• kuş palazı halk dilindeki ismidir, hasta zehirlenerek değil, gırtlağındaki membran yüzünden boğularak ölür
    çocuk bu safhada yeni palazlanmış kuş gibi çırpındığı için bu ismi almıştır
  • "defter"le kökteş. (defter arapça'dan; difteri fransızca'ya yunanca "tabaklanmış deri" -muhtemelen yazı yazılan şey anlamına gelen- "diphthéra"dan)
    difterinin "difteri"liğinin, "hastalığın seyri esnasında boğazda oluşan köselemsi dokudan" şey etme bilgisiyse 'eyvallahnişanyan'dan!
  • ömer seyfettin'in kaşağı adlı kitabında kuş palazı olarak geçiyordu. kuşpalazı ismi eskiden tedavi (bkz: kocakarı ilaçları) sırasında hastanın boğazına yeni palazlanmış kuş ölüleri konulduğu için verilmiş.
  • corynebacterium diphtheria nın boğaz,burun,göz mukozası çatlaklarına yerleşmesiyle olur. daha çok 2-8 yaş arasında gözlenen kuşpalazının klinik bulgularının başında;tonsilla mukozası üzzerinde başlayan iltihabı reaksyonlar gelir.

    en önemli komplikasyonları:
    miyokardit
    polinevrit
    bronkopnömoni
  • boğazda gri, yapışkan bir membran oluşmasıyla karakterize bulaşıcı bir hastalıktır. bu membran kolayca kaldırılabilir. ancak kaldırıldığında altından kırmızı, kanamalı bir alan ortaya çıkar. ayrıca bu yapı tekrar oluşma eğilimindedir. oluşurken ise fare kokusu ortaya çıktığı söylenir.
  • streptokok anjininden farklı olarak tonsilla palatina üzerinde veya uvula yumuşak damak ve farinkse yayılan gri-sarı eksuda ve kaldırılınca kanayan pseudomembranlar oluşturur bulaşıcıdır ancak tdb (tetanos-difteri-boğmaca) üçlü karma aşısıyla hastalığın önüne geçilmiş (koruyuculuğu %97) ve günümüzde pek rastlanılmamaktaydı son vakaya kadar..
  • çocukluk dönemindeki yaygın aşılama sonucu nadir bir hastalık haline gelen difterinin etkeni corynebacterium diphteriae’nin endotoksini olguların yaklaşık %20’sinde nörolojik bulgulara yol açabilir. bakteri boğazda yerleşir ve endotoksin üretmeye başlar. bunun ardından 5.-10. günler arasında yumuşak damak felci gelişir. ardından diğer kranyal sinir felçleri ortaya çıkar. ekstraoküler kaslar nadiren tutulur, ancak akomodasyon refleksi bozulur. bazen bu tablonun ardından birkaç hafta içinde asendan simetrik sensori-motor bir polinöropati gelişebilir. progresyon 1-2 hafta sürdükten sonra hasta yavaş yavaş düzelmeye başlar. bu tablodan endotoksinin periferik sinir proksimal bölümlerinde ve spinal köklerde yol açtığı demiyelinizasyon sorumludur. tedavide difteri semptomları başlar başlamaz antitoksin verilmesi önerilir, ancak nörolojik komplikasyonların destek tedavisi dışında tedavisi yoktur.

    kaynak ; [http://www.itfnoroloji.org/…nfeksiyon/infection.htm http://www.itfnoroloji.org/…nfeksiyon/infection.htm]
  • difteri, halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen, corynebacterium diphteriae isimli mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve derideki yaralarda yerleşmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık.

    bebeklerin 2-4 ve 6. aylarında tatbik edilen dbt karma aşısı içinde yer alan ve difteri mikrobunun toksininin zayıflatılmasıyla yapılan difteri aşısının yaygın olarak kullanılması sebebiyle, günümüzde aşılanmayanlarda tek tük ortaya çıkan bir hastalıktır.

    difteri basili, düz veya hafif bükük silindir şeklindedir. kalınlık ve boyları değişiktir. 34-95 derecede ürerken toksinini (zehirini) salgılar. toksin, insan ve bütün hayvanlar için oldukça tehlikelidir. dokularda harabiyet ve sinirlerde felç yapar.

    difteri oldukça yaygın bir hastalıktır. soğuk mevsimlerde daha fazla görülür. iki yaşından önce sadece burun ve yara difterisi şeklinde raslanır. çocuğa annesinden geçen antikorlar onu bir süre hastalıklardan korur. kuşpalazı tablosunu yapan tipik difteri özel bir anjin türüdür. tipik hastalığını yapabilmesi için boğazın lenf dokusunda ve özellikle bademciklerde tutunması gerekir. bademcikler ancak iki yaşından sonra olgunlaştıklarından ancak bu yaşlarda hastalığa duyarlık başlar. daha sonra çocuk dış çevre ile temasa geçer. oyun yaşında devamlı olarak sıcak-soğuk ve dış ortam etkilerine maruz kalır. boğazda adi bakteri iltihapları olur, doku direnci kırılır. bu arada difteri basili de girerse, hastalığın özel tablosu meydana gelir. bir şahıs erişkin yaşlarına kadar difteri basili ile temas etmemiş ise her yaşta hastalığa yakalanabilir. büyüklerin hastalığı çocukların hastalığına göre daha hafif geçmektedir.

    difterinin bulaşmasında hastalar ve taşıyıcılar rol oynamaktadır. portör denilen taşıyıcılar hastalığı bulaştırabilme özelliğinde olan ancak kendileri hastalık belirtilerini gösteremeyen kişilerdir. bunlar boğaz salgıları ile devamlı olarak difteri basilini yayarlar. hastanın kullandığı çamaşır, havlu, yemek takımları, oyuncaklar, vasıtasıyla bulaşabilir.

    difterinin kuluçka dönemi ortalama 2 ila 4 gün arasında değişir.
  • eskiden tedavisi o derece mümkün olmayan, babamın bile tanıyamadığı amcamı 9 yaşında öldüren hastalık olarak düşünürüm sayın difteriyi.
    eski ismi olan kuşpalazı da bana hep hastanın boynunun kuş tüyleri gibi kabardığını, tavuk derisi gibi olduğunu hissettirirdi nedense, kuş palazı'nın kuşun yavrusuna dendiğini bilmemekten olabilir..
  • efenim vaktiyle sınır ve sinir komşumuzgiller (can dostlar, güzel insanlar) diphterianın iltihabi durumundan doğan hastalığa bu ismi vermişler.
hesabın var mı? giriş yap