• julio cortazar tarafından yazılmıştır
  • julio cortazar'ın biraz julio cortazar barındıran kitabı. yazarın ilk eserlerinden olan bu ince kitap aslında yazarlığa atılmak üzere olan ve daha yolun başında olan cortazar'dan esintiler taşır. andres fava'nın güncesi bir nevi cortazar'ın güncesi gibi.

    çok etkileyici bir kitap denilemez ama yazma merakı olan kişiler tarafından okunulası kitaptır. ayrıca cortazar'ın ilk romanı olan el examen de de aynı karakter(andres fava) çıkar karşımıza. bir nevi fava'ya farklı bir dünyadan bakmaya vesile olmuştur.
  • el examen ile birlikte bu ay, can yayınları'ndan çıkacak olan kitap. her iki kitabın da çevirisi ayşe nihal akbulut'a ait.
  • cortazar'ın fevkalade romanı seksek'i okuduğumdan beri hiçbir aşk romanı aynı tadı vermedi. dahası mezkur roman bölünmüş benlik anlatıları arasında deneysel bir zirve idi ve akıldan çıkmayan şiirsel cümlelerle, felsefi fikirlerle ve varoluşçu betimlemelerle örülüydü. şimdilerde böyle romanlar yazılmıyor.

    seksek'in ardından hiçbir cortazar kitabı da aynı tadı vermeyecektir; öyküleri hariç!

    kitaba gelince:

    insanın kendisi olması imkânsızdır. kendilik düşü bir şakadan ibarettir. maskelerimiz ortama göre değişirken bir kimlik inşa etmek olası mıdır? cortazar edebiyatı işaret ediyor.

    yaşam edebiyat yoluyla yeniden kurulabilir mi, edebiyat yaşamın kendisi değilse eğer! buradan kimliklerin güldürüsü epey bir malzeme yaratıyor.

    fava'nınki düşlerden, anekdotlardan ibaret bir kurmaca ise gördüğümüz ve göründüğümüz bir düş içinde düşten ibaret değil midir? poe'ya selam.

    postmodern edebiyatı seven okurlara özellikle tavsiye ediyor, sahici edebiyatın kendisi gibi namuslu, popülariteden uzak keşifler diliyorum.
  • cortazar'ın "anlatı" türünde nitelenmiş eseri. her kitabında olduğu gibi cortazar oyunları, eğlencesi, sayıklamaları var, sonradan gelecek eserlerin işaretlerini veriyor. roman ve öykülerini okuduysanız daha evvel, bu kitabı çok büyük bir beklentiyle okumamalısınız. fakat cortazar'ı daha iyi tanımak için yine de okunmalı.

    --- spoiler ---

    miskince tutulmuş bir döküm taslağı size: pelleas'ım vardı, masumca ölen birinin verdiği tam elime göre küçücük bir mandolinim vardı; bizi hayvanların gizlerinden, onların hırstan arınmış bilgeliğinden çok az şeyin ayırabildiği yaşlarda bir kedim vardı. biriktirdiğim pullar, kesikler, öyküler vardı; parana'nın yukarılarında berbat, pis bir teknenin güvertesinde sırtüstü yattığım ve yıldızların beni kapıp götürdükleri bir gecem vardı; bir silahlara veda, bir helen hayes'im vardı; ve acılar çektiğim bir gece, açık bir pencere önünde, benim çektiğim acıları böylesine katıksızca paylaşanın bana eşlik edenlerden hangisi olduğunu belli etmeden gölgelerden çıkıp gelen bir elin yanağımı okşayışı vardı. vardı benim... (olanca yalanın dolanın topuna yeğdir şu kesinleme: "yoktu benim...")
    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    "bu dünyadan yalnızca bir kez geçeceğim. ağzımdan çıkabilecek iyi bir söz varsa, o sözü 'şimdi' söyleyeyim, gerçekleştirebileceğim iyi bir eylem varsa o eylemi 'şimdi' yapayım, çünkü buradan bir daha geçmeyeceğim."
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap