*

  • bu konuda aciip bir hikaye anlatmıştı bana bi hoca:
    ders "ören yerleri çözümlemesi" (arkeolojik kazı dersi denebilir) yurtdışından dedektör getirilmesi yasakmış, ama sadece iki meslek grubu bu aletten getirdi mi izin verilirmiş
    1. müzeciler (devlet onaylı araştırmacılar)
    2. veterinerler!..
    bu yüzden de veterinerler bu işten acayip para kırıyorlarmış, veterinerlerin getirebilme sebebi de inek, at gibi büyük hayvanların herhangi bir metal yutması durumunda kontrol edilebilmeleri içinmiş...
  • aslı detektör; bulucu, sezici.
  • (bkz: detektor)
  • genellikle altın gibi değerli madenleri ve metal içeren mayınları aramak için kullanılır.
    son zamanlarda metal olmayan cisimleri aramak için de maddenin yoğunluğuna göre şinyal veren dedektörler üretilmektedir.
  • metal ve non-metal olmak üzere ikiye ayrılan, tespit cihazı.
  • günlük kiralama bedeli 1500 liradır.
  • türkçe kökenli karşılığı algıç olan sözcük.
  • uygulama alanlarına göre farklı türde dedektörler mevcuttur. bu dedektörlerin bir çoğu yarıiletken malzemelerden üretilmektedir. en basitinden cep telefonlarının kameraları birer dedektördür. görünür bölgedeki (400-700 nm) dalga boyundaki ışınımları algılamaktadır.
    her gün karşılaştığımız x-ray cihazları içerisinde x-ışınlarını algılayabilecek türde dedektörler barındırır. metal malzemeleri algılamak için uygundur. plastik patlayıcıları algılayamaz.
    bunun için terahertz dedektörleri kullanılabilir. ancak terahertz teknolojisi henüz gelişmekte olmasından dolayı ve ayrıca maliyet, üretim zorluğu ve dedektöre ulaşamadan havadaki su buharından absorblanan terahertz ışınları bu teknolojinin eksik yanlarıdır.
    kızılötesi dedektörler günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. termal dedektörler veya foton dedektörleri olarak ikiye ayrılır. foton dedektörlerinin tepkisi çok daha hızlıdır. ancak çok pahalı bir teknoloji ile üretilmektedir. foton dedektörlerinin en önemlisi mct (mercury cadmium telluride) ve ınsb (ındium antimonide) kızılötesi dedektörleridir. özellikle havacılık, uzay ve askeri alanlarda çokça kullanılmaktadır. örneğin güdümlü füzelerin başlıklarına bu dedektörler yerleştirilir. hedeften gelen kızılötesi ışınlara odaklanır ve hedefteki, örneğin bir uçağın manevra yapmasına rağmen ona kilitlenir ve peşini bırakmaz. mct dedektörlerin ınsb dedektörlere üstünlüğü oldukça fazladır. en önemli üstünlüğü ise mct'ler soğutmaya ihtiyaç duymazlar ancak ınsb dedektörleri sıvı azot sıcaklığına (77 kelvin yada -196 santigrat derece) soğutulmalıdır. bu da askerlerin gece görüş sistemlerini çalıştırabilmeleri için sırtlarında sıvı azıt tüplerini taşımalarını gerektirir. mct dedektörlerin başka başka sorunları vardır. bunlar ayrı bir başlık konusu.
    uv dedektörleri veya cern'de kullanılan parçacık dedektörleri... saymakla bitmez. her neyse efendim, etrafımız dedektör kaynamaktadır. her biri birer derya deniz.
  • su altı dedektörleri de vardır genelde bunlar ile altın araması yapılır .
  • bulucu, tespit edici cihazların genel adı. ilk akla gelenlerden olan metal dedektörü söz konusu ise; vericide üretilen elektromanyetik dalganın indüklediği metalin yarattığı manyetik dalganın alıcı tarafından tanınması esasına dayalı olarak çalışır.
hesabın var mı? giriş yap