• istanbul buyuksehir belediyesi sehir tiyatrolari'nda birkac sezondur oynanan oyun. kendinden yasli bir adamla yasayan ve adamin yaninda calismaya baslayan genc balikciya asik olan bir kadinin hikayesidir anlatilan.
  • necati cumali'nin bir oyunu.
  • bana genel itibariyle kim ki-duk'un the bow filmini hatırlatmıştır.

    --- spoiler ---

    yaşlı adamın yanında imam nikahıyla yaşayan kadın birgün genç denizciye aşık olur. yaşlı adamı bir anda bırakıp gitmeye cesareti olmayan kadın ve erkek birlikte denize açıldıklarında yaşlı adamı tekneden atarak öldürmeye çalışır fakat sonrasında vicdan azabı, korku, sevgi gibi sebeplerden dolayı adamı kurtarırlar. olayın gecesinde genç sevgiliyi kıskandırmak için yaşlı adam önünde rakseden kadının önce baş örtüsünü çıkarıp rakkas edasıyla başının üstünde sallaması, sonrasında ise düşmanını sehvetiyle öldürmek isteyen bir amazon misali kırbaç gibi kullanması yaşlı adamda ufak bir spazma neden olsa da yaşlı adam o gece değil 1-2 gece sonra, yorgun bir sevişmenin ardından ölür. ölüm haberini alan genç adam önce kadını istemez gitmeye çalışır ama kadının arkasından "gitme dur, hala beni deli gibi kıskanıyosun biliyorum" sözlerinin beyninde yankılanmasıyla geri döner ve mutlu sonla biter film. yine 3 ana karakter, yine çelişkiler, yine karakterler arasında durumu zorlaştıran bağlar, yine mutlu son. belki de kim ki-duk bu filmi izlemiş, dur yaw olaya biraz müzik biraz sembolizm bolca da sessizlik katayım ben de çekeyim demiştir. demiş midir? sanmam...

    --- spoiler ---
  • adana devlet tiyatrosu tarafından şu günlerde sahnelenen oyun. oyuncu kadrosu üç kişiden oluşmakla beraber, necati cumali'nin bu güzel eseri; özetin özeti anlayışına maruz bırakılarak sahnelenmiştir. oyuncuların doğaçlamarıyla kurtardığı oyun, on üzerinden altı puan almıştır benden.
  • yillar once harbiye muhsin ertugrul'da izlemistim. sahnenin ortasinda kocaman tekne dekoru cok hos ve basariliydi. meryem karakterinde ise sevinc erbulak oynuyordu.
  • süreyya duru' nun senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı 1979 yapımı film.

    yaşlı balıkçı koca haşim kaptan rolünde; ihsan yüce, genç balıkçı sinan rolünde ; bulut aras ve meryem rolünde; meral orhonsay yer almışlardır.

    ayrıca "meryem" performansıyla meral orhonsay, altın portakal kazanmıştır bu filmle.
  • necati cumalı'nın istanbul'da hiç bir kütüphanede ve kitapçıda bulunmayan ünlü tiyatro oyunu. eğer bulup da okursam fikrimi beyan edeceğim.

    ilk kez 1963 yılında kent tiyatroları tarafından sahnelenen oyunda meryem'i yıldız kenter, sinan'ı müşfik kenter, haşim usta'yı ise şükran güngör oynamıştır.

    3 perdelik oyun daha sonra 1979'da sinemaya uyarlanmıştır.
  • 1981 antalya altın portakal film festivali'nde en iyi erkek ve kadın oyuncu ödüllerini alan film.

    antalya altın portakal ödüllerini sorgulatan film ayrıca. bu kadar tırt bir filmde ne bulundu, film ne ki oyunculukları ne olsun dedirtti. ihsan yüce büyük oyuncu zaten de, meral hanım 66 dakikalık filmde 3 kez seviştiği için sanırsam ödülü almış.
    bulut aras da var filmde ve standart rolünü yapmış. konuşmadan başka yerlere bakıp, sert abiyi oynamış.
  • necati cumalı tarafından kent tiyatrosu oyuncuları için (daha ziyade onların isteği / ısrarı ile) yazılmış bir oyundur. dram türündedir. 3 perde olmasına rağmen uzun bir oyun değildir.

    aynı zamanda afyonkarahisar risus sanat ekibinin 2016/2017 sezonu oyunudur.
  • şiir, öykü, roman, oyun, deneme, inceleme, günce gibi pek çok türde eser veren necati cumalı'nın urla'da bulunduğu yıllardaki gözlemlerine dayanarak yazdığı dram türündeki tiyatro oyunu.

    ilk baskısı 1963'te kent yayınları'ndan çıktı ve aynı yıl kent oyuncuları tarafından sahnelendi. meryem karakteri yıldız kenter, sinan müşfik kenter, haşim kaptan ise şükran güngör tarafından canlandırıldı.

    1979'da süreyya duru yönetmenliğinde sinemaya aktarılan eserde ise ihsan yüce, meral orhonsay ve bulut aras rol aldı. ihsan yüce ve meral orhonsay bu rolleriyle altın portakal ödülü kazandılar.

    devlet tiyatroları, belediye tiyatroları ve çeşitli amatör tiyatrolarca defalarca sahnelenen oyun, yıllar sonra içinde bulunduğumuz 2016/2017 sanat sezonunda alanya belediye tiyatrosu ve risus sanat olmak üzere iki ayrı topluluk tarafından sahnelendi.

    alanya belediye tiyatrosunca murat atak yönetmenliğinde sahnelenen oyunda birke muratal, nejat koper ve vedat akbulut rol alırken, risus sanat tarafından seyhun sertan yönetmenliğinde sahnelenen oyunda ise fulya coşgun, mehmet yetere ve seyhun sertan aynı sahneyi paylaştı.

    oyun hakkında kısaca:

    ege kıyılarında küçük bir sahil kasabasında geçen oyunda; yaşlı bir balıkçı ile genç yaşta kendinden çok büyük bir adama verilen karısı geçimsizlik ve aşk, nefret, özgürlük duyguları arasında gidiş gelişi konu edilmektedir. genç bir balıkçının da aralarına karışmasıyla gelişen çarpık duyguların yol açtığı dramı anlatan oyunda insan psikolojileri ön plana çıkarılmaktadır.

    alkolik kocası haşim`le bir barakada yaşayan meryem, kendisini yalnız ve sevgisiz hissetmekte ve içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için bir çıkış aramaktadır. kocasının yanına işe giren ve kendisine ilgi duyan genç balıkçı sinan`la aralarında bir yakınlaşma başlar. sinan’ın “kaçalım” teklifini bile “imkânsız” bulan meryem`e göre tek çıkış yolu kocasını öldürmektir.
hesabın var mı? giriş yap