• zenginin malını korumaktır.
  • john locke der ki:

    the great and chief end, therefore, of men's uniting into commonwealths, and putting themselves under government, is the preservation of their property.

    insanların kendilerini bir yönetim altına sokmasının temel sebebi mülklerini korumaktır.

    adam smith der ki:

    for one very rich man there must be at least five hundred poor, and the affluence of the few supposes the indigence of the many. the affluence of the rich excites the indignation of the poor, who are often both driven by want, and prompted by envy, to invade his possessions the appropriation of herds and flocks which introduced an inequality of fortune was that which first gave rise to regular government. till there be property there can be no government, the very end of which is to secure wealth, and to defend the rich from the poor.

    falan filan. mülkiyet olana değin ortada devlet yoktur, ki devletin asli sebebi zenginliği muhafaza etmek ve zenginleri fakirlerden korumaktır.

    basit yani. ortada devlet yok. gidiyorsun bir yeri telle çeviriyorsun. burası benim gireni döverim diyorsun. tek başına kalmamak için eş dost şunu bunu çağırıp onlara da tel çevirtiyorsun. sonra kendinizin ilan ettiğiniz malları savunmak için anlaşıyor ve birbirinizin çevirdiği bölgeleri kendi aranızda tanıyorsunuz. bunu ihlal edenleri beraberce dövmeye çalışıyorsunuz vesaire. al devlet. birbirimizi kandırmayalım şimdi.
  • vergi almaktır. en azından günümüzdeki devletin varlık sebebi bu...
  • ideolojiye göre kapsamı değişmekle birlikte devletin asgari varlık sebebi güvenlik ve adalettir.
  • devletin tanımı da, amacı da zamana, mekana ve içinde bulunduğu topluma göre değişir. genel olarak bakarsak devlet kavramı (aynı zamanda medeniyet kavramı) tarım devrimi sonrası oluşan ekonomik fazlalığı dağıtacak bir üst kurumun gereksinimi ile ortaya çıkıyor. zamanla bu üst kurumun yapısı değişse de bu özelliği değişmiyor. daha sonra toplumda farklı sınıfların ortaya çıkması ile (daha doğrusu var olan sınıfların farklılıklarının daha belirginleşmesiyle) sınıf çatışmaları başlıyor ve devletin gücünü elinde bulunduran sınıf bu gücü kendisine ekonomik fazlalıktan daha fazla pay almak için kullanıyor.

    peki devletin görünen amacı nedir? devletin görünen amacı kendisine ait olan insanları (kimi zaman kul, kimi zaman vatandaş) olabilecek en iyi şekilde yaşatmak, ki ortaya çıkma amacıyla paralellik gösteren birşey bu (karşı çıkmak için köle toplumlarını gösterebilirsiniz ama o toplumları anlamak için değişmeyen toplumsal yapı kavramını anlamak lazım, aynı görünmese de amaç aşağı yukarı aynı.).

    peki günümüzde devletler bu tanıma uyuyor mu? evet. günümüzde devlete egemen olan zümre devlet gücünü sapına kadar kendi lehine kullanıyor mu? evet ( hatta bu açıdan bakarsak demokrasinin gelmesi ile devletin güç kaybettiğini bile söyleyebiliriz. artık devleti kontrol etmek yerine tüm hücrelerini ele geçiriyor egemen sınıflar, devletle olan bağlarını daha da sağlamlaştırıyorlar).

    (bkz: entryi bitirememek)
  • herkesin esit, hak hukuk icinde yasamasi, temel hak ve hurriyetlerin korunmasi.
  • vergi toplamak, okul yapmak, vergi toplamak, park yapmak, vergi toplamak, ağaç dikmek, vergi toplamak, vergi toplamak (aa toplamışız zaten), bir daha vergi toplamak, toplumu şekillendirmek, sekiz şeritli yol yapmak, vergi toplamak, vergi toplamak, vergi toplamak, helikopter yapmak, verg...

    bana devlet kurdurmayı düşündüren sebep.. çok zevkli bence..
  • turkiyede suan 2 amaci var

    - vergi toplamak
    - egitimi bitirmek (cehaleti yaymak)
  • daha çok sosyal devlet lafını ağzında sakız etmiş ülkelerde görülen varlık sebepleri...

    fakirden vergi alıp zenginden almamaktır.
    daha ilerisi için, fakirden vergi alıp zengine vermektir.
    devletin tüm mal varlıklarını, zenginliklerini zengine peşkeş çekmektir.
  • devletin kökeni konusunda hipotetik ve tarihsel sosyolojik teoriler ne derse desin insanoğlunun devleti var etme nedeni, devletin sağlayacağı hizmetlere ihtiyaç duymasıdır. insan, ihtiyaçlarının üstesinden yalnız başına gelemeyeceği için önce toplumu kurmuş, toplumsal düzen ve istikrarı sağlamak ve sürdürmek üzere
    de devleti var etmiştir. devlet, bir başka kurum ve kişi tarafından yerine getirilmesi imkansız olan, piyasa mekanizması içinde edinilemeyecek bazı hayati hizmetleri yerine getirmektedir.
hesabın var mı? giriş yap