• izin,müsaade
  • agir ol anlaminda bir laf..
  • -dur su agacin dibine iseyim ben
    -isemeden once destur de de cin çarpmasın gece gece
    -. . .
  • kisinin hassiktir bu ne lan diyebilecegi bir pozisyona gecmeden hemen once kullanabilecegi, koprudan once son cikis mahiyetinde duygu yuklu bir soz. "destur" der ve gerekli bir dizi onlemi seri sekilde alirsiniz. ondan sonra da "basima ne geldiyse benim hiyarligimdan degil, kara bahtim kor talihim yuzunden" ayagina yatabilirsiniz. evet.
  • "yol verin", "savulun", "izin verin" anlamlarinda da kullanilan bu ünlem, karanlik, issiz yerlere pis veya atik su dökerken cin çarpmasin diye yüksek sesle de söylenirmis.
  • izin, müsaade, ruhsat anlamlarında 'dışarı şerri'yi durdurmak için kullanılan sözcüğün kökeni zerdüşt dininin ruhani başkanına verilen addan gelir ve bir anlamı da kanun, töredir.
    eskiler bazı işlerin destursuz yapılmasının uygun olmadığını sık sık vurgulamaları asırlardır kulaktan kulağa yayılan hikayelerle ilintilidir. mesela sokağa kirli su dökülürken süleyman peygamberin cinlerle yaptığı "senin adını anana dokunmayacağız" sözleşmesini hatırlatmak için "destur ya ahd i süleyman" denir.
  • ''destuuuur! sultan süleyman han hazretleri'' versiyonu gündemdedir şu anda.

    (bkz: muhteşem yüzyıl)

    hamiş: dizide bu repliği seslendiren bir kişi var, büyük bir ihtimalle okuyamaz ama, yine de onu bu mecradan, kendi alçakgönüllü fikrime dayanarak uyarayım: öyle bir ''han hazretleri'' diyor ki, ''hanazretleri'' şeklinde duyuluyor. lütfen bir ''es'' versin, iki kelimenin arasında!
  • izin, musaade, ruhsat anlamında kullanılan sözcüğün kökeni zerdüştiliğin ruhani başkanı na verilen addan gelir ve bir anlamı da kanun, töredir. açık alana işerken veya kirli su dökerken süleyman peygamberin cinlerle yaptığı "senin adını anana dokunmayacağız" ahdini hatırlatmak için "destur ya ahd-i süleyman" şeklinde kullanılırken zamanla kısaltılıp sadece destur şeklinde ifade edilmektedir.
  • küçüklüğümden aklımda kalan, anneannemin lavaboya sıcak su dökerken söylediği, bana da dememi tembihlediği sözcük. şu yaşa kadar hep destur çektim makarnayı süzerken, sıcak su dökerken falan. çünkü bana yılda bir görebildiğim anneannemi hatırlatıyor.

    geçen yine böyle bi şey dökerken fark ettim, "destuuuuur sultan süleyman han hazretleri!" diyorum. meğer ben otomatiğe bağlayıp böyle der olmuşum bi süredir. destur mestur kalmadı zaten o farkındalıktan sonra. hep padişahı anıyorum makarna haşlarken. kahvaltıda haşladığım yumurtaları süleyman'ın kulağını çınlatıp yiyorum. mutfağım harem mutfağına dönüştü. anneannemi yine yılda bir görüyorum.

    allah kahretmesin böyle yüzyılı, güzelim hatıramın içine etti!
  • (bkz: düstur)
hesabın var mı? giriş yap