• sermaye olmayan, yabancı yatırım almayan ülkeler için devletin fabrika açması belki mantıklı olabilir ama bunları sahip olan bir ülkede hâlâ devletin fabrika açması saçma değil mi? devlet fabrika kurmayı teşvik eder, yatırım yapılacak ortamı hazırlar ama daha fazlası özel yatırımcının işidir. özellikle seçim zamanları herkesin dilinde aynı ezberler var: kamu kurumları peşkeş çekiliyor, baba malı babalar gibi satılıyor*. atatürk'ün "her fabrika bir kaledir" sözü o dönem için kaçınılmazdı ama 2018 yılı için idealden uzaktır. ayrıca devleti küçültmek demokrasinin adımlarından biridir. türkiye'de de emin olun devletin küçülmesi gerçekten demokrat olan bir hükümetle olumlu sonuçlar verecektir. çin, kuzey kore, küba gibi modern diktatörlükler haricinde hangi gelişmiş ülkede yatırımlar devlet ağırlıklı yapılıyor?

    edit : tayyip ne yaparsa doğruyla bunun ne alakası var? ne oy veririm, ne politikasını desteklerim. devlet bildiğin yarı komünist sistemle idare ediliyor. sizde de bu devlet-tanrı kompleksi oldukça bu iş böyle devam eder. devlet dediğiniz bu kadar büyütülecek bir yapı değildir. idareyi kolaylaştırır, kritik hizmetleri verir. trt vergisi size müstahak.
  • kanimca; mal beyani.

    devlet ve yonetenleri ulke icin stratejik oneme sahip olduguna inandigi alanlarda, savunma, havacilik, ilac, enerji vb., zararina bile olsa fabrika acmali, arge faliyetleri yurutmelidir. kar elde etmeyi basardigi an zaten ozel sektor ilgili alanlara baliklama atlayacaktir. ozel sektor sabirsizdir. kisa vadede 1 koyup 100 almayi tercih eder. devlet ve devlet adamlari uzun vadeli dusunmeli, kisa ve orta vadede zararina bile olsa kritik alanlarda fabrika, arge merkezleri, enstituler vs. kurmalidir.

    "bir deney, bir laboratuvari kurtarir. bir laboratuvar, bir bolumu kurtarir. bir bolum, bir arge merkezini kurtarir. bir arge merkezi, ulkeyi kurtarir."

    guney kore yakin tarihini okumaniz dilegiyle....
  • devlet fabrika kurmasın bence de.. bu özel sektörün işi.

    ama devlet kuralı kendi lehine koymalı. ara mal ve yatırım mallarını üretmesi için özel müteşebbislere teşvik vermeli. ülkeyi kalkındıracak bir vergi politikası belirlemeli. ülkeyi küresel sermayenin pazarı yapacak bir politika değil..

    biz küresel sermayenin yalnızca pazarı durumundayız. bu politikanın neticesi olarak da nohutu, pirinci, samanı, eti, domatesi, arpayı, buğdayı, hammaddeyi, ara malı, makineyi ithal ediyoruz..

    edit: imla
  • kapitalizmin temellerine inildiğinde, ( amerika dışında ) "devletlerin devlet kurması saçmalığı" na kadar evrilebilecek hede.
  • sadece türkiye'de saçmalık olan saçmalık. diğer ülkelerde normal olarak karşılanır, övünç kaynağıdır.
  • anglo-saksonların diğer ülkelere dağıttığı ekonomi "gerçeği". neden? siz fabrika açmayın anglo-saksonların mallarını alın.

    pek çok ekonomistin de belirttiği gibi "yabancı şirketlere ve sermayelere sonuna kadar kapınızı açmanızı söylüyorlar ama kendi şirketlerini piyasa ile değil devlet eliyle kurup güçlendirdiler korudular. bir piyasada sizin yeni kurmuş olduğunuz şirketin, onların eski şirketlerine karşı yaşama şansı yok".
  • kredi kartları ile büyümüş, baba parasını yemiş ve sıkıntı içinde büyümemiş neslin saçma beyanı. canım o zaman sende niye araba alıyorsun bilgisayar satın alıyorsun. telefon alıyorsun kullan başkasının arabasını, ya da bir aylık araç kirala kullan kullan sonra bırak daha iyi değil. değil kardeşim değil. yabancı yatırım dediğin şey pamuk ipliğine bağlıdır. senin ülkendeki refaha bile bağlı değildir. komşu ülkelerinde bulunan karmaşadan bile nem kapar kaçar gider. ortadoğu gibi karmakarışık bir coğrafyaya komşu olan ülkemiz her zaman fabrikalar kurmalıdır. yeni kurulan fabrikalar işsizliği de büyük ölçüde azaltacaktır.
  • (bkz: mal)
  • öncelikle ekonomiyle ilgili eğitimim ve bilgi verecek kadar altyapım yok sadece sıradan bir vatandaş olarak kendi düşüncelerimi yazıyorum.

    devlet fabrikalar açarsa ve bu fabrikaları devlet dairesi mantığıyla değil özel sektör mantığıyla karlılığı ön planda tutarak sektörü ve yatırımı bilen yöneticilerle idare ederse istihdam sağlar, işsizlik oranları düşer, devletin üretim maliyetleri düşük olacağından (vergi yükü olmadığından) özel sektörden daha fazla kar yapar, devlet kendi giderini sağlayacak kadar kar yaparsa vatandaşın sırtındaki vergi yükü azalır, kazandığının/aldığının yarısını vergi olarak devlete ödemek zorunda kalmaz. vatandaşın vergi yükü azalırsa refah düzeyi ve geliri artar, daha fazla yatırım yapar, üretim artar. devlet yatırım yapmak için vergi toplamak veya borç almak zorunda kalmaz, ekonomik olarak güçlenir, dolar yükseldikçe "dış güçler, üst akıl" falan diye zırlamayız.

    o yüzden devletin fabrika kurması fikri saçma gelmiyor bana.
hesabın var mı? giriş yap