• yurt dışında okumuş gençlerimizin eğitim kalitesini test etmek için yapılan sınav.
    fakat gel gör ki yapılan uygulama ile bu tanımının pek bir alakası olmadığını bu sınavı geçen geçmeyen herkesten bizzat öğrenebilirsiniz.

    daha sınavın başvuru aşaması ve istenen evraklara da başlıyor işkence sadece bu süreç bile "hey siz yurt dışında okuyanlar sizi sevmiyoruz ve sizi okuduğunuza bin pişman edeceğiz " dercesinedir.

    özellikle tıp alanında, fizyoterapist ve doktor adaylarına bir sorun bakın neler duyacaksınız.
    şimdi bu nasıl bir kafa anlamak mümkün değil arkadaş sen yurt dışından gelen ve vatandaşın olmayan adamı işe başlatıyorsun ve maaş bağlıyorsun ama senin vatandaşın o yabancı ile yurt dışından aynı okuldan mezun olunca sınava tabi tutuyorsun. tam emin değilim ama galiba pratisyen olacak dr. lar uzmanlık sınıvını geçmek zorunda yani yurt içinde okuyup bu sınavı geçenler uzmanlığa başlıyor, yurt dışında okuyup bu sınava geçenler daha yeni pratisyen oluyor. fizyoterapistler ise neredeyse suçlu ilan edilecekler.

    eğer mesele kalite kontrol ise yabancı adamı niye sınava tabi tutmuyorsun o yabancı dr. lar ve fizyoterapistler cerrahpaşadan mı mezun oldu da direk işe başlıyor.
    ben bu işin kesinlikle kalite ile bir ilgisi olduğuna inanmıyorum ha tabi şu da var yurt dışına okumaya gidip okumayıp veya para ile sınav geçen ve diploma alanda var eğer mesele bu ve bunları ayıklama ise dövercesine değilde gerçekten bilgi seviyesini test eden bir sınav yaparsın bende aferin derim fakat mesel kesinlikle bu değil zira bizzat tadıklarımdan biri 8 - 10 sene kadar evvel kazakistan da diş hekimliğini okurken (ki sınavla ve yök'ün tavsiye ettiği okullardan biri olduğu için gitmişti ilk başta yani denklik sınavı olmayacaktı direk işe başlayacaktı) son sıfata iken iki ülke arasında eğitim anlaşması iptal oldu ve adamın diploması tanınmadı ve yok denklik sınavları yok bilmem kaçıncı sınıftan itibaren tekrar vs.vs. o dönem bir çok öğrenci siyasi anlaşmazlıkların kurbanı oldu ve ömürlerinde en az 4-5 yıl heba oldu.
    peki nedir mesele, tıptaki açığa ve ihtiyaca rağmen neden birçok dr. adayı ve fizyoterapist işsiz güçsüz bırakılıp aynı okullardan mezun yabancılar işe başlatılıyor?
    eğer gençlerimizin yurt dışında okumasını istemiyorsanız en başından buna izin vermeyin böylece o gençler sınavın gerçekten sadece sınav olacağını zannedip yurt dışına yönelip de onca masrafa girişmez boşuna o kadar emek harcamaz yada madem izin verdin tekrar söylüyorum dövercesine değil de gerçekten kalitesini, seviyesini tespit eden bir sınav yap bizde seni alkışlayalım. çocuğunu yurt dışında okutmak için evini satan aileler var, insanlar çocuğum okusun diye varını yoğunu harcayıp çocuğunu okutuyor sonrada yök ile uğraşmak zorunda kalıyor yazık.
    ben şahsen bu işin içinde değilim fakat birçok tanıdığım ve akrabam bu sınavın mağduru ve ben tamamen bu tanıdıklarımın yaşadıklarına şahit olarak gayet yakından biliyorum.
  • yök ve ösym nin at koşturduğu sorgusuz sualsiz düşüncesiz uygulamalarının her adımında görebileceğiniz sürecin bir aşaması aslında bu "denklik sınavı"
  • yurtdışında okumuş öğrencilerin burada p mesleği icraa etmek için gerekli donanıma sahip olup olmadığını test eden sınav.
  • balkanlar , rusya , ukrayna , kıbrıs gibi ülkelerden okuyan öğrenciler eğer türkiye’ye gelirse ve türkiye’de çalışmak isterse denklik sınavı yapılıyor amaç ise alınan eğitimin kalitesini ölçmek bu arada artık denklik şartları da iyice zorlaştı mesela ilk şart ösym sınavına girip o ülkede okunan bölüm ile aynı bölümü kazanmak yahu bu denkliği de sanki türkiye’deki eğitim çok iyiymiş gibi vermemek için her şeyi yapıyorlar ayrıca bu ülkelerdeki diplomalar çoğu ülkede geçmiyor o yüzden illaki balkanlar ya da ukrayna ya da rusya’da okuyup türkiye’de döneceğim diyorsanız denklik şartlarını iyice araştırın derim ya da en iyisi hiç bu ülkelerde okumayın derim ben
hesabın var mı? giriş yap