• berlin'de almanya parlamento binası reichstag'ın kapısında alınlık üzerinde yazan yazı. imparatorluk döneminden kalmadır.
  • geçen gün trt sporda espn yapımı bir belgeselde görünce ulen bu call of duty de falan sürekli karşıma çıkıyo anlamı neymiş acaba diye merak ettim sözlükte cevabı bulamayınca vurdum kendimi wikipedia yollarına mamafih orada da "for german people" ya da "to the german people" olabilir sen beğendiğini seç gibi kaypak bir cevapla karşılaştım.şimdi bir şey söyler alakasız bir noktaya gider olay diye google translate olayına ise hiç girmedim.
    sonuç olarak kısıtlı ingilizcemle anladığım kadarıyla "alın lan alman halkı cillop gibi bina yaptık köpeğiniz olsun" yazdığına kanaat getirdim."alman halkı için" demek abi bu diyenlere kulak asmayın siz beni dinleyin.neyse efendim bu kadar yazdım bir de yazının tarihçesine kısa bir dalış yapayım.1894 te açılan binaya bu yazı 1916 da oyulmuş.derken 1933 te hitler bu yazının işçiliğini beğenmeyip vermiş koca binayı ateşe.manyak tabi abi adam bir şey diyemezsin.sonra yeniden boya badana bir sürü iş çıkmış tabi.buraları tamamen karıştırmış da olabilirim bir bilene sormakta yarar var yine de.
  • "alman halkına"/"alman halkı için" demektir.
  • halen parlamento binasının üzerinde sapasağlam durmakta olan yazı.
  • spqr'ın çakması.
hesabın var mı? giriş yap