• ayni adli eserden cekilen dizinin muzikleri konunun ruhuna uygun, ruya gibi...puslu bir dalgalanis, uzaklasan sesler, huzunlu yitip gitmeler...eski dizilerde konularin secilisi kadar muziklerinin de bir yer tutmasi ozenli olusundan kaynaklaniyor...sevgili balikcinin hayatindan kesitler sunan eserde yazar yerel bir soyleyisle eserinin adini deniz kurbetcileri koymak istemis, yayinci ve azra erhat dilbilgisi kurallarina uydurulmasina ikna edebilmislerdir sonradan...
  • 'hiçbir çile sünger avcılarınınkinden daha korkunç, hiçbir çaba onlarınkinden zor değildir' epigrafıyla başlayan roman. balıkçı, bu romanında deniz emekçilerinin çile, sorun ve aşklarını kısacası onların dünyalarını anlatır.
  • diziyi trt 1, 1990 yılının aralık ayında bodrum'da çekmiştir.
  • şadan gökovalı bu eseri şöyle değerlendirmiştir;

    "balıkçı'nın, toplumsal sorunlara en fazla eğildiği kitabıdır 'deniz gurbetçileri'. yazar bu romanında, deniz emekçilerinin çile, sorun ve aşklarını, kısacası onların dünyalarını anlatır. ama bu anlatım, kaynağından, birinci elden anatımdır. öyle ki; türklerin türk sularında sünger avlamalarının yasaklanması üzerine birçok yere başvurup sonunda genelkurmay'a telgraf çeken 'latif', balikçi'nın kendisidir aslında."
  • nereden izleyebileceğimi bilen varsa çok mutu olurum.
  • güney anadolu kıyıları, özellikle bodrum ve datça çevresindeki sünger avcılığı ve süngerle uğraşam emekçi insanların anlatısıdır.

    özellikle sonunda anlatılan olaylat, insanın boğazında bir yumruk gibi oturur. ülkesini satan aşağılık brokratların, rüşvet ve açgözlülüğüne hayret ve lanet edesin gelir.

    özellikle anlatım tarzı olarak o zamanlar için de çok farklı bir tarzı denemiş sevgili balıkçı. kişileri ve onların hayat hikayelerini farklı farklı bölümlerle ele alıp, hepsini de genel bir anlatımla birbirlerine bağlanmış.

    köleliğin anadoludaki yansıması olan ağalığın denizciler arasında da olduğunu öğrenmiş oluyoruz.

    ekmeğini denizden çıkaran yoksul, yarını belirsiz, kelle koltukta çalışan emekçi insanların hikayelerini anlatır.

    roman gibi dursa da büyük ölçüde yaşanmış ve gerçek olayları anlatan, belgesel eser olduğunu düşünüyorum.

    başlı başına da kendi içinde küçük bir denizcilik terimleri sözlüğü içerir. zamanın denizcilik uygulamalarını ve kültürünü yansıttığı için bence son derece önemli bir eser.
hesabın var mı? giriş yap