• suriye'ye demokrasi götürmeye çalışan; rte, davutoğlu ve katar'ın çok sevdiği mazlum müslümanlar tarafından cezaevine yapılan saldırı sonucu sırf devlet personeli oldukları için kafası kesilip tencere de pişmeye bırakılan insanların olduğu; vatan haini, satılık teröristlerin yoğun olarak bulunduğu şehir. daha önce yapılan temizlik operasyonlarıyla bu hainler temizlense de kalıntıları devam ediyor.

    malum resim (+ sonsuz)
  • suriye'ye israil ve abd müdahalesinin başladığı şehir, çünkü kapıları ürdün'e açılır ve ürdün'de bu cihatçı sürülerin batılı istihbarat örgütleri tarafından eğitildiği bir sır değil. ancak suriye ordusu ve halkı tüm beklentileri tersine çevirip ve sınırı geçip gelen sürü mensuplarını bir bir eşek cennetine gönderince bu küresel terörizmi "intifada" diye niteleyen aklı evvelleri de görmek bize nasip oldu.

    durum şu anda şöyle, abd ve israil'in yardakçısı ürdün o sınırı kapatsın da görelim o meşhur intifadanızı...

    http://www.syrianperspective.com/…map-of-daraa.html
  • suriye iç savaşı'nı başlatan şehirdir.

    dera hakkında "devrimin beşiği" gibi yakıştırmalar yapılmıştı, bunun sebebi suriye'de uzun yıllar sürecek savaşın fitili burada ateşlenmesiydi. ilk büyük olaylar bu şehirde patlak verdi. devamında da tüm ülkeye yayıldı.

    öso'nun birçok sözde komutanı da burada bulunmaktaydı. zaten konum olarak israil ve ürdün'e yakın olduğu için dera, yıkılmaz bir kale gibi gözüküyordu. bunun sebebi alındığı günden itibaren hiç kaybedilmemiş olmasıydı. şam'a son darbenin buradan vurulacağı iddia ediliyordu.

    özellikle suriye ordusunun en savunmasız kaldığı 2015 yılında başkente doğru ilerleme yapamadılar. burada ilk kez güven kırıldı dera'daki öso'ya karşı. zaten ülke genelinde elinde tuttuğu toprakları bir bir ışid'e kaybeden öso'ya güven tamamen kırılırken bu son nokta oldu. devrimin beşiği denilen yerde ilerleyemedi öso, hatırlatmakta fayda var suriye ordusunun en aciz dönemlerinde ilerleyemediler. öso şam'a doğru ilerleme şansı elde etse bile bu şansların hiçbirisi dera'da doğmadı, şans yaratamadılar.

    2015 yılından sonra suriye ordusunun yakaladığı ivme ile birlikte dera'nın da elbet bir gün düşeceği kesinleşmişti bölgeyi takip edenler için. diğer bölgelerden farklı olarak savaşı baştan sona takip etmiş herkes ortak paydada buluştu: "israil ve abd'nin eli ürdün'e yakın dera'da savaşın en kanlı çarpışmaları olur."

    çatışmazlık bölgesi ilan edildi dera. hatta suriye ordusu ne zaman dera'ya karşı bir adım atsa israil sürekli sürekli saldırı yaptı suriye'ye. yani açık açık koruyacağını belli etti. sonra aniden (bkz: bazalt operasyonu) adı verilen bir operasyona başladı suriye ordusu. çatışmazlık bölgesi ilan edilen dera'ya "gireceğiz!" dediler ve rusya anlaşmanın iptal olduğunu açıkladı. artık çatışmazlık bölgesi olmadığını söyledi. neler neler döndü masanın üstünde bilemeyiz tabi. rusya'ya bu kararı aldıran bir şeyler oldu elbet.

    bu açıklamaların ardından nefesini tuttu herkes. halep'ten daha kanlı çarpışmalar bekleniyordu. sonra bir bakıldı ki öso kaçıyor. elindeki silahları teslim ederek teslim oluyor. sözde komutan kadrosu zaten ürdün'e kaçtı. suriye ordusu elini kolunu sallayarak dera'yı kuşattı.

    israil'in yaptığı hamlelerin bir işe yaramadığını gördük. amerikan ve fransız silahları ile kendi ordusuna saldıran satılmışların nasıl teslim olduğunu gördük. ispanyolların gönderdiği yardım malzemelerine dahi şahit olduk. evet ispanya da yardım etmiş. ama ne olursa olsun, kim destek verirse versin beşik kırıldı, parçalandı. dera'da öso'nun tüm hatları yarıldı.

    suriye ordusu şimdi hızla israil sınırına gidiyor ve israil bu durumu engelleyemiyor. suriye iç savaşı'na artık son taşlar koyuluyor yerine. öso tamamen kaybetti.

    peki dera'nın düşmesinin türkiye'ye bir yararı veya zararı olur mu?

    açıkçası sınırın hemen ötesinde idlib var. dera bize iyi bir örnek. israil kurtaramadı. idlib'e böyle bir saldırı olursa türkiye'nin ne yapacağını iyi bilmesi gerekiyor. keza saldırı başlarsa rusya'nın haberi olacaktır bundan, hatta destekleyecektir bu saldırıyı rusya. bunu bilerek hamle yapmak gerekiyor. idlib bize ne kazandırır, ne kaybettirir masaya koyup düşünmek gerekiyor. eğer idlib'i kaybetmek bize pahalıya patlayacaksa "savaşı 10 yıl daha uzatırız!" gibisinden beylik laflar yerine ruslar ile masaya oturup onları ikna etmek gerekiyor. yok bizim işimize yaramıyorsa bırakalım esad iç savaşı tamamen bitirsin. geriye türkiye destekli öso-ypg ve esad kalsın. bunu devlet büyükleri bilecek.

    ama anladığım kadarıyla esad'ı caydırmak için adımlar atılıyor, gece saatlerinde büyük bir türk konvoyu idlib'e doğru yola çıktı. yani idlib'i kaybetmek istemiyoruz. buna esad ve rusya'nın tepkisi ne olacak göreceğiz. dera'dan umarım ders çıkarırız.

    onun dışında türkiye'yi etkilemez.
  • muhaliflerin elinde kalan son iki bölgeden biri olan dera kenti ve ili suriye ordusunun başlattığı bazalt operasyonu ile israil destekli teröristlerden geri alınmaya başlandı.
    dera'nın alınmasıyla muhaliflerin elinde sadece idlib ve kuzeyi kalacak ve muhtemelen dera'daki teröristler yine yeşil otobüslerle idlib'e gönderilecek.
  • gönül isterdi ki buraya dolu dolu yazılar yazalım fakat muhaliflerin teslim olmaya başlamasıyla maalesef hevesimiz kursağımızda kaldı.
    dera harekatı (bkz: bazalt operasyonu)
  • “suriye’deki çatışmalar ilk - ülkenin ikinci büyük kenti- dera’da başladı. niye dera? bu soru üzerinde hiç durulmadı! oysa... burası esad’ın toplumsal destek üssüydü. dera verimli tarım bölgesiydi. iktidara gelmesiyle neoliberal tarım politikalarını benimseyen esad’ın; suriye pazarını ucuz ithal tarımsal ürünlere açmasının; yerli tarımsal ürünlere desteğini çekmesinin; yakıt ve gübreye yaptığı zamların isyana etkisi olduğu gözlerden kaçırılıyor. bm raporlarına göre, ayaklanmadan önce bu neoliberal politikalar sonucu 300 bin suriyeli aile köylerden kentlere göç etmek zorunda kalmıştı.( dış göçten önce iç göç vardı!)
    isyancıların; neoliberal politikalar sonucu zenginleşen esad’ın teyzesinini oğlu rami mahluf’un işyerlerine saldırması anlamlıydı.”
    kaynak: soner yalçın , galat-ı meşhur sf.357
  • suriye'nin güneybatısında, ürdün sınırında bulunan şehirdir.başkent şam'a 100 km uzaklıktaki dera ilçesi ve dera ilinin başkentidir, nüfusu 230,000 (2010 )dera ürdün sınırında olması nedeniyle birde sınır kapısı vardır .antik bir kenttir ve tarihi kenanlılar'a kadar dayanmaktadır. şehir ve şehrin hayatı ilk olarak iö 1490 ve 1436 yılları arasında firavun ııı. thutmose zamanında, mısır hiyerogliflerinde söz edilmiştir.dera şehri sırasıyla nebati krallığı,roma imparatorluğu ,bizans imparatorluğu hüküm sürmüş halife ebu bekir zamanında islam orduları tarafından 634 yılında fethedilen şehir sırasıyla emevi ve abbasiler ,memlük(kölemen)ve osmanlı imparatorluğunda idaresinde kalmıştır .antik bir şehir olmasından mütevvellit bir çok tarihi eser mevcuttur .dera suriye iç savaşın başladığı kenttir.dera çoğunlukla dindar sünnilerin ikamet ettiği ve yüksek yoksulluk ve genç işsizlik oranı yönetim alehtarlığına dönüşmüş,2011 yılı başında ki kuraklık nedeyle artan emita fiyatları ve arap baharının etkisiyle halk gösterilerine daha sonra ayaklanmaya dönmüştür. 15 mart 2011 de duvarlara esad karşıtı grafiti yapan 4-5 genç'in rejim güçlerince tutuklanmasıyla başlayan halk protestolararı şeref cumaları büyümüş, rejim güçlerince yapılan müdahalede yüzlerce sivil halk ve asker ölmüştür 2011 den beri bir kaç kez el değiştiren şehir.'devrim beşiği' olarak anılmaktadır .hali hazırda 30 kasım 2013 tarihi itibariyle büyük kısmı muhaliflerin kontrüldedir.
  • suriye'nin on dört valiliğinden birisidir. dera valiliği, ülkenin en güneybatısında, ürdün sınırında bulunur. başkenti ve en büyük şehri, daraa'dır.
  • cihatçı teröristlerin pek yakında al-quneitra ile beraber idlib'e postalanacakları son yeşil bölge.

    harita ve detaylar
hesabın var mı? giriş yap