• "muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin 'fişleme' ve 'örgütlenme özgürlüğünün engellenmesi' olarak gördükleri düzenlemeye göre, dernekler, altı ay içinde üyeliği devam edenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını mülki idare amirliğine bildirecek. yasaya uymayan dernek yöneticileri hakkında 500 lira idari para cezası uygulanacak.

    dw türkçe, torba kanun'nda yer alan dernek üyelik bilgilerinin 30 gün içinde mülki idari amirliklere bildirilmesinin öngörüldüğü maddenin gerekçesini içişleri bakanlığı'na sordu. ancak yanıt alınamadı.

    ... 1 ekim 2018’de içişleri bakanlığı dernekler yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, derneklerin üye bilgilerinin en yakın mülki idari amirliklere bildirilmesini zorunlu hale getirdi.

    o tarihe kadar sadece dernek yöneticilerinin kimlik bilgilerinin bakanlığa verilmesi zorunlu iken, yasaya taşınmak istenen düzenleme, tüm dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin 30 gün içinde bakanlığa verilmesini öngörüyor.

    ankara barosu, ifade özgürlüğü derneği, mülkiyeliler birliği ve insan hakları derneği söz konusu yönetmeliğin anayasa’nın temel hakları düzenleyen 13. maddesine, örgütlenme ve ifade özgürlüğü ile kişisel verilerin korunması kanunu’na aykırı olduğu savıyla danıştay’a dava açtı ve süreç devam ediyor.

    iktidar sivil toplum kuruluşları’nın davası üzerine geçen kasım ayında söz konusu düzenlemeyi meclise getirmiş ancak muhalefetin tepkisi üzerine geri çekmişti. hükümet, davaların gerekçelerini boşa çıkarmak için yönetmelikle yaptığı düzenlemeyi yasaya sokarak kalıcı hale getirmeyi hedefliyor."

    https://m.dw.com/…sasına-fişleme-tepkisi/a-52738875
  • millet koronavirüsün derdindeyken torba yasayla çıkıverdi meclisten. hadi geçmiş olsun...

    https://www.resmigazete.gov.tr/…03/20200326m1-1.htm

    bir derneğe üye olanları veya dernek üyeliğinden ayrılanları 1,5 ay içinde bildirme zorunluluğu getirilmiş. ayrıca mevcut üyelerin 6 ay içinde bildirilmesi gerekiyor.

    şu dönemde böyle bir şeyin ne anlamı var, anlamak güç... devlet, kimin hangi derneğe üye olduğunu öğrenip ne yapacak? bunu bilmesi gerekir mi? bunu istemesi anayasal hak ve özgürlüklere ne derece uygun?

    kamu çalışanlarının çok kısıtlı bir bölümü ve çocuklar hariç, herkes istediği derneğe üye olabilir. devletin kimin nereye üye olduğunu bilmesinin ne sakıncası var diyebilirsiniz. bu bilgilerin ne için ve gelecekte kim tarafından kullanılacağını bilmiyoruz. örgütlenme özgürlüğünü ve kişisel verilerin korunması hakkını ihlal ediyor bence.
hesabın var mı? giriş yap