• ismail saymaz'a göre dün; chp, iyi parti, demokrat parti, saadet partisi olmak üzere 4 parti olarak kurulmuş ittifaktır.
    http://www.hurriyet.com.tr/…lerim-1-5-2018-40822793
    adı kısaca demokrasi ittifakı olarak geçecekmiş. milletvekili sayısını artırmak hedefmiş, cumhur ittifakından daha fazla milletvekili alıyorlarmış simülasyonlara göre 80 milletvekiline kadar.
    bir beyanname ile ortaya çıkacakmış. bu beyanname kuvvetler ayrılığı, parlamenter sisteme dönüş gibi şeyleri içerecekmiş.
    chp'nin de adayı büyük ihtimalle muharrem ince olacakmış.
    iyi parti demokrat partinin kendi listesinden girmesini istiyor fakat chp ittifak başlığı altında pusulada demokrat partinin logosunu görünmesinin çok daha yararlı olacağını düşünüyormuş.
  • mutlaka ve mutlaka hdp'nin gizli ortak olarak dahil edilmesi gereken ittifak. aslında gizli olmasına da gerek yok da, akp'lilerin chp'yi fetöcü ilan ettiği bir ortamda hdp ile kurulan bir ittifak için söyleyeceklerini tahmin edebilirsiniz. sanki apo ile, salih müslim ile, beşşar esed ile, fethullah gülen ile görüşen kendileri değilmiş gibi.
  • gerçekleşmesi durumunda şaşırtmayacak ittifak.

    eh reis'in hedefi de zaten hdp'yi terörize etmekti. eğer böyle bir ittifak doğruysa chp de her zamanki gibi iktidara hizmet etmiş demektir. tıpkı dokunulmazlıklarda olduğu gibi. hatta ve hatta erdoğan'ın milletvekili seçilmesi için çabaladığı gibi.

    gelen mesajlara toplu cevap; he güzelim. he tosunum. hdp'yi de erdoğan kurdurdu zaten. hdp ne aday gösterirse göstersin zaten hep erdoğan'a oy vercez biz. meclise giren vekiller de zaten bilerek tutuklanıyolar. vekilliklerini düşürtüyolar ki erdoğan'a yarasın. hatta kayyum atansın diye bile bile bi ton belediye kazanıldı ki erdoğan kendi girse kazanamazdı oraları. on gramlık siyaset "bilginizle" oy kullanıyosunuz ya siz bazen aysun kayacı'ya hak vermiyo değilim.
  • bir kemalist olarak oyumu zevkle vereceğim.
  • çok iyi olur ya hdp’yi dışlamaya devam edin tam olarak iktidarın istediğini yapın ve tabii ki %40’a %60 şeklinde kaybedin.
  • eğer gerçekleşirse d'hont seçim sistemi sayesinde, cumhur ittiffakının fazla çıkaracağı vekillikleri ekarte edebilecek ve mecliste çoğunluğu sağlayabilecek ittifak.

    ayrıca, şimdiye kadar "oyum ziyan olur" deyip saadet partisine oy vermeyen muhafazakar seçmeni saadet partisine yönlendirebileceği için cumhur ittifakına düşünülenden fazla zarar vereceğini düşünüyorum. çünkü o muhafazakar seçmen saadet'e veremediği oyu gidip chp'ye vermiyordu. nereye verdiği de zaten hepinizin malumu.

    işte bundan dolayı, cumhur ittifakından çok oy transfer edeceğini düşünüyorum.

    hdp'ye gelirsek;

    siz bakmayın buradaki trollere.. hep bir anda yazmışlar ama ittifakta olmamaları gayet akılcı bir karar. makul düşünen biri şunu bilecektir ki hdp ateşten bir toptur. kimin elinde kalırsa onun eli yanar. bu ittifak eğer hdp'yi saflarına dahil ederse zaten getirdinden çok daha fazla oyu götürecektir..

    dolayısıyla en akillicasi hdp'nin dışarıda kalması ve cumhurbaskanligi seçiminde en çok oyu alan muhalif aday kimse ona yuklenmesidir.
  • d'hondt sisteminin dogasi geregi karsi taraf ittifak kurduysa sizin icin de ittifak sarttir. memleketim giresundan ornek vereyim. diyelim akp+mhp %55 oyu olsun - ki bu iyimser bir oran muhalefet acisindan, %62 evet vardi- ve chp'nin ve iyi parti'nin %25 ve %15 oyu olsun. bu durumda akp 3 vekil, chp 1 vekil cikarir. hatta daha kotumser senaryoda, cumhur ittifakinin %59, muhalefetin de 21-19 seklinde 40 oyu olsun. yine vekiller 3-1 paylasilir. ama muhalefet ittifak yaptigi anda 59-40 durumunda bile vekiller 2-2 paylasilir. 57-38.1 durumunda vekiller 2-2 paylasilir. ornekler cogaltilabilir.

    oyle ki, iki partinin toplam oyu, ayri ayri girseler alacaklari oydan 2-3 puan daha asagida olsa bile ittifak halinde aldiklari toplam milletvekili sayisi daha fazla olacaktir.

    ittifak hele de saadet icin cok kritik. baraj olmasa dahi saadetin tek basina vekil cikarmasi fazla mumkun degil, az sayida, guclu olduklari belli yerlerde belki toplam 2-3 vekil cikarabilirler. oysa ittifak icinde girince %3-4 oyla 10-15 civari vekil cikarmalari mumkun olacak.

    chp+iyi+saadet ittifakinin toplam oyu, uc parti ayri ayri girecek olsa alacaklarindan az olabilir, ama alinacak vekil sayisi daha fazla olacak. ayrica, bu partilerin cumhurbaskani adaylarina oy verecek secmenlerin su ortamda ittifak var diye oy vermekten kacinacagini da cok sanmiyorum. bana kalirsa oy kaybi da fazla olmayacak, olan oy kaybi da daha cok saadet cephesinden olur.

    secim ikinci tura kaldiginda muhalefetin 301 vekile sahip olmasi, muhalefetin adayi secilirse daha istikrarli bir ortam saglanabilecegi mesajini vereceginden kararsiz secmenlerin oyunu etkileyecek. eger akp'nin meclis cogunlugu varsa secmen buyuk ihtimalle cumhurbaskanligini da erdogan'a verir. fakat meclis cogunlugu muhalefetteyse ve muhalefet birlikte hareket etme iradesini ortaya koyarsa ikinci turda muhalefetin adayi kazanir. ilk turda meclis cogunlugunu kazanmak bu acidan, ikinci tur psikolojisini yonetmek icin gereklidir.
  • yukarıdaki arkadaşlar da benzer şeyleri yazmışlar;

    bugün hdp'nin desteklemediği bir aday 2.tura kalırsa rte bu seçimi açık ara kazanır..

    kabul etsek de etmesek de, muhalefetin güçlü olması kürt oylarına bağlıdır..
  • bu şekilde gerçekleşirse oyumu chp'den hdp'ye çevirecek ittifak.

    sırf şu ittifakı cidden sıfır baraj ittifakı yapalım, hdp de meclise girebilsin, ve akp gitsin diye.

    siz sistemi kafanıza göre kazanmak için tasarlarsanız, bizde emanet vekil de var, emanet oy da var.

    edit: eleştirmiyorum da. hdp'yi ittifaka alsınlar da demiyorum. almasınlar zaten, biz sokarız meclise. ittifakta hdp yok diye de sosyalist/sosyal demokrat gidip mhp'ye basmaz. rahat olun, sıkıntı yok.
  • bu ittifaka hdp katılmalıydı diyenleri gösteren ittifak. evet katılsaydı da iyi ve saadetin oyları yarı yarıya düşseydi, sandığa katılım azalsaydı. başkanlığı da altın tepside erdoğan'a hdp sunardı artık.
hesabın var mı? giriş yap