• hal ve tavir itibariyle dersini fazla ciddiye alan beden egitimi, muzik ya da din kulturu hocasindan pek fazla farki olmayan egitim gonullusu, ders heveslisi, ogretmen ki$isi.

    nedendir bilinmez, ozellikle son 10 yil icerisinde secmeli dersleri ziyadesiyle ciddiye alan bir ogretmen nesli peydah oldu guzel yurdumda. elbette secmeli ders de olsa, ders derstir ve ciddiye alinmasi gerekir, bu hususta bir itirazimiz yok. ancak pek degerli egitim neferlerimiz derslerini korkulu birer ruya haline getirmi$ bulunmaktalar.

    30 ki$ilik bir sinifta, acaba bu 30 ogrenciden kaci konservatuvar sinavlarina girecek? kaci guzel sanatlarla ilgilenecek? kaci din gorevlisi olacak..?

    $uphesiz, ortaogretimin amaci ogrenciyi sinavlara degil, hayata hazirlamaktir, dolayisiyla bahsi gecen bu dersler orgun egitimde daima var olacaktir; ancak fizik ya da geometri dersine ferah ferah girip cikan ogrenci, neden resim ya da muzik dersinden once ecel terleri dokmektedir?

    namaz surelerini ezberlemesi, yaninda e$ofman ve spor ayakkabi bulundurmasi, derse flut* getirmesi, solfej yapmasi, resim kartonu ve guaj boya bulundurmasi, yagliboya resim yapmasi, ust uste be$ kasadan atlamasi, turnikeye girmesi gercekten gerekli midir?

    elbette bu derslerin ciddiye alinmamasi gerektigi gibi bir yargiya ula$maya cali$miyorum, ancak onumuzdeki orneklere baktigimizda, i$in renginin biraz degi$tigini ve pratigin, teoriden oldukca farkli oldugunu gormek olasi. misal, iki farkli karneden iki farkli kesitle durumu irdeleyelim,

    ogrenci a
    ...
    turkce: 4
    matematik: 5
    cografya: 3
    tarih: 4
    fizik: 5
    kimya: 5
    resim: 2
    muzik: 3

    ogrenci b
    ...
    turkce: 3
    matematik: 2
    tarih: 4
    resim: 5
    muzik: 5
    geometri: 2
    beden egitimi: 5

    bu iki karne bize neyi anlatmali? (teori)

    karneler bize ogrenci a'nin ozellikle sayisal derslerde oldukca ba$arili oldugunu, ancak secmeli derslerde arzu ettigi ba$ariyi saglayamadigini, dolayisiyla kendisini sayisal agirlikli bir gelecegin bekledigini; ogrenci b'nin ise sayisal alanda istedigi ba$ariyi elde edemedigini, ancak ozellikle resim alaninda oldukca ba$arili oldugunu, ve kendisini bu sanata yakin bir kariyerin bekledigini anlatmali.

    bu iki karne bize neyi anlatiyor? (pratik)

    karneler bize ogrenci a'nin genel anlamda ba$arili bir ogrenci oldugunu, ancak okudugu okulda secmeli derslerin ciddi bicimde i$lendigini ve kendisinin bu alanda ba$ari gosteremedigini; ogrenci b'nin ise genel anlamda vasatin altinda bir ogrenci oldugunu, ancak devam ettigi okulda secmeli derslerin ciddi bir bicimde i$lenmedigini, bu derslerde notlarin havada ucu$tugunu anlatiyor.

    bu durum ogrenci b icin ciddi bir problem te$kil etmiyor, aksine, kendisi bu sayede liseyi bitirmesi icin gerekli ortalamaya sahip oluyor; ancak ogrenci a ciddi anlamda bir darbe aliyor, zira kendisi jeoloji muhendisi olmak istiyor. jeoloji muhendisi olmak icin oss'den istedigi puani almasi gerekiyor, istedigi puani alabilmesi icin agirlikli ortaogretim ba$ari puaninin da yuksek olmasi gerekiyor ve nihayet, ortaogretim ba$ari puaninin yuksek olmasi icin diploma notunun, yani karnesindeki notlarin yuksek olmasi gerekiyor. bu noktada, jeoloji muhendisi olmak isteyen ogrenci a, ozellikle resim dersindeki ba$arisizligi yuzunden soz konusu dersin ayni ciddiyetle i$lenmedigi okullardan mezun olan rakiplerine kiyasla geriye du$uyor, belki kaybediyor.

    vaziyet boyle.

    oyle gorunuyor ki, problem ne i$ini fazla ciddiye alan resim hocasi ne de "isteyen sinifa cikip ders cali$abilir" diyen beden egitimi ogretmeni; problem standardizasyon, daha dogrusu olmayan standardizasyon.

    ve donup dola$ip ayni yere geliyoruz,
    egitimde firsat e$itligi.
  • kompleksli hocadır. ortalamanın üstünde resimler verilmesine rağmen alınacak not en fazla 4 tür. gerçi bunda hocayla aramda geçen ufak bir olayın da etkisi vardır. el figürleri çizme haftasında işi kapınca orta parmak hareketi çizmiştim. ödev olarak vermek olmayacağından ve atmaya kıyamadığımdan resim dosyamın en altına yapıştırmıştım. hoca herkesin bütün çalışmalarını kontrol etmek için isteyince dosyaları toplamayı uygun görmüştü. dalgınlıkla vermiştim saf saf. dosyamı açıp üst üste yığılı çalışmaları kaldırdığında gördüğü manzaradan sonra yüzü alabileceği en güzel ifadeye bürünmüştü*.
  • anne babanın ellerine birer 35x50 resim kağıdı alıp, masanın iki ayrı ucunda verilen resim ödevini yapmaya çalışmalarına neden olan resim hocasıdır.
  • bi tanesi 87-88 doneminde, beyni hafta yaklasik 40 saat hazirlik dersleriyle peynire donmus bir grup bidiliga "kenelersiniz sizzzzzz keeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnneeeeeeeeeee" diye hitap(!) ederek kendini belli etmistir. sagolsun resimden cok entomoloji calismis olduk..
  • aslinda iyi birseydir ama bu diger dersler karsisinda komplekse donusurse o zaman is cigirindan cikar. orta 1 deki resim hocamiz ogle tenefusu sonunda derse geldigince, beni bitirmis olmam gereken resmimi yaparken yakalamisti. isin kotu tarafi uc arkadas da yardim ediyordu bana. hoca bizi gorunce hepimizi tahtaya cikardi, "bu yaptiginiz yazilida kopya cekmektir" (noluyoz ne yazilisi) dedi, hepimize basti sifiri. resim donem sonu notumuz birer not oynamisti. hatta bununla da yetinmeyip velilerimizi cagirmisti.
  • çok yönlü, ufku açık, ezbercilikten ve kategorizasyondan uzak, sanattan anlayan ve yaratıcı bir birey yetiştirmek isteyen hocadır. anlayana...
  • iyi ki vardır. asıl ciddiye almamak tartışılmalıdır. bu ülkede sanata ve kültürel - sportif faaliyetlere bir parça önem vermeyen insanların resim, müzik ve beden derslerini dersten saymamaları sonucu oluşan bir tepkidir hocanınki. şaşmamak gerek tabi böyle düşünen insanlara, ne de olsa sistem bunu gerektirmektedir. önemli olan matematik, fizik, kimya'dır, gerisi zırvadır. hepimiz sayısalcı olmalıyızdır, sayısal bölüme girmeyen zaten salaktır, ondan giremiyordur. beden, müzik bunlara ne gerek vardır. zaten şöyle kıçını yayıp oturmak varken ne diye spor yapasındır. müzik desen hiç gereksiz. resim keza öyle.
  • lisede icime oturmus anının, karnede kabak gibi sırıtan notların sorumlusudur bu hocalardan bi tanesi. zerre resim becerisi olmayan, ama bişiler yapabilmek için çırpınan caretta caretta öğrencisine resmini bi hafta geç verdi diye sıfır verdiğini meşhur not defterine bakıp ''ayy senin neden notun düşük gelmiş buldum. canımm, sen resmini bi hafta geç vermişsin, ben de sıfır vermişim sana'' diyerek gayet rahat tavırlar sergileyen hoca resimden uzaklaştırmış, resim derslerini azap haline getirmiştir sonrasında da.
  • çıkarın tualleri çizili yapıyorum

    edit :*
  • gereksiz stres yapmamı sağlamış sığır hocadır. ulan resim dersi gelecek diye ödüm kopuyordu. cehennem azabı yaşatır ders boyunca, dersin geçmesi için dua edersin. resim çizmek neyse de, salak saçma başka bi takım projeler olması insana zindan eder dersi de okulu da..

    neyse çok siklemezsiniz dersi, kötü not alıp oturursunuz bu sefer de, tüm dersler yüksek olmasına rağmen anne-baba oturup günlerce resim dersindeki başarısızlığı tartışır, o zaman da bu geri zekalı resim hocasının kulaklarını çınlatırsınız.

    ulen lise ne boktan ne gereksizmiş düşününce.
    liseler kaldırılsın kampanyası neden tutmuyor anlamış değilim, böylece hem zulum ortadan kalkar, ayrıca liseliler de ortadan kalkar.
hesabın var mı? giriş yap