• an itibari ile fenerin bu tür küçük hesaplarla uğraşmayıp işini sağlama aldığı kural.
  • takımları iyi oynamaya, gol atmaya teşvik eden hatta zorlayan iyi bir kural.

    bu kural, deplasmana giden takıma "öyle 11 kişiyle kapanıp sadece gol yememe üzerine bir anlayışla oynama. sen de güzel oynamaya, gol atmaya çalış." diyor. yani "tek marifetin gol yememek olmasın" demek istiyor. işte bu kural sayesinde deplasmandan 0-0'la dönmek pek avantajlı olmuyor. hatta 1-1 bile çok iyi değil. o yüzden deplasmana gidince sadece kapanmayacaksın, oynayacaksın, gol ve goller bulmak için çabalayacaksın. bu sayede oyuna renk, maça da tempo gelecek. kazanan da tribündeki ve ekran karşısındaki futbolsever olacak.
  • bu kural kalkarsa, bu seferde bol bol penaltı atışlarına gidecek eleme maçları olacak. o zamanda diyeceğiz ki "bu penaltı atışları ile elenmek adaletsiz yaaaa"
    evet biz insanoğlu, ne emmeye ne gömmeye geliyor.
  • bu saçma kuralın varlığı sayesinde 10 mart 2015 real madrid schalke 04 maçı gibi efsane bir maç oynanmıştır. futbolu deplasmanda oynamak her zaman daha zordur ve sen deplasmanda rakibine daha fazla gol atabiliyorsan daha başarılısındır. bu kadar basit bir mantığı algılayamıyorsanız bu futbolun değil sizin probleminizdir.
  • bugün deplasman kuralı ile elenmiş bir takımın taraftarı olarak olumlu bulduğum kural.

    kural diyor ki "deplasmana gittiniz diye sir aykut kocaman gibi 9 stoper 1 ön libero ile sahaya çıkmayın. gidin gol arayın, futbolun seyir zevkini arttırın.
  • bence gayet makul kuraldır.
    öncelikle bu kuralın meşruluğunu tetkik edelim. tüm uefa organizasyonlarında, 1970'den beri, 40 seneden fazladır uygulanıyor, kimseyi ayırt etme gibi bir tarafı yok. bazen tuttuğunuz takımın bazen rakibin işine gelir ama kuralın netliğine kimse bir şey diyemez. ben galatasaraylıym, bu kural sayesinde elediğimiz ve elendiğimiz bir sürü takım oldu ama kuralın objektifliği sabittir. sahaya çıkarken bunu bilerek oynarsın.
    gelelim işin asıl yönüne. bu kuralın konmasının iki nedeni vardır:

    birincisi ve işin en önemli tarafı, gol atmaya teşviktir. bu kural deplasman takımlarının, tamamen geriye yaslanmaları önleyen en önemli faktördür. şu haliyle bile, çoğu deplasman takımı, kendi yarı sahasına çekiliyor bu kural olmasa, iyice arkaya rastlanırlar.

    ikincisi uefa için asıl olan, en kısa sürede, kurada çıkan her iki takımı eşit şartlarda rekabet ettirmektir. diğer bir deyişle 90+90 dakikada bu işin bitmesidir. deplasman golü kuralı olmasa, çok daha fazla maç, uzatmaya gidecek, ikinci maçı oynayan takım haksız avantaj sağlayacaktır. hatta uzatmada gol yemekten hiç çekinmeyeceğinden tur için +30 dakikası olacaktır. deplasman golü bu haksız rekabeti önlemektedir.
  • ilkokula gittiğim yıllarda (galiba 1990 veya 1991) çıkan ve o zamanlar "deplasmanda atılan bir gol iki gol gibi sayılır" şeklinde anladığım bir kuraldı.

    sebebi ise o yıllarda galatasaray'ın oynadığı banik ostrava maçlarıdır. ilk maçı sahasında 1-0 kaybeden galatasaray, ikinci maçı deplasmanda 2-1 kazanıp tur atlamıştı. çocuk aklımla bu kuralı duyup şöyle bir bakkal hesabı yapmıştım:

    "ilk maçı gs sahasında 1-0 kaybettiği için 2-0 sayılır. ama deplasmanda 2-1 yendiği için 4-1 sayılır. toplarsak 4-3 olur ve gs turu geçer."

    yanlış mantık, doğru sonuç... en azından gidiş yolundan bir beş puan verir hoca.

    (bkz: 6 kasım 1991 banik ostrava galatasaray maçı)
  • iki maçın sonunda tarafların attıkları gol sayılarının eşitliği halinde, deplasmanda daha çok gol atan takımı üst tura çıkartan kuraldır.
  • deplasmanda atılan golün zorluk derecesi sözel değil, somut bir veridir. herhangi bir ligde herhangi bir takımın, aynı sayıda maç yaptığı deplasman ve iç saha karnesine bakın, hangisinde daha çok gol atıp hangisinde daha çok gol yediği bariz.

    premier league:
    deplasmanda iç sahadan fazla gol atan takım sayısı: 2/20
    deplasmanda iç sahadan az gol yiyen takım sayısı: 4/20

    bundesliga: (pezevenkler karşılaştırmalı tablo vermemiş saydım, emeğe saygı rep şuku)
    deplasmanda iç sahadan fazla gol atan takım sayısı: 5/18
    deplasmanda iç sahadan az gol yiyen takım sayısı: 4/18 (2 takım eşit sayıda gol yemiş)

    deplasman golü kuralının olmadığı, her maçta deplasman / iç saha fark etmeksizin aynı sonuca aynı puanın alındığı bir ortamda bile deplasmanda daha az gol atılıp, daha çok gol yeniyor.

    işte bunlar hep sözel...
  • bu kural kaldırıldığı takdirde ikinci maç ev sahibi olan takım 30 dakika daha saha avantajından faydalanacaktır. bu kural kaldırılacaksa uzatmalar da kaldırılmalı direkt penaltı atışlarına geçilmeli.
hesabın var mı? giriş yap