• aletli dalışta sportif dalış limitlerinin altında olan dalışlardır , dünya derin dalışı 30 metre altı diye tanımlamıştır, 30 metre civarlarında nitrojen narkotik etki göstermeye başlar. azot narkozu veya derinlik sarhoşluğu dediğimiz durumlar olabilir, 42 metreye kadar her eğitmen ve dalış lideri dalmalıdır, bu derinliklerde kendilerine olan etkileri az çok anlayabilmelidir, tecrübenin önemi olsa da kime ne zaman ne etki yapacağı bilinmez, birinin haeketleri yavaşlar diğeri kendini balık sanar, araştırmalar net sonuşç vermemektedir. azot narkozu 30 metrede başlar 42metrede ise herkes etkilenmiş olur, kimi çok etkilenir kimi az, etkilenmeyenin yarın etkilenmeyecaği belli değildir, dipte geçen vakit ve inerken ki süre önemlidir,42 den 55 metreye kadar ki kısma da extended range deniyor, belgesi bile var. tüplü dalış zaten belge sertifika bolluğudur.
    hava ile yapılan dalışlarda 76 metre sonrası azotun narkotik etkisi en tepedeyken artık oksijen zehirlenmesi tehlikesi de baş göstermektedir, belli skalalar olmasına rağmen kişiyi tam olarak nasıl etkileyeceği önceden kestirilemez.
    içine hava basılmış tüplerde nitrojen %78 civarı, oksijen %21 civarıdır, %1 e yakın argon ve geri kalan küsürat kadar asal gazlar vardır.
    nitrojenin dipteki sarhoşluğunu veya oksijenin zehirlemesini engellemek için bu oranlar azaltılıp yerine helyum eklenir, çünkü vücuda etkisi yoktur. helyum çok uçucu olmasına rağmen vücuttan atılması nitrojenden 7 kat kadar daha yavaştır. o yüzen dekomprasyon beklemeleri daha uzun aralıklarla ve fazladır.
    hava dolu tüple 100metrenin altına dalan yok mu? evet var , dalış regülatörlerinin mucidi capt. cousteau ve ekibi yoyo gibi günde defalarca dibe dalıp çıkıp ağrılar yaşadığında deniz bizi cezalandırıyor demişler, vurgundan ziyade disbarik osteonekrozdur aslında yaşadıkları, yani ani basınç değişiminden ve basınç atım beklemeleri yapmadıkları için dokularda çözünen azot artık kemik uçlarında çözünmeye ve tekrar desatüre olamayışından dolayı kemik ölümüne giden bir yola girdikleri içindir.
    çok uzun yazılabilir, c2h5oh oranım biraz yüksek olduğu için sonra devam edeceğim
  • ülkemizde eğlence/sportif amaçlı tüplü dalışlarda 30 metre altı derin dalış yasaktır. dalış brövesi alınırken eğitim amaçlı eğitmen eşliğinde 42 metreye kadar bir kereliğine dalış izni vardır.

    bu eğitimin amacı derinlik sarhoşluğu da denilen azot narkozunun sizi hangi derinlikte etkilediğini, azot narkozundan sonra davranışlarınızı kontrol edip edemediğinizi, en önemlisi de narkoz etkisine girdiğinizi farkedip etmediğinizi ölçmektir. azot narkozunun etkilemesi bünyeye göre değişir. 35 metrede de etkiler 39 metrede de. vücut tepkileri farklı olsa da 42 metrede herkes etkilenir. ben etkilenmedim diyen derin dalış eğitimini geçememiş demektir. çünkü farkında olamamıştır.

    eskiden 39 metreye kadar dalış serbestisi varken dalış eğitmenlerinin hadi derine indik çıktık işte şeklindeki amaçsız derin dalış eğitimlerinden dolayı derin dalış sınırı 30 metreye çekilmiştir.
  • alternatif bir entel ismi.
  • cmas 2yıldız eğitiminde alınması gereken uzmanlıklardan biridir. ssi da ise open water diver (owd) olduktan sonra advanced open water diver olmadan önce seçmeli olarak alınabilecek uzmanlıklardan biridir. bence gece dalisi ile birlikte alinabilecek en keyifli uzmanlıktır. sportif dalışta eğitmen ile birlikte inilebilecek max derinlik 40 metredir. 0 dan 40a referans noktası olmadan yapılan açık deniz dalışı favori dalışlarım arasındadır.
  • bilgisi olan varsa yeşil atarsa sevinirim.
    2 yıldız scubacı. biraz aksiyon biraz gerilim severiz.
hesabın var mı? giriş yap