çalışma isteği ve hem ayran içip hem totoyu kurtarma çabası.

    mantıklıdır.

    ateist vs dindar kavgaları gibi deist vs müslüman kavgaları olmaz, olsa da çok uzun süremez. o yüzden kafa da raaddır.
  • tanrı olabilir olm öle demeyin başımıza bişi gelicekcilerin ilk durağı

    - ya bence tanri var ama dinler hep bozuldu insanlar bozuldu ya
  • sümerler ve genel olarak tarih bilgisi.
  • ateizm ve koyu islamcılık aynı şeylerdir, ikisi de herşeyden çok emindir, aynı bokun lacivertidir
hesabın var mı? giriş yap