• osmanlı'nın kendini tanımlamak için uygun gördüğü sıfat. imparatorluk yerine devlet-i aliyye (büyük devlet) sıfatını kullanmayı tercih etmişlerdir. imparatorluk tanımıysa hiç bir kaynakta geçmiyormuş.
    kaynak: tarihin arka odası
  • halil inalcık'ın osmanlı'nın klasik dönemini anlatan kaynak niteliğindeki kitabı. bu kitabın ardından çıkardığı kitabı için ise:

    (bkz: osmanlılar)
  • idefix sitesinde e-kitap halinin basılı halinden daha pahalı satıldığı kitap.
  • (bkz: osmanliliktan)
  • muhtesem yuzyil'in yedigi bok yuzunden sagda solda a'yi uzatarak devlet-i aaliyye diyenlerin agzina agzina kurekle vurmak istiyorum bazi bazi. aliyye yavrucugum, aliyye kuzicigim, aliyye kucucugum aliyye. illa a'si uzun bir sey kullanmak istiyorsan devlet-i al-i osman verelim sana, tepe tepe uzat.
    ha, neden biri aliyye, digeri aal dersen, aliyye bir sifat, yuce, buyuk manalarinda. al ise isim, hanedan, aile manalarinda. dolayisiyla birisi yuce devlet anlaminda bir sifat tamlamasiyken, digeri osman(li) hanedani devleti manasinda zincirleme isim tamlamasi. daha kompleks aciklamalar icin suraya da bakabilirsin usenmezsen:
    (bkz: izafet/@alexis zorba)
  • halil inalcık bu isimli kitabında aşmıştır. aynı olayı onlarca kaynaktan anlatmış ve kendisi de ufak tefek çıkarımlar yaparak klasik dönem osmanlısını tarafsız bir gözle anlatmaya çalışmıştır.
  • ayanlar, tanzimat ve meşrutiyet temalı ve esasen 19. yüzyılı kapsayan 4. cildi de dün satışa çıkmıştır. yine halil hocanın (prof. dr. halil inalcık) notlarından derlenmiş güzel bir eser gibi duruyor ama ilk bakışta birkaç hata gözüme çarptı (1962 anayasası vs.). yine de raflarda mutlaka olması gereken bir eser diyebilirim. anladığım kadarıyla halil hoca 5. cildi de yazmış, ama kendisinin el yazısını okumak hiç kolay değil; bu yüzden 5. cildin çıkışına daha en az 1-2 yıl vardır sanıyorum.

    http://www.dr.com.tr/…i-tarihi/urunno=0000000721277
  • sindire sindire ilk cildini yarıladığım seridir.

    çok büyük bir tarihçi kendisi. şunu söylemek bile saçma bir detay ancak yazmadan da olmuyor.
  • bu sabah itibarıyla okumaya başlayacağım kitap. bu sıralar aklımı kurcalayan tarihin tekerrürden ibaret olup olmadığını anlamayı ve bir çok yönden aydınlanmayı hedefliyorum. buraya böyle yazdım çünkü birisiyle paylaştığım şeyleri bitirmek zorunda gibi hissediyorum. hadi rastgele.
hesabın var mı? giriş yap