• alman sonbaharı. 1977 yılının sonbaharı hatırlanır deutscher herbst dendiğinde. oldukça kanlı geçen ve alman siyasî yaşamını derinden etkileyen bir dönemi ifade eder bu sonbahar.
    başsavcı siegfried buback'ın öldürülmesinin üzerinden sadece birkaç ay geçmiştir. 5 eylül 1977'de alman işveren sendikalarının başı hanns martin schleyer raf militanları tarafından kaçırılır. istenilen çok basittir; schleyer'in hayatına karşılık hapishanede tutulan militanların serbest bırakılması istenir. tevatüre göre schleyer, dönemin başbakanı helmut schmidt'e gönderilmiş bir videoda hayatına karşı militanların serbest bırakılmasını istemiştir. istemek zorunda bırakılmıştır demek herhâlde daha doğru olacaktı ya neyse. raf, bununla da yetinmemiş ve bir lufthansa uçağı kaçırıp baskıyı arttırmak istemişti. birkaç gün süren macera gsg 9'un müdahelesi ile mogadişu'da son bulmuştu.
    tevatüre göre gelişmeleri küçük bir transistörlü radyodan dinleyen jan carl raspe, arkadaşlarına uçak kaçırma hadisesinin başarısızlıkla sonuçlandığını bildirdi. resmi açıklamada belirtildiği gibi birkaç saat sonra da topluca intihar etmişti raf'ın en önemli üyeleri, tıpkı bir sene evvel intihar eden ulrike meinhof gibi. resmî açıklamaya burada girmeyelim, şüphelerin altını çizmekle yetinelim. schleyer de bir gün sonra üç kurşunla öldürülmüş olarak bulunacaktı. raf üyelerinden ingrid schubert ise kasımda asacaktı kendisini. almanya'da bir bahar pek kanlı geçmişti. unutulmaz zirvesi ise ekimdeydi...
    (bkz: 18 ekim 1977)
  • gri, soğuk, rüzgarlı ve yağmurludur.
  • 30 haziran 1977'de, dresdner bank müdürü jürgen ponto'nun rote armee fraktion tarafından kaçırma girşimi ile başlamıştır. eski ss subayı ve almanya nasyonal sosyalist işçi partisi'nin eski üyesi olan ve alman işçileri cemiyeti'nin başkanı ve batı almanya'nın en güçlü sanayicilerinden olan hanns martin schleyer kaçırılmış ve 11 militanın serbest bırakılması istenmiştir. hükümet isteği kabyul etmek yerine oyalamaya çalışmış ve zamanının en büyük insan avını başlatmıştır. sonucunda 1,5 aydan fazla süren bir devlet krizi ortaya çıkmıştır. 13 ekim 1977'de palma de mallorca'dan frankfurt'a giden lufthansa uçağı kaçırılması ile doruğa ulaşmıştır. uçağı kaçıran 4 arap türkiye'de tutulan filistinlilerin serbest bırakılması ve kendilerine 15 milyon dolar ödenmesi talebinde bulunmuşlardır. uzun uğraşlar sonunda korsanlar yakalanmıştır. bu haberin batı almanya da duyulmasından yarım saat sonra rote armee fraktionkuruluşunun önde gelen isimlerinin ayrı hücrelerde eş zamanlı olarak intahar ettikleri açıklanmıştır. 19 ekim 1977'de schleyer'i kaçıranlar, rehinenin idam edildiğini açıklaması ile son bulduğu düşünülen olatlar dizisidir.

    ii. dünya savaşından beri almanya'nın yaşadığı en büyük illegal ve politik vakalar 1977 sonbaharında yaşandığı için bu sonbahara alman sonbaharı(der deutsche herbst) denir.
  • alman sonbahari anlamina gelmekte olup, 1977'de bati almanya'daki teror olaylarina verilen ad. lufthansa ucagini kaciranlar ise raf muttefiki marksist filistinlilerdir, taleplerinden biri de raf tutuklularinin serbest birakilmasiydi.
    sonundaki intiharlarsa şüphelidir.
hesabın var mı? giriş yap