• kanimca; mal beyani.

    devlet ve yonetenleri ulke icin stratejik oneme sahip olduguna inandigi alanlarda, savunma, havacilik, ilac, enerji vb., zararina bile olsa fabrika acmali, arge faliyetleri yurutmelidir. kar elde etmeyi basardigi an zaten ozel sektor ilgili alanlara baliklama atlayacaktir. ozel sektor sabirsizdir. kisa vadede 1 koyup 100 almayi tercih eder. devlet ve devlet adamlari uzun vadeli dusunmeli, kisa ve orta vadede zararina bile olsa kritik alanlarda fabrika, arge merkezleri, enstituler vs. kurmalidir.

    "bir deney, bir laboratuvari kurtarir. bir laboratuvar, bir bolumu kurtarir. bir bolum, bir arge merkezini kurtarir. bir arge merkezi, ulkeyi kurtarir."

    guney kore yakin tarihini okumaniz dilegiyle....
  • anglo-saksonların diğer ülkelere dağıttığı ekonomi "gerçeği". neden? siz fabrika açmayın anglo-saksonların mallarını alın.

    pek çok ekonomistin de belirttiği gibi "yabancı şirketlere ve sermayelere sonuna kadar kapınızı açmanızı söylüyorlar ama kendi şirketlerini piyasa ile değil devlet eliyle kurup güçlendirdiler korudular. bir piyasada sizin yeni kurmuş olduğunuz şirketin, onların eski şirketlerine karşı yaşama şansı yok".
  • kapitalizmin temellerine inildiğinde, ( amerika dışında ) "devletlerin devlet kurması saçmalığı" na kadar evrilebilecek hede.
  • bir özel sektör köpeği olarak (girişimci olarak dahi) saçmalık olmadığını “devlet de fabrika kurmalı mı” başlığında izah etmeye çalışmıştım:
    (bkz: #77628638)

    ekonomi, mütemadiyen dengeleri sağlayabilmek üzerinedir. aşırıya kaçmadan her şeyi yapabilirsiniz.
  • devlet fabrika kurmasın bence de.. bu özel sektörün işi.

    ama devlet kuralı kendi lehine koymalı. ara mal ve yatırım mallarını üretmesi için özel müteşebbislere teşvik vermeli. ülkeyi kalkındıracak bir vergi politikası belirlemeli. ülkeyi küresel sermayenin pazarı yapacak bir politika değil..

    biz küresel sermayenin yalnızca pazarı durumundayız. bu politikanın neticesi olarak da nohutu, pirinci, samanı, eti, domatesi, arpayı, buğdayı, hammaddeyi, ara malı, makineyi ithal ediyoruz..

    edit: imla
  • ideolojidir, yani devletin fabrika kurmaması gerektiğine dair ideolojik bir inanış vardır. bunu savunanlar ahlaki bir ilke gibi savunuyor, rasyonel bir sebep sunma gereği duymuyor genellikle. çünkü aksi sözümona komünizm oluyor otomatikman. komünizm neden kötü, o da belli değil, ahlaki bir açıklama yapılıyor yine. fabrika kuran devlet otoriter de olmak zorunda, falan. oysa böyle bir matematiksel veya fiziksel, ekonomik, sosyal bir zorunluluk, materyalist bir yasa falan yok. her şeyin bin tane belirleyeni var.
    ekolojik yıkım ve diğer insani krizler ilerledikçe "bırakınız yapsınlar" insanların tercih edeceği bir şey olmayabilir bir noktada. belirsizliğin yükseldiği bir zamanda piyasanın kaotik eline bırakılmış bir toplumsal yapı aksine otoriterliği seçmeye daha yakın olabilir. günümüzde bu görülüyor zaten, komünist olmayan otoriter yöneticiler seçiliyor ve ekonomiyi keyfi bir şekilde belirlemeleri, yönlendirmeleri, nüfusun birkısmını harcamakuğruna en azından seçmenlerinin karnını doyurmayı vaat etmeleri bekleniyor. en güzel örneği kendisini alttan alta dünya lideri olarak gösteren, enflasyona rağmen faizi düşüren, ekonomiden daha güçlü olduğunu göstermeye çalışan ve bu sayede şimdiye kadar oyunu korumuş olan erdoğan.
    devletin elindeki fabrikadan korkmayın, bu tür üretim daha işlevli, hatta demokratik bir planlama getirerek daha faydalı da olabilir. devletten daha zengin şirketlerin olmasından korkmak için daha çok sebebimiz var.
  • tayyip dönemi türkiye'si çağdışı bir devletçi ekonominin en sert uygulandığı ülkelerden biridir. farklı olarak devlet fabrika yapmıyor. inşaat yaptırıyor. hatta kıraathane yaptırıyor.

    içinde bulunduğumuz çağ sanayi çağı değil artık. bilgi çağı. o yüzden devletler artık fabrika kurmuyor. yatırımları ve dev bütçeleri bilimsel araştırmalara ve teknoloji geliştirmesine ayırıyorlar artık. bu çalışmalardan çıkan buluşlar şirketleşiyor ve dünya pazarında rekabet ediyor. silikon vadisinin ve internet'in tarihi gelişimi böyledir mesela.

    bugün amerika'da hem devlet hem de özel sektör mars araştırmalarına yatırım yapıyor mesela. bu araştırmaların dünya tarihine etkisi coğrafi keşiflerle aynı olacak. biz de coğrafi keşifler sırasında kahvede nargile tüttüren osmanlılar gibi millet kıraathanelerinde ahaber izleyip din ve tarikat konuşacağız.

    amerikan devletinin büyük yatırım yaptığı bir alan insan beyni araştırmaları mesela. bu yapay zeka çalışmalarıyla da yakından ilişkili. sen daha taksici mi uber mi kavgası verirken, yerli otomobil imalatını konuşurken adamlar şoförlük dahil birçok mesleği ortadan kaldırmak için büyük yatırım yapıyorlar. arabayı fabrikada kimin ürettiğinin, kimin monte ettiğinin hiçbir önemi yok.

    fikri mülkiyetler, bilgi ve teknonloji gerçek ekonomik zenginliği oluşturuyor bu devirde. devletler de çılgın proje yatırımlarını müteahhitlere değil üniversitelere, araştırma merkezlerine yapıyorlar.

    türkiye'de yapılan devletçilik tartışmaları aşırı demode yani. atatürk ilkelerindeki ve chp'nin altı okundaki o devletçilik bu devirde de çok önemli. ama fabrika açmak anlamına gelmiyor artık. yanlış şeyi tartışıyorsunuz.
  • devlet köprü yapar, kazık zamlara rağmen 10 tl ye geçersin.

    özel sektör köprü yapar, 100 tl ye geçersin, geçmezsen de geçmiş gibi 100 tlyi 70 milyona eşit bölüştürüp geçmiş gibi ödemesini yaparsın.
  • öncelikle ekonomiyle ilgili eğitimim ve bilgi verecek kadar altyapım yok sadece sıradan bir vatandaş olarak kendi düşüncelerimi yazıyorum.

    devlet fabrikalar açarsa ve bu fabrikaları devlet dairesi mantığıyla değil özel sektör mantığıyla karlılığı ön planda tutarak sektörü ve yatırımı bilen yöneticilerle idare ederse istihdam sağlar, işsizlik oranları düşer, devletin üretim maliyetleri düşük olacağından (vergi yükü olmadığından) özel sektörden daha fazla kar yapar, devlet kendi giderini sağlayacak kadar kar yaparsa vatandaşın sırtındaki vergi yükü azalır, kazandığının/aldığının yarısını vergi olarak devlete ödemek zorunda kalmaz. vatandaşın vergi yükü azalırsa refah düzeyi ve geliri artar, daha fazla yatırım yapar, üretim artar. devlet yatırım yapmak için vergi toplamak veya borç almak zorunda kalmaz, ekonomik olarak güçlenir, dolar yükseldikçe "dış güçler, üst akıl" falan diye zırlamayız.

    o yüzden devletin fabrika kurması fikri saçma gelmiyor bana.
hesabın var mı? giriş yap