• memuriyetin yanında 4/b, 4/c gibi değişik statülerle devlet işinde çalışmak
  • sanırım bayağı bir kısıtlayıcıdır, insanın özgürlükleri açısından.

    bilemedim, belki yanlışımdır; ama devlet okulunda okuduğunuzda ya da herhangi bir pozisyonda çalıştığınızda ne giyeceğinizden, neyi ne zaman yapabileceğinize kadar her şeye karışıyorlar ve sizi bir çok açıdan kısıtlıyorlar.

    belki bu kısıtlamalar ve kurallar genelin iyiliği için; ama yine de çekilebilir olduklarından şüpheliyim. bir de size verdikleri çalışma koşulları cidden kötü.
  • bence özel sektörle karşılaştırılmayacak ölçüde insani ve özgür çalışma koşullarına sahiptir.

    özel sektörde çalışma vaktiniz belirsizdir. on iki saat denir ama çoğu zaman sadece eve gidip uyuyacak vaktiniz olur. haftanın yalnızca bir günü izin verilir fakat o izin gününü de bir şekilde sizin elinizden almanın yolunu bulurlar. yıllık izin almanız neredeyse imkansızdır. şanslıysanız belki bir hafta alabilirsiniz. ne iş yaptığınız da belirsizdir. yaptığınız çoğu iş sizin bilgi alanınızda olmayan üzerinize yıkılan işlerdir. üç kişinin yapacağı işi bir kişiye verirler. maaşta zaten üniversite mezunu olsanız da sadece yol masrafınızı karşılamaya yetecektir.

    devlette çalıştığınızda saat dört buçukta işten çıkarsınız aklınızı kurcalayan bir iş olmaz. haftanın iki günü garanti tatiliniz vardır ve yıllık bir ay izin alabildiğiniz gibi mazeret bildirerek daha fazlasını da alabilirsiniz. üzerinize sizin alanınızda olmayan işler yoktur. maaş açısından da benim alanımda özel sektöre göre üç kat daha fazla maaş veriliyor. zaten kıyafet ve tıraş gibi kısıtlamalar özel sektörde de mevcuttur.

    önceden özel sektör avantajlıyken artık devlet memurluğu daha avantajlı hale geldi diye düşünüyorum.
  • türkiye de bir çok ailenin çocukları için en uygun gördüğü statüdür.

    ayrıca (bkz: devlette çalış rahat edersin)
  • özel sektörde çalışmaktan iyi olan durum. benim çalıştığım gibi bir yerde çalışıyorsanız özel sektörde çalıştığınız günlerden nefret edebilirsiniz. üniforma derdi yok, saç sakal derdi yok, çalışma saati çok kısıtlı ve maaş-saat hesabı olarak özeldekinden çok fark var.
    özel sektörde gelen kişiler bazen can sıkıcı olabiliyor. para verdiğinden midir nedir adamlar resmen ilgi bekliyor. yaptığınız işi ne kadar doğru yaparsanız yapın ama adama bir de ekstradan ilgi göstermek zorundasınız.
    sözün özü devlette çalışmak, özel sektörde çalışmaktan iyidir.
  • altı yıldır devlette çalışıyorum. bir zorluğunu, bir kötülüğünü görmedim. devlette çalışmak kolaydır.
  • 9 sene özelde çalıştıktan sonra 7 senedir içinde bulunduğum eylem. fakat yukarıdaki entry biraz abartı olmuş. öyle sınavım var diye 10-15 gün kayıt dışı izin alamazsınız. kayıt dışı izin diye bir yoktur zaten. olsa olsa hastalık izni yani rapor vardır. o da 1 yılda en fazla 40 gündür toplamda. fazlası için kurul raporu gerekir. canı sıkkın diye yılda birkaç kez 2-3 ay izin kullanmak diye birşey olamaz zaten. yıllık izin bellidir. 10. seneye kadar 20 gün, 11. seneden sonra 30 gün. ha eğer 30 gün yıllık iznin varsa ve o yıl içinde kullanmadıysan, bir sonraki yıl toplamda 60 gün izin kullanabilirsin. yıllık iznini rahat rahat kullanırsın tabi o ayrı konu. olması gereken de bu zaten. devlette çalışmanın avantajı değil. özel sektörün ayıbı. kabul ediyorum özelden daha rahattır. yılda 10 gün mazaret iznin vardır yıllık izin haricinde. yukarıdaki entry'ye tekrar dönersek; yazarın bahsettği şekilde çalışanlar vardır elbette ama öyle genelleyecek kadar değil. istisnalardır onlar. akrabası, yakını üst mevkilerde olanlardır. ayrıca bunların içinde hiç işe gitmeyen, kendilerine bankamatik memuru denenleri de vardır.
  • gayet memnunum
  • diplomasını yeni alıp gelmiş, daha çalışmak nedir bilmeyen ama devletin şartlarını eleştiren bebelerin ağlamasını duyacağınız ya da hayattaki tek başarısının bir kamu kuruluşunda uzmanlık kazanmış olan 35-40 yaş arası adamların ne oldum delisi hareketlerini göreceğiniz çalışma şeklidir.

    bunlar iş hayatındaki zorluklarla karşılaşmamış, kendine olan güvenini yitirmene sebep olacak bir patronla çalışmamış, iş arkadaşı ile sohbet ediyor diye anında iş kitlenmiş insanlar değillerdir çünkü. zor şartları bilmediklerinden kurumsal bir firmadan veya herhangi bir devlet kurumundaki çalışma şartlarından şikayet edip dururlar. siz de ifrit olursunuz.
hesabın var mı? giriş yap