• sorunlu bir koleksiyonculuktur.
    en çok sıkıntı çeken koleksiyoncular
    dergi biriktirenlerdir.
    dergiler ağırdır
    ve çok yer kaplar.
    ağırlık
    kitaplığın raflarının
    yamuk olmasına neden olur.
    kitap biriktirilmesine
    göz yumanlar tarafından
    aynı zamanda fazlalık gibi de görülürler
    (koleksiyoncunun birinci dereceden
    akrabaları tarafından).
    dergileri saklamak zordur,
    özellikle büyük boyutlu olanları:
    bu noktada fol gibi uç örnek bile var,
    standart hiç bir raf bu dergiyi kabul etmez.
  • yer sorunu üst levellara gelince mecburen bir kısmının içinden gerekli veya önemli sayfaların
    ayıklanıp, kalanının da istemeyerek de olsa atılması ile bir nebze de olsa rahatlanabilinir..sonra
    arada bir bu işlem tekrarlanır.genellikle bu taşınırken olur, taşınacak şeyleri azaltmış olmak için.
  • ayrı bir zevktir dergi koleksiyonculugu. kimisi x men biriktirirken kimi de hustler biriktirir. arada cıkartılıp odanın ortasına yayılır o dergiler. her defasinda ev ahalisinden "bıkmadın mı artık sunlardan, ezberlemedin mi?" $eklinde tepki gelir. sonra gunun birinde eve geldiginizde anneniz tarafindan dergilerinizin iki milyon turk lirasina kar$ılık eskiciye satılmı$ oldugunu da gorebilirsiniz.
  • dergi koleksiyoncusunun rutin seansları vardır bi de. o dergilerin başına geçilir, sararmış yapraklar çevrilir. uzun zamandır nerden duyduğunu hatırlamadığı kimi sözleri, kimi hikayeleri tekrardan bulur kişi. heyecanlanır. uzun sürer bu seanslar, 15 20 metrekarelik bir halı üstünde dünyadan koparan bir ayine dönüşebilir.
  • taşınırken büyük eziyetler çektiren* koleksiyon çeşidi.
  • herhangi bir dergiyi bir tek sayisini bile kacirmadan biriktirmek, kutuphanenin en guzel yerine yerle$tirmek ve her ay sonunda rafin bir santim daha doldugunu gormektir.. muthi$ bir ar$iv olu$turur bu dergiler, ihtiyac duyuldugunda acip bakilir ve "iyi ki ilk sayisindan itibaren biriktirmi$im" denir. biriktirmek icin en ideali aylik dergilerdir, zira haftalik dergilerin 1 yil sonunda 52 tane oldugunu dusunursek evinizin muze kadar buyuk olmasi gerekmektedir. özellikle koleksiyonu yapılan dergi bir tarih dergisi ise 15.-16. sayılardan sonra artık yavaş yavaş bir tarih ansiklopedisine hatta ve hatta arşivine dönüşmeye yüz tutan eylemdir.
  • atmaya, vermeye kıyamamaktan dogan bir saplantı mıdır bilinmez ama konulacak bir yer mutlaka bulunur*. örneğin evin bir köşesinde* ağzına kadar doluncaya dek kocaman bir sepette saklanır..sepeti taşıracak son dergiyi yerleştirmek için altlardan seçilenler kitaplığın en altındaki kapaklı dolaplara* istiflenir. bir türlü tarih sırasına dizilemediğinden ciltlemek de mümkün olmaz. ama o karmaşada bile istenilen sayı çok rahat bulunur*. kimine göre döküntü sayılısa da, hoş bir uğraştır kanımca*.
  • can sikintisina birebir gelen bir koleksiyonculuktur. evde yapacak hic bir $ey bulamadiginizda elinizin altinda inanilmaz bir ar$iv oldugunu bilmek kadar guzeli olmaz zira. aradan bir dergi cekip, gecen senelerde neler oldugunu hatirlayip, gulumser insan. ozellikle "5 sene once bu ay neler olmu$ acaba" $eklinde dergi kari$tirmasina imkan verdigi icin cok keyiflidir. dergileri ciltletip saklayanlar icin bunu yapmak daha da kolay olur cunku aradan cekilen her dergi kronolojik sirayi bozmaktadir, illa ki yeniden siralamak gerekir onca dergiyi.
    bazi dergiler * sene sonunda dergileri saklayip ciltlettirmeyi du$unenler icin sene boyunca incelenen konularin `dizinìni vermektedirler, boyle dergileri biriktirmek daha da buyuk bir zevktir.
  • yıllar boyu biriktirilip, sonra birer birer kaybolmaya başlar dergiler. ne zaman "şu yazı neredeydi ya?" diye araştırmaya, dergiler arasında gidip gelmeye başlasanız, aradığınız yazının olduğu nüshayı bulamadığınız gibi, onca dergi arasında içindekiler bölümünden bir sürü ilginç yazı bulup dergileri hemen okumak için bir kenara ayırır, sonrasında kenarda birikmiş hemen okumak için ayırdığınız 9-10 tane dergide hangi yazıları okuyacağınızı unutur, dergilere boş boş bakmaya, karıştırmaya başlarsınız.

    yine de can sıkıldığında, yapacak hiçbir şey kalmadığında başvurulacak sadık hizmetkarlarımızdır birikmiş dergilerimiz.
hesabın var mı? giriş yap