• ilkokulda okuyan her erkek çocuğunun bildiği, okuduğu, 30dan fazla kitaptan oluşan bir seri.
  • gizli yediler ve afacan beşler tandansında thomas brezina'nın yazdığı serüven kitapları kahramanları.
  • harfler öküzi* boyutlarda olduğundan 1 saat 20 dakikada biterdi bu kitaplar. o yüzden bir yaz tatilinde hepsini okumuştum. lilo ve axel kavga falan ederlerdi arada bir liderlik konusunda. ortaokul döneminde her okuyana böyle bir grup kurma, kaçakçı, dolandırıcı ve diğer bilumum kötü adam türevlerini yakalama isteği veren kitaplardı. hatta ben bir ara saçlarımı lilo gibi örmeye kalkıp rezil rüsva ettiydim kendimi... seri bitince yenilerinin çıkmasını heyecanla beklemiştim hatta rüyalarıma falan girmişti yenileri çıkıyor ben alıp okuyorum hemen, hala aklımda o rüya... gördüğüm kadarıyla yenileri çıkmış, ama ben büyüdüm ne yazık ki, saçlarımı örmüyorum artık hiç...*
  • bütün öyküleri ''numarası sonda ortaya çıkan yapay fantastik olaylar/kişiler'' üzerine inşa edilen, arkadaşlarımızın maşallah dünyanın dört bir yanını gezdikleri fakat kafa karıştırıcı biçimde 18 yaz tatili, bilmemkaç yılbaşı tatili, bir sürü paskalya yortusu boyunca bir yaş bile büyümedikleri seri. her kitabın ön kısmında bulunan karakter tanıtımlarındaki resmi hiç ilgimi çekmeyen lilo'ya bir kitabın arka kısmına öylesine çizilmiş resmiyle aşık olmuştum.
  • çocukluğumda baya okuduğum kitaplar,başta 14 tane falandı sonra abarttılar son resmi rakamı bilmiyorum.
  • ilk 37 kitabını okuduğm,şimdi bile düşününce içimin kıpır kıpır olmasına sebep olan ve serinin 11. kitabı ''vampirlerin gecesi'' ile bana 'kitap fetişizmini' aşılayan seri.
    no 5. okuldaki hayalet
    no.11 vampirlerin gecesi
    no.9 lanetli değirmen
    no.15 sultanın büyülü kılıcı (türkiye'de geçen bir macera) aklıma gelen ilklerdir.

    ayrıca serininin 150 kitaptan oluştuğu bilgisinin pek doğru olmadığını üzülerek belirtirim.şu aralar 60'lı numarlar (yurt dışında) piyasada efem.
  • bildiklerimin (ki az şey bilmiyorum şimdi doğruya doğru (bkz: ukala olduğunu belli etme yolları)) abartısız aşağı yukarı %15'ini öğrendiğim müthiş kaynak (bkz: sallamaya inanmamak). en büyük eksisi gerçekten de alındıktan 70, bilemediniz 80 dakika sonra kitapların bitmesiydi. bu yüzden her kitabı 3-4 kere okudum, gizemin ilk okumada çözülmüş olmasını hiç umursamadım. her bölüm başka bir ülkede geçiyordu, o ülkeyle/bölgeyle ilgili bir yığın bilgi içerirdi (ünlü binalar, ünlü şahsiyetler, tarih vs vs). her kitabın sonunda o bölgenin haritası da vardı üstelik, akıllara durgunluk verecek coğrafya bilgime büyük katkıları olmuştur (ama ne yaptı milli eğitim coğrafya derslerinde? dedi mi yavrucuğum bana tirol bölgesini anlat, sordu mu luksor nerdedir ne yapar, çin'in limanlarını sordu mu ha.. hayır. zaten coğrafya kitabımı çok değil bir kere aynı heyecanla okusaydım böyle olmazdı). bir de itiraf etmeliyim ki yaklaşık 20 bölüm boyunca şu lilo'yla aksel büyüsünler de olaya yeni heyecanlar katılsın diye bekledim, boşuna...
  • sırf gözlük takıyorum diye arkadaşlar arasında uzun süre dominik olarak anılmama sebep olmuş seri.. halbuki aksel'dim ben, dominik ezikti, aksel karizmanın allahıydı..
  • (bkz: enid blyton)
  • zamanında kitaplarının sağ üstündeki yeşilimtrak k harfinin anlamını arkadaş tarafından ''bu k neyin k'si biliyo musun. korkunun k si!'' şeklinde yiyerek keklendiğim, vay anasını nidalarıyla bir iki kitabını okuduğum, sonuç olarak da pek benimseyemediğim seri.
hesabın var mı? giriş yap