• emeklerinin karşılığını almak isteyen doğal olarak boşuna okumadığını düşünen haklı ama bir o kadar da zavallı olan insan.
  • (bkz: ekonomi politikasi)
    (bkz: kalkinma)
    (bkz: planlama)
    (bkz: devlet planlama teskilati)
    (bkz: is ve isci bulma kurumu)
    (bkz: emek arzi)
    (bkz: emek piyasasi)

    bunlarin herhangi birinin devletle iliskili olmadigini gosteriniz. sure 60 dakika, istediginiz sorudan baslayabilirsiniz...
  • boyle bir zorunluluk yoktur. lakin bu zorunluluga sahip olmayan devlet, zorunluluga sahip olmadigi dogrultuda kendinde topladigi yetkilerini de birakmadan "devlet n'apsin yea?" denemez. mesela:

    - turkiye'de universitelerin temel fonksiyonu "meslek yuksek okulu" kivaminda takilmaktir. akademik yetkinlik edinme, engin arastirmalar yapabilme, bir konuda bilgisini ust duzeye cikarma vs. gibi hedeflerin "universiteye gitmeden is bulamazsin haci" mantalitesiyle yarismasi mumkun degildir (hem objektif, hem subjektif sebeplerden dolayi)
    - turkiye'de akademik hayata devam eden erkeklerin yadsinamaz bir motivasyonu "askerligi ertelemek"tir.
    - her muhalefetin karsi oldugu, her iktidarin ise ask yasadigi yok adli kurum, devletin bireylerin egitimi uzerinde ciddi bir tekel olusturma araci olarak var olmaya devam etmektedir.

    yukaridaki kosullarda, "her egitim alana devlet is mi verecek?" elestirisi atil kalir, zira devletin egitimden anladigi "okusunlar ogrensinler vatan millet icin calissinlar fazla da cikintilik yapmasinlar"dir hala.

    - bu basitlestirilmis argumani biraz daha desersek, devletin piyasayi duzenlemek adina yarattigi bir cok kurum ve kurulus vardir. bu kuruluslar, sosyal devlet oldugu iddiasinda olan (ve de zaten toplumsal kontrat geregi boyle varsayilan bir islevi olan) bir mekanizmaya ister istemez islevler getirecektir.
    - turkiye'de belirli sektorlerde halen daha devlet ciddi bir pay ve sorumluluk sahibidir. bu yuzden bu alanlarda devletten is yaratilmasini talep etmek cok normal bir davranistir.

    ozetle: evet, her mezun olan is bulacak diye bir sart yok. lakin sen egitimi tekelin altinda tutarsan, egitim denen olguyu "zanaat ogrensin" boyutuna indirgersen vatandasin da senden is talep eder, hakkidir.

    ek: aslinda buradan daha teorik bir orgun egitim tartismasina da gecmek lazim da, zaten iki paragraftan fazla yaziyi okumuyor kimse, salla. ama isteyen bir dusunsun.
  • kendini muasır medeniyet seviyesinde zannetmektedir. mezuniyetini takiben ilk üç ay içinde nasıl bi yerde yaşadığını idrak edecektir.
  • imdiiii, yaradana siginip mevzuya bir daha girelim:

    - aslinda "devletin is bulma zorunlulugu" diye bir kalip uzerinden tartismak yanlis bence. devletin kimseye is bulma zorunlulugu yok tabi. yani devlet oturup cv'nizi filan yazmiyor, veya "aa cocuk mezun oldu, hadi buna bir is arayalim" demiyor. yani, devletin is bulma degil, gerekli istihdami yaratacak politikalar izleme zorunlulugundan bahsetmemiz lazim.

    - devletin istihdam yaratmaya yardimci olmasi gerekliligi, en liberal-neoliberal ulkelerce bile kabul ediliyor. istihdam yaratmak illa ki herkesi devlet memuru yapmak demek degil. ozel sektorun de istihdam yaratabilecegi/yatirim yapabilecegi imkanlari (istikrarli buyuyen bir ekonomi, surdurulebilir enflasyon, saglam bir doviz kuru politikasi vs.) saglamak devletin gorevidir.

    - anayasamiza gore turkiye cumhuriyeti bir "sosyal devlet"tir. yani kendini sosyal politika yapma surecinden soyutlamamistir. eger buna karsiysaniz, devletin bedava saglik hizmeti/(sozde) bedava yuksek ogrenim/emekli maasi/sosyal sigorta vs. gibi uygulamalarina da karsi olmaniz gerekir. "devlet isimize gelen yerde gelsin yardim etsin, sonra da gitsin" mantigi tutarsizdir.

    - "sosyal devlet"in burada temel bir gorevi daha var: dogru bir egitim politikasi yaratmak/bunu yonlendirmek. mesela, universitelerin belirli bolumlerini azaltip gerekli olan baska bolumler acmak. turkiye gibi universitelerin buyuk cogunlugu hala devlete ait olan, yök denilen kurumun butun akademik aktiviteyi/bolum sayisini/terfileri vs. belirledigi bir ulkede, emek piyasasindaki arzin kendiliginden dengelenmesini bekleyemezsiniz.

    - market failure ne demek bilmeden neoliberal soylemlerle ortaya cikmayin, rica edicem. devlet mudahalesi nerde/niye/ne kadar lazim, bunlar yeni tartismaya acilmis konular degil. hatta yeri gelmisken, cehalet bir arguman degildir.
  • aynı şekilde, sağlık ve eğitim herkesin hakkı olmalı diye düşünür.

    ne garip değil mi ? vay arkadaş!
  • çok da haksız olmayan yeni mezun söylemidir. çünkü anayasanın 2.maddesinde türkiye cumhuriyetinin sosyal bir hukuk devleti olduğundan bahsedilir.* sosyal devlet ilkesi ilk kez 1961 anayasası ile hukukumuza girmiştir. bu ilke, ülke vatandaşlarının daha iyi bir hayat sürebilmeleri için elindeki tüm imkanları kullanan ve gerektiğinde gidişata müdahale eden devlet biçimi veya devlet anlayışı anlamına gelir.

    buradan anlamamız gereken ise şudur; devlet elbette ki her vatandaşına iş bulma zorunluluğu olan bir kurum değildir, ancak, iş arayan insanlar için liyakatı esas kılıp gerekli denetimleri yapacak denetim organlarını oluşturup bu organların şeffaf ve adil çalıştığından emin olmakla mükelleftir.
  • birkaç yıl işsiz kalıp baba parasına talim edince durumu kavrayacak ilk önce bir sitem ve hayal kırıklığı fakat sonrasında kabulleniş ve mücadele... aramıza hoşgeldin dostum. mutlu günlerin bitti artık mücadele vaktı.

    edit: talim yerine takim yazmış telefon uyarılar için teşekkür ederim.
  • devletin iş bulma yükümlüğü vardır. kim aksini diyorsa çağdaş devlet anlayışlarını anlamamış demektir.
    çağdaş devletlerde devlet iş bulmanı sağlar ama bunu çoğunlukla kendisi işveren olmadan yapar.
    piyasanın istediği branşlarda ihtiyaç olduğu kadar personel yetiştirir. dağ tepe tabela üniversiteleri açmak yerine insanlara ilkokulu bile bitirse insan onuruna yakışır iş bulma inkanını verecek şekilde ekonomik yapıyı kurar. herkes üniversite diye ısrar etme ihtiyacı duymaz. meslek liselerini canlı tutar. elbette eğitim az olunca maaş da az olacaktır ancak 1200tl gibi komik şeylerden olmayacaktır.
    devlet altyapıyı yapar, planlamayı yapar ve buna göre ekonomiyi, eğitimi vb düzenler. piyasa üzerine üretim ve tabiki istihdam içeren işletmeleri kurar. bu şekilde devlet vatandaşına iş bulur.
hesabın var mı? giriş yap