• hazine müsteşarlığı’nın açıkladığı verilere göre temmuz ayında 11,4 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 16,4 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirildi. müsteşarlığın açıkladığı toplam iç borç çevirme oranı ise temmuz ayında haziran ayına göre de artarak yüzde 144,2 oldu.

    2017 yılının ilk 7 ayına baktığımızda ise, iç borç çevirme oranı yüzde 121 seviyesine geldi. 2016 yılının ilk 7 ayında bu rakam yüzde 86 seviyesindeydi. business ht haberine göre, bu rakamlar üzerinden karşılaştırıldığında iç borç çevirme oranında bu yılın ilk 7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 35 puanlık bir artış olduğu görülüyor. yani devlet ilk 7 ayda iç piyasadan, geçen seneye kıyasla %40 daha fazla borçlanmış, harcamalarını karşılayabilmek için!

    bunun sebebi ise, ekonomik yavaşlama neticesinde toplanabilen gelir vergilerinin, ithalattan alınan vergilerin, ihracat ve turizm gelirlerinin ve dışarıdan temin edilebilen borç paranın azalması, buna mukabil, harcamaların artmasıdır.

    faizlerin ve enflasyonun hızla artmaya devam etmesinin sebebi de budur. hükümet bütçeyi tutturabilmek için iç piyasadan daha fazla borç alıyor, para azaldıkça da bankalar daha yüksek faiz vererek para toplayıp bunu devlete yetiştirmeye çalışıyor!

    bu eğilim devam ederse, ki edecek gibi gözüküyor, yakında para sıkışıklığına bağlı olarak dövizin zıplaması ve netice olarak da, içeride para bulamayan banka ve şirketlerin iflas haberleri gelmeye başlayabilir.

    (bkz: http://www.paraanaliz.com/…arak-devam-ediyor-14965/)
  • yurt içi tasarruf yetersiz yurtdışı yatırım ve turizm geliri yok;ihracat domates biber satacak malınız dört duvar olunca böyle oluyor.
  • söz konusu olan devletin değil vatandaşın borcudur.
    yakında giren çıkanı hissederiz. cebimize yani.
  • ee, zorunlu bes'i şak diye iptal ediyorsunuz ilk ay sonunda böyle oluyor. ne yapsın devlet, bir yerden para bulması lazım tabi. (bkz: ay kıyamam)
  • çog eyi durumda olabilmek için borçlanmak şart. sizi gidi çomar düşmanları sizi.

    tanım: para bitti borçtan yiyoruz.
hesabın var mı? giriş yap