• delphi tekniği, 1950'li yıllarda abd'de rand şirketinde çalışan olaf helmer ve norman dalkey adındaki iki araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. delphi tekniğinin amacı; geleceğe ilişkin tahminlerde bulunmak, uzman görüşlerini ortaya çıkarmak ve uzlaşma sağlamaktır. delphi tekniği özellikle politik ya da duygusal ortamlarda karar verme durumunda kalındığında veya kararların güçlü gruplar tarafından etkilenme olasılığı olduğu durumlarda kullanılabilir. genel olarak delphi tekniği üç özelliğe sahiptir: (1) katılımda gizlilik, (2) grup tepkisinin istatistiksel analizi, (3) kontrollü geri besleme. delphi tekniğinin kullanımında, genellikle uzmanlara uygulanan ardışık anketler yer alır. her bir uygulamadan sonra uygulama sonuçları katılımcılara iletilir. bu işlem uzlaşma sağlanıncaya kadar devam eder. sağlanan uzlaşma, bu sürecin ürünüdür. delphi tekniğinin üstünlükleri yanında bazı sınırlılıklarından da söz edilebilir.

    kaynak: http://www.efdergi.hacettepe.edu.tr/…ilgi/20/d6.htm
  • (bkz: org metodu)
  • çok sayıda kişiye aynı anketin tekrar tekrar uygulanarak cevaplar konusunda netlik kazanmak amacıyla uygulanan yöntemdir. riskleri en az indirmek en doğru öngörüyü oluşturmak için kullanılır.
  • uzmanlik gerektirecek bir konuda, konuyla ilgili uzman goruslerinin anket yoluyla alinma teknigi. amac ise, konuyla ilgili gelecek tahmini yapma. bu teknikle, pazar arastirmasi, egitim politakasi gelistirme, genel egitimde ne gibi ihtiyaclarin olabilecegi ile ilgili konular uzerinde calisilabilir. ozetlemek gerekirse, uzman gorus ve fikirlerinin alindigi anket yoluyla alinarak ihtiyac belirlendigi bir tekniktir.
  • bu teknik rand corporation tarafından, bir karar verme ve uzlaşma tekniği olarak geliştirilmiştir. organizasyonda bir sorunun çözümü için uzman kişilerin yüz yüze görüşmeler ve bir arda tartışmalar yapmadan bir konu hakkında karar vermelerine ve uzmanlaşmalarına imkan sağlayan bir yöntemdir.

    bu karar verme tekniğinde önce konunun uzmanı kişilere sorunlara bakış açıları ve çözüm önerileri hakkında yazılı bir form gönderilir. formalar uzman kişiler tarafından doldurulduktan sonra geri gönderilir. tüm grup üyelerinin veya uzmanların görüş ve önerileri sınıflandırılır ve tekrar yazılı olarak kendilerine geri gönderilir. bu işlem karar alıncaya ve uzlaşıncaya kadar devam eder.
hesabın var mı? giriş yap