*

  • devrimler baz alındıgında kısaca özetlenirse: devrimi yapan topluluk kar$ı-devrim*'den o kadar korkar ki i$ devrimi yaptıgınız arkada$larınıza da cephe almaya gelir, tek bir devrimci grup kalıncaya kadar devam edebilir.
    (bkz: fransız devrimi) (bkz: jakobenler)
  • alman yazar georg büchner'in fransız ihtilali'nden kırk beş-elli sene kadar sonra yazdığı 'dantons tod' (danton'un ölümü) isimli başarılı dramasında sonunu sezen danton'a ettirdiği ve sonra binlerce defa alıntılanmış güzelim laftır, tam olarak şöyle der danton: "ihtilal saturn gibidir, kendi evlatlarını yer" (orjinalini de söylemek isterim hatta: "die revolution ist wie saturn, sie frißt ihre eignen kinder")
    bildiğim tüm devrimlerde yaşanmış, evrensel olduğuna inandığım bir gerçeği dile getiren sözdür bu.
  • leningraddaki kışlık sarayı bombalayarak rusyada devrimi başlatmış bulunan zırhlının mürettebatı devrimden kısa bir süre sonra devrime ihanet ettikleri gerekçesiyle ya asılmış yada sibiryaya tatile yollanmışlardır.
    (bkz: lenin)
    (bkz: aurore zirhlisi)
  • arkasında $u mantık yatar diyebiliriz: devrim oyle bir $eydir ki devrimi yapanlarda her zaman bir karsı-devrim korkusu barındırır. ilk ornegini fransız ihtilali'nde de goruruz ki gecici hukumet denilen olu$um normal duzene geci$ yolundaki aracı degil belki de engel kurum olmaktadir. zira devrimcilerin ortamın soguduguna ya da devrimin tamamen kalıcı olduguna kanaat getirmesi kolay kolay kabul ettikleri bir$ey degildir. devrimciler icin herkes artık du$man ve olası kar$ı hareketin parcasıdır. daha fazla $iddet ve daha fazla baskı ile duzenın ya da devrimin korunacagı du$unulur. oyle bir an gelir ki devrimi beraber yaptıgı insanlar ya da gruplar da bu tanıma girerler ve gereken yapılır.

    bir daha bakalım (bkz: ihtilal evlatlarını yer)
  • devrimi devrimciler yapar, düzeni fırsatçılar kurar. devrimden sonra devrimciler hala devrimcidir. yeni düzeni kuran yeni fırsatçılar ise kendi statükolarını oluştururlar. fırsatçı olmalarına rağmen devrimin adını sahiplenmişlerdir. onlar devrimci olunca asıl ve hala devrimci olanlarsa karşı devrimci pozisyonuna düşerler. ve devrim adına asılırlar. asılanların peşindeki kitlelerse umutlarını kaybeder ve "düzen değişti düzülen aynı" felsefesini benimseyerek sinerler.
  • ülkemizde sinema uyarlaması derviş ismiyle gösterime giren, death and the dervish romanının yazarı mesa selimoviç in kitabın ön sözündeki açıklamalarından yola çıkılarak söylemiş olması muhtemel cümle, şayet yazarin devrimci olan ağabeyi, devrim askerleri tarafından öldürülmüş ve kendisi de agabeyi gibi bir devrimci olan yazar bu olaydan sonra siyasi görüşü ve duyguları arasında ikilem yaşamış. bir dervişin kardeşinin faili meçhul kişiler tarafından öldürülmesini ve sonrasında yaşadığı iç çatışmalarını anlatan romanı yazma fikri de bu olaydan sonra gelmiş yazarın aklına.

    roman hakkında daha detaylı bilgi için:

    http://www.amazon.com/…f=sr_2_1/002-5019416-2405656
  • türk devrimindede kazım karabekir vede rauf orbay gibi kurtuluş savaşı kahramanlarının yaşadığı durum.. öyleki atatürk'e suikast olayında bu 2 isim yargılanmışlardır..
  • (bkz: robespierre)
  • yamyam olarak yaşamlarını sürdüren devrim soyadlı bir ailenin cinnet geçirmiş ebeveyn'lerinin yaptığı şey ... yamyam olmasa da olurmuş aslında ...
hesabın var mı? giriş yap