• marksist geleneğin devamı olup (bkz: cliff)çi çizgileri olan bir troçkist partidir 3 yıl öncesine kadar uluslararası düzeyde kabul gören ve (bkz: swp)nin türkiye ayağı olan bir partiydi.. fakat örgüt yapılanma biçimi hala stalinist biçimde olmasından dolayı örgüt içinde bir grup aktivist kopar ve (bkz: antikapitalist) i kurar, ardından swp nin antikapitalist i devrimci parti olarak tercih etmesi ile dsip in uluslararası kabulü azalmıştır...
  • 1980'lerin başında kurtuluş grubundan koparak biraraya gelmişleridr..
    örgütlenme çalışmalarını yurt dışında çıkan sosyalist işçi (1984-1989) ve sosyalist tartışma (1985- 1987) yayınlarıyla sürdürmüştür..
    1987'de işçiler ve toplum dergisini yayınlamaya başladılar ancak yayın hayatı çok kısa sürdü..
    1989'dan itibaren işçiler ve politika adlı yayını çıkarmaya başladılar..
    1992-1995 yılları arasında sosyalist işçi'yi çıkardılar..
    parti önce 1997'de sosyalist işçi partisi (sip) adı ile kuruldu, ancak aynı isimli başka bir parti olduğu için isimlerini devrimci sosyalist işçi partisi (dsip) olarak değiştirdiler..
    1998 yılında ortaya çıkan anlaşmazlık sonucu kendilerine işçi demokrasisi diyen bir grupla ayrışma yaşandı.. bu grup daha sonra anti kapitalist parti ön girişimini oluşurmuştur..
    partinin genel başkanlığını doğan tarkan yapmaktadır..
    dsip, 3 kasım 2002 genel seçimleri'nde emek, barış ve demokrasi bloku çerçevesinde dehap'ı desteklemiştir..
  • 2007 milletvekili genel secimleri'nde şu şekildedir destekledikleri adaylar;
    istanbul 1. bölgede ufuk uras,
    istanbul 2. bölgede baskın oran,
    doğu ve güneydoğu'da dtp'nin desteklediği bağımsızlar,
    diğer illerde ödp.
  • internet sitesi:

    http://www.dsip.org.tr/
  • (bkz: marksizm)
    (bkz: marksizm 2007)
  • web sitesi bakımda olan devrimci sosyalist parti
  • ictiklerinden bagimsiz olarak, son derece gercekci ve mantikli politikalar ureten, ayaklari yere basan parti.

    diyorlar ki; turkiye'de degi$im isteyen, irkciliga, kemalizme, muhtiralara, darbelere, yoksulluga, sava$a, askeri operasyonlara kar$i olan cok buyuk bir kesim var. 2007'de kemalist devlet geleneginin partileri chp ve mhp'ye verilmeyen her oy bunun bir kaniti. bu noktada bizi ilgilendiren %47 oy alan akp'nin yapacaklarinin vehameti degil, akp'ye oy veren o cok geni$ kitlelerdir. yukarida sayilan ortak -minimum- talepler etrafinda yepyeni bir sol muhalefet in$a etmek gerekiyor. bunun icin de sokaklara inmek, kampanyalar yurutmek gerekiyor.

    bu orgutlenmesi gereken insanlarla ilgili umutlarini hrant dink'in cenaze torenindeki kalabaliga, baskin oran ve ufuk uras kampanyalarinda elde edilen ba$arilara bagliyorlar. cok kisa zamanda, kucuk olcekte yapilan bu cali$malari buyutmek istiyorlar.

    (bkz: mahalleden meclise)
    (bkz: #13277258)

    butun sol partilerin oylarinin toplaminin %1 ettigi bir ulkede romantik devrimciligin pek bir anlami yok; bir an evel toplumsal muhalefeti yukseltmenin yollarini aramak gerek. dsip'in soyledikleri de bu konuda umut saciyor. soylediklerini daha iyi anlatan bir yazi icin:

    http://www.bianet.org/…3/dsip-devrimcilik-reformizm
  • yoldaş pançuni'nin eşlenip partileşmiş hali.

    edit: pançuni kadar etki alanları yok, o ayrı tabi.
  • çok kişiyle az etki yaratan partilerin aksine (bkz: ödp) az kişiyle çok etki yaratabilen bir partidir.
  • turk solunun yegane hastaligi olan olgulardan yanlis sonuclar cikarmada tavan yapmis partidir... eger son secimlerdeki yuzde 47 dedikleri anlama geliyorsa ya ben hic yasamadim turkiyede ya onlar... ucuncu bir ihtimal kafalari baya kiyak arkadaslarin su aralar....tabii ki benim gibi yeni yetme bir sosyalistin elestirisi makbul olmayabilir ( belkide tamamen yanlis bir dusunce mantigi icersinde ulastigim tamamen yanlis sonuclardir)... simdi gelelim tahlilerimize :

    biricinsi ve en onemlisi bu yuzde 47nin devletin resmi durusu ile ilgili hicbir sorunu yoktur zaten incelenirse akp ye oy veren secmen kitlesi geleneksel sag parti kitlesidir...onlar menderesden basliyarak bu cizgi ustundeki liderlere vermislerdir oylarini.. sadece bir ornek vermek gerekirse secimden once bir kanalin vatandasa oyunuzu kime vereceksiniz sorusuna akp cevabi vermesi ustune niye sorusu ile daha once anapa veriyorduk simdi sagda onlar..onlara veriyoruz cevabi yeterli olmali...ha yetmez diyen arkadas 2002 secimleri ile 2007 secimlerindeki oylari karsilastirsin...dypden anapdan genc partiden oylarin nereye gittigine bir bakiversinler...

    ikincisi... evet bu partiye oy verenlerin bir kisminin kemalizm ile sorunlari vardir ama daha buyuk bir kesminin sol ile daha buyuk sorunlari vardir....

    ucuncusu... partinin secim basarisi ekonomide estirilen bahar havasi+ secim yardimi komur yardimi gibi etkenlerin tarikat gucu ile birlesmesi sonucu olustugu gercegi goz ardi edilmemelidir...ha birde her devirin adamlari ruzgarin estigi yone oy verenler var tabii..

    burdan sonuc basittir bu kitlenin soylenenlere karsi gelmek icin akpye oy verdigi bir yansimadan ote birsey degildir...

    ee peki ne yapmali derseniz ... dsipin de destek verdigi mahaleden meclise gib olusumlar ile sadece secim zamani degil iktidara gelene ve iktidari saglamlastirana kadar duzenli bir partizan calismasi ile yapilir... eee be adam neden bu kadar uzatin lafi diyecek olursan...sebepleri dogru tahlil etmeden dogru sonuclara ulasmak imkani yoktur... secim sonucunu dogru tahlil etmek hedefe giden adimlar icin onemli bir dayanak olacaktir..
hesabın var mı? giriş yap