• büyüklüğüyle ödümü koparttı.
    en son buralara* geldiğimde, yani 12 sene evvel, halen inşaat halinde idi.
    şimdi gördüğüm manzaraya gerçekten inanamadım.
    devasa.
    inanılmaz.

    mutlaka görmelisiniz...
  • bu gece trt haber'de dev yapılar adıyla yayınlanan build it bigger belgeselinde anlatılan, hakikaten dev yapı.

    suyu tutan koca beton bloklarda sızıntı yaptığı tespit edilen çatlakları kapatırken şiir yazdılar gibi hissettim. betonu yüzeyden çatlağa doğru çapraz deldiler, delikten içeri sıvılaştırılmış harç bastılar ve bu sayede harç çatlağa ulaştı, içeride her noktaya ilerledi, doldurdu ve dondu. sadece bir çatlak için bu. yüzeydeki onlarca sızıntı için aynı işlem uygulanacak. hayanassını. insan bazen hayret ediyor.
  • danny forster tarafından sunulan ve discovery channel'da yayınlanan extreme engineering programında konu edilmesi için çekim izinleri alınmış baraj.
  • şu an discovery science’da hakkında bir program yayınlanan baraj. açıkçası böylesine güzel ve büyük bir yapının güzel ülkemde var olduğundan bu güne kadar habersiz olup yabancı bir kanal sayesinde haberdar olduğum için utandım. yapımı ile ilgili detaylı bir anlatım var ve gerçekten hayran kalmamak elde değil.
  • deriner barajı kısa tanıtım
    muazzam bir baraj, yabancı sayfalarda dahi birçok insanın hoşuna giden, paylaşımını yaptıkları muazzam yapı.
    barajın ilerisinde aktığı görülen sağlı ve sollu akan su, dağın her iki tarafının içerisinde açılan iki adet tünelin içerisinden suyun akmasıyla gerçekleşiyor. tünellerden gelen suyun birbirine çarptırılması ise suyun debisi sebebiyle aşınma yapmasını engellemek hızı ve gücünü yok etme amacıyla yapıldı.
    deriner'in uzun belgeselini izleyin.
  • üniversite okurken arazi gezisi kapsamında inşaat sahasına gitmiştik. gerçekten çok yüksek maliyetli bir yapı. milyonlarca metreküp çimento enjeksiyonla dağ yamaçlarına basılmıştı. buna paramı dayanır.
    hocalarımız bu barajlar dizisi hakkında "çoruh nehrinin batum'a kadar potansiyel enerjisinden maksimum yararlanmak için yapıldıklarını" söylemişti. derivasyon tüneli su çıkışı beni çok etkilemişti.
    birde artvin şehir merkezini yerde ararken gerçekten de gökte bulmuştuk. lan orda nasıl araba kullanıyorlar anlamıyorum.
  • 711 milyon dolar'a ihale edilmiş, 2.7 milyar dolar'a mal olduğu iddia edilen barajdır.

    sayıştay raporlarına göre bile tespit edilmiş 450 milyon tl'lik fazla maliyet söz konusudur.

    yapımındaki sorunlar ve maliyet artışını bir tarafa bırakalım. senede 2.1 milyar kilowatt kapasitesi olan barajın 2 senede toplam 2 milyar kilowatt elektrik üretebilmesi de ayrı bir konu.
  • artvin şehir merkezine çok yakındır ama oradan görünmez, aradaki bir tepe barajın görünmesine engel olur. en iyi manzarası şavşat-ardahan yolu üzerinden yakalanır. o kocaman baraja tepeden bakınca âdeta minecraftta sanırsınız kendinizi.

    barajın inşası nedeniyle erzurum ve ardahan yollarının yeri epey değişmiş, daha önce nehir hizasına yakın olan yollar tepelerin üzerine taşınmıştır. özellikle erzurum yönünden gelirken artvin'e 40 kilometre kala tünellere girmeye başlarsınız, kara yolu ile baraj gölü bir sağa bir sola dans edip durursunuz.

    çoruh coşkun akar, baraja rağmen coşkun akar, asma köprüden geçerken o hızı görünce ürperirsiniz ama bir sabah bakarsınız ki sular çekilmiş, nehir yatağındaki siyah taşlar görünür olmuştur. bu hızın ortasında yer alan deriner'le birlikte irili ufaklı çok sayıda baraj vardır. devamının da yapılacağı ve hatta bu barajlar yapılırken on yıl önce yapılan kara yolu tünellerinin de sular altında kalacağı bile rivayet edilmektedir.
  • suları altında kalan köy ve camiinin minaresi.
    görsel
  • trilyonluk istimlaklarıyla bir çok arsa zengini yaratmış geleceğin dev barajı.
hesabın var mı? giriş yap