• deneyimsel öğrenme, yaygın eğitimin içindeki öğrenme yaklaşımlarından biridir.
    söz konusu yaklaşıma göre öğrenen, nam-ı diğer katılımcı, öğrenme sürecinin en belirgin öznesidir ve öğrenme sürecini yönlendiren ise kolaylaştırıcıdır. kolaylaştırıcının temel misyonu, katılımcıya yapay bir gerçeklik duygusu hissettirmek ve bu duygunun gerçekliğe transferini sağlamaktır.
    örnekse, ayrımcılık ile ilgili bir eğitim grubunda katılımcıların her birinin çeşitli nedenlerle ayrımcılığa uğramasını sağlamak ve bu duyguyu katılımcıya hissettirmektir. genellikle rol oyunları ile vücut bulan uygulamanın sonrasında alınan geri bildirim oturumlarında ise katılımcılar duygularını ifade edebilme ve yaşadıkları deneyimi gerçeğe transfer edebilme şansı bulurlar.
  • bu tip öğrenme şekli olan insanlar, bir şeyi öğrenebilmek için mutlaka somutlamak zorundadır.
    başında bir hoca yahut önünde soyut ve anlatımlarla dolu sayfalar varken, ne olduğunu bile anlamayabilir.

    sayısal zekaları düşük gibi gözükür, bu teoride gerçekten de böyledir, pratik etme kısmında öyle olmadığı anlaşılacaktır.

    bu öğrenme şekline sahip insanlar tam bir saha insanıdırlar. avantajlı tarafı, "tecrübe" destekli öğrendiği için, teoride takılan insanların pratik yoksunluğu çektiği noktada, belki daha geç öğrense de tecrübe ile sabitlediği bilgileri, daha tutarlı ve kalıcı şekilde hayatlarına dahil edebilmeleri ve bunları, somutlayarak ve daha akılda kalıcı şekilde aktarabilmeleridir.

    eğitimleri, serbest bırakılarak yapılmalıdır. kontrolünüz altında deneyimlemesine izin vermelisiniz, sonrasında deneyimlenen şeyle ilgili doğru soruları sormak sureti ile düşündürmeli ve yine sizin kontrolünüz altında kendi deneyimlerine istinaden doğru yolu buldurmalısınız.

    insan, birden fazla şekilde öğrenebilir, her öğrenme şeklinin öğrenilen şeye göre avantajları ve dezavantajları vardır ama herkeste baskın olan bir öğrenme şekli vardır ve hayatını düzenlerken, nasıl öğrenebildiğini keşfedebilmek seni başarılı ya da başarısız kılabilir.
  • üzerinde yeni çalışmaya başladım ancak konfüçyus'un: "duyarım ve unuturum. görürüm ve hatırlarım. yaparım ve anlarım" sözünün eğitimde yer bulan halidir.
hesabın var mı? giriş yap