• kurutulmuş çay bitkisi yapraklarıyla yapılan çay içeceğinin koyu rengini tanımlamak için sıkça kullanılan sıfatlardan biri. (bkz: demlenmek)
  • (bkz: tavşan kanı)
  • özellikle erzurumda kıtlama şekeriyle içilen bir türk geleneği içeceği.
  • dervişin vazgeçilmez keyfidir.
  • sayfalarca dolusu entry beklerken demli çay için sadece bu kadar yazılmış oldugunu görmek beni şaşırttı doğrusu. bildiklerimizden ekleyelim. güzel demlenmis taze bir cay icmek icin; yumuşak, kireçsiz ve soğuk su kullanmalı. her bardak için bir çay kaşığı çay yeterli olup yanina bir kasik da kokulu tomurcuk cayi eklemeniz keyfinize kalmistir. su tam kaynadiginda çayı demleyip en az 10 dakika beklemeliyiz. demlendikten sonra en gec bir saat icinde icelim. afiyet olsun.
  • sekersiz icmek lazim bu tarz cayi. icine seker atmak sanki tuzlu cukulata pastasi yemek gibi abes bir durumdur. demli caya hakarettir
  • babaların en sevdiği şey.
  • şekersiz içilmesi uygundur. zaten yoğun bir çay aroması bir de şekerle karıştığını düşündükçe, aman! 2 yılı aşkın süredir demli çayı alışkanlık haline getirmiş biri olarak şeker koymayı hiç denemedim. günün her saatinde içilebilir. uzun gecelerin vazgeçilmez ortağıdır.

    umuma açık yerlerden demli çay talep etmem üzerine hazırlama süresi boyunca demli çayın zararları başlıklı nasihatlerden öğrendiğim kadarıyla demir eksikliği, asabiyet, titreme gibi yan etkileri varmış. demli çayı içip de az içeni görmedim, ince belli bardaklar kar etmiyor zira.

    bazen rastlıyorum altmışın üstünde yaşlılara, bir elinde ışık geçirmeyen koyulukta rengiyle çayı, dudağının kenarında maltepe sigarası. beli kambur, bıyıkları sarı, sesi çatallı. şimdi çarpıcı örneğimle demli çay içenlerin aklını başından almaya mı çalıştım? kimseye, kendime dahi yaşam dersi verecek anekdotlar sunacak değilim. ben işin iyi tarafını göstermek istedim kendime. en azından bıyık sararması gibi bir derdim yok.

    demli çayımı almışım elime deyip, çivi çiviyi söker düsturuyla sıcaklara bana mısın demeden demlenmekten büyük zevk alanlara selam ederim. biliyorum plastik bardakta dahi olsa ''demli olsun mümkünse'' deyip ne kadar dem koyulduğuna göz ucuyla bakanlar az değil. ha iyi bir şey mi yapıyorum sanıyorsunuz. * bilirim demli çay içmeyi marifet sanarsın, ''ayyy o kadar demli içilir mi?'' sorusuna her defasında sinir olup bir sesli fırt daha alırsın çayından, sinsi sinsi gülerek.

    fhhhııııırrrp! hhhhhh!
  • ince belli cam bardakta tadına doyum olmayandır. sıcak sohbetlerin vazgeçilmezidir.
  • ince belli, yarım demli, çift şekerli...
hesabın var mı? giriş yap