• ikinci dünya savaşı sırasında toplama kamplarında bulunan usta yahudi kalpazanların, matbaacıların naziler tarafından bernhard toplama kampında bir araya getirilmesini ve ingiltere, abd ekonomisini çökertmek üzere sahte sterlin ve dolar basımını konu edinen film.
    gerçek bir hikaye olması filmin ilginçliğini arttırıyor.

    (bkz: operation bernhard)
  • sekseninci oscar ödül töreninde yabancı dilde en iyi film ödülünü alan filmdir. avusturya yapımıdır. avusturya iki kere aday olup sonunda heykelciği kapmıştır. ama nasıl?

    (bkz: yahudi soykırımı temalı filmlerin oscar alması)
  • senaryosu, filmin asi çocuğu burger'in anılarına (the commando of counterfeiters adlı kitap) dayanmaktadır.
  • yer yer --- spoiler --- içerir.

    yahudi soykırımı zamanı.
    toplama kampındaki bir grup yahudi, ayrı bir yerde tutuluyor. onlara temiz yataklar veriliyor. yıkanmalarına izin veriliyor. bir elleri yağda, bir elleri balda değil tabi ama en azından diğerlerinden nispeten iyi bir durumdalar.

    çünkü onlar sahte para basmak için kullanılıyorlar.

    alman hükümeti sahte ingiliz sterlini basarak britanya ekonomisini çökertmek istiyor. zamanın en büyük kalpazanı da toplama kampında. bu işin ehli bir grup yahudi, sahte paraları o kadar iyi basıyor ki ingiltere bankası bile paraların sahte olduğunu anlamıyor.

    alman hükümeti bunun üzerine sahte amerikan doları basmaya karar veriyor.

    dönemin en büyük kalpazanı, hayatına devam edebilmek için dolarları yapmaya hazır. ama burger denilen bir yahudi var, o''ben bu paraları basıp da bu heriflerin savaşı kazanmasına yardımcı olamam''diyip, ideolojik bir takım fikirler ve onurunu ayakta tutabilme gayesiyle sahte dolar basılmasını erteletiyor.

    o diyor ki''basmayalım bu dolarları''
    beriki diyor ki''öldürürler bizi''
    o diyor ki''zaten öldürecekler''
    beriki diyor ki''bir gün daha yaşamak istiyorum.''

    gerçek bir öyküden yola çıkılarak yapılmış ve insanı sıkmadan kendisini izlettiren bir film.
  • yahudi soykırımı ile ilgili filmler bi dereceye kadar sıktı artık. ama bu filmler her seferinde meseleye oyle farklı açılardan yaklaşıyor ki nerdeyse insanlığın bütün çelişkileri, bütün dramları, bütün sorunları bu olay bağlamında işleniyor. aynı konunun farklı farklı açılardan ele alınması insanı bu durumda pek de sıkmıyor. nitekim schindlerin listesinde konu yahudilere acıyan bir alman iş adamı açısından ele alınıyorken, bu filmde hayatta kalmak için nazilere fevkalade büyük bir yardım yapan yahudinin durumu anlatılıyor.
    film bence iyi kotarılmış, özellikle sally ve burger'in oyunculukları süper.
    filmin gevşek bir şekilde de olsa tarihi bir boyutunun olması güzel, adamlar gerçekten de 134 milyon sterlincik basmışlar toplama kampında.

    son olarak:

    --- spoiler ---
    niye sanat yaparak para kazanayim ki para yaparak para kazanırım daha iyi.
    --- spoiler ---
  • dandik kağıt parçalarının tüm dünyadaki insanların yaşamını nasıl etkilediğini anlatan avusturya yapımı film. kalpazanlar, yahudi soykırımını sanatsal bir açıdan ele alıp anlatan filmler klasiğinin yeni bir versiyonu olarak gözükmesine rağmen, yine de işlediği konuyu başarılı bir şekilde gözler önüne serip izleyicisini filmin içine alarak etkilemesini bilmiş.
    dünyada kimin hayatına devam edip etmeyeceğine, bir soykırım kampındaki küçük bir odada, kağıttan para basan sayısı on civarındaki esirlerin karar vermesi ve bunun tüm ülkelerin geleceğini belirlemesi çok sağlam bir kurguyla birleşmiş, üzerine de başarılı oyunculuklar eklenince filmin oscar alması süpriz olmamış kanımca.

    film ayrıca motivasyon eğitimi için derslerde öğrencilere izlettirilecek cinsten. insanların hangi şartlarda nasıl motive olduğunu, iç ve dış motivasyon kaynaklarının hayatta kalma mücadelesi ile nasıl değişebildiğini görmek mümkün filmde.
  • konusu ve işleyişiyle insana birçok ders veren, kwai köprüsüne benzer bir konuya sahip, nazi karşıtı film (yandaşını daha görmedi ya!). idealizmle yaşama tutkusunun, ideallerle ihtiyaçların aynı odada, aynı hücrede buluştuğu hatta yer yer boğuştuğu bir atmosferde sanatın farklı bir dalının* sergilenişi.
    sevdim ben. karl markovics, göz yaşartacak kadar yüksek bir performans sergiliyor.
  • --- spoiler ---
    - basılacak kağıtlar seçilirken türk keteni kullanılmakta ve övülmektedir.
    - kalpazan yahudilerin "nazilere bizim ölümüzü tatırmayacağım." derken abd ve ingiliz ekonomilerini çökertecek güçte olmaları büyük bir handikaptır.
    -burger tipinin ve düşünce tarzının sonuna kadar arkasındayım. peki almanlar bu sayede bu savaşı kazansalardı ne olacaktı. kalpazan yahudiler yaşayabilecek miydi?
    -alman tiplemesinin kendi çocuklarına asla vurmaması ama yahudileri acımadan öldümesi gibi birçok ikilem vardır.
    --- spoiler ---

    izlenmesi, tartışılması ve ders çıkarılması gereken bir filmdir. bir başyapıttır. oscarı sonuna kadar hak etmiştir.
  • ikinci dunya savasi ve nazilerin zulmu uzerine ikiyuzbin tane film cekilmis olmasina karsin hala yeni konular ve ayrintilar cikabiliyormus ve de cok sahane anlatilabiliyormus. cok saglam film. ozellikle de gostermeden hissettirdigi vahset acisindan. kan revan olmaksizin korkuyu anlatabilen nefis bi hikaye.
  • karl markovics şov olarak değerlendirilebilecek yapıt.
hesabın var mı? giriş yap