• devletin * belirli bir dönem içindeki gelir ve giderlerinin oranlama niceliklerini önceden belirleyen, onaylayan ve bu işlemlerin yapılmasına izin veren kanun veya karar
    (bkz: türk dil kurumu)
    (bkz: guncel turkce sozluk)
  • anadolu üniversitesi iktisat bölümünün 3. sınıfında okutulan bütçenin kapsamlı olarak ele alındığı, kamu maliyesi'nin devamı niteliğindeki ders.
  • yürütme organı tarafından hazırlanıp yasama organı tarafından üzerinde görüşmeler yapılır.bütçenin kabul edilmesi durumunda bütçe yürütme organına geri gider ve yürütme organına yapma ve vergi toplama konusunda yetki verilmiş olur.

    bütçe yasama organı tarafından geirlerin toplanması ve giderlerin ödenmesi için yürütme organına verilen bir yetki olduğu için bu yetkinin kullanım biçimin denetlenmesi yasama organın en doğal hakkıdır.
  • 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanuna göre artık bütçenin meclise sunulması bakanlar kurulu tarafından değil cumhurbaşkanı tarafından yapılacak olup, ayrıca adı merkezi yönetim bütçe kanun tasarısı değil bütçe kanun teklifi şeklinde değişmiştir.
  • giderlerin, gelirlerden fazla olması durumunda aşağıdaki yollara başvurulabilir:

    1. gelirleri artırıp, giderleri düşürmek
    2. borçlanma
    3. para basma
    4. uluslararası yardım ve krediler
  • devlet bütçesi kısaca“kamu kurum ve kuruluşlarının, belirli bir dönem için gelir ve giderlerini tahmin eden, bunların uygulanmasına önceden izin veren hukuki bir doküman”dır.bütçenin siyasi ve hukuki niteliğini vurgulamaktadır.
  • maliye bakanlığı’nın aralık 2017 tarihli aylık bütçe bültenine göre, 2017 bütçe gerçekleşmelerinde toplam kira harcamalarının 2,5 milyar liraya yaklaştığını görülüyor. bu tutar içerisinde en büyük payı yaklaşık 901 milyon lira ile hizmet binası kiralama giderleri alıyor. hemen ardından yaklaşık 586 milyon lirayla personel servisi kiralama giderlerinin geldiğini ve onu da 549 milyon lirayla taşıt kiralaması giderlerinin takip ettiğini gözleyebiliriz.

    detay: http://dogrulukpayi.com/…-549-milyon-kira-odemisler
hesabın var mı? giriş yap