• (bkz: digital media)
  • yazılı basın da değildir, görsel basın da değildir. ikisinin birleşimi ve aynı zamanda ikisinden de tamamen ayrıktır.

    dijital medyanın ayrı bir kategoride incelenmesi gerekir. gün geçtikçe de konuyla ilgili bir yasa gerekliliği ve yasal ayrım gerekliliği artmaktadır.

    dijital medya'dır, buna "digital media" demek, türkçeye ihanettir.
  • konu ile ilgili blog takip etmek isteyenler için;

    http://dijitalmdy.blogspot.com/

    aynı zamanda facebook üzerinden de ulaşılabilir durumda

    http://www.facebook.com/…ital-medya/256722391052225
  • sosyal medya denilen şeye denmesi gereken şey.
  • yakından takip edilesi bir konu.
    çok hoş bir blog var, faydalı etkinlikler, gelecek tahminleri vs. baya iyi
    http://dijitalpano.wordpress.com/
  • seyahati, tatilleri çok daha kolay ve paylaşılır hale getiren yeni medyacığımız kendisi. mesela şöyle bir incelemesi yapılmış bu durumun.
  • dijital medya ve etkileşim durumu

    insanlar ağlara bağımlı hale geldiklerinde aslında güçlerini yavaş yavaş kaybedeceklerinin farkında değillerdir. dijital teknolojiler, hayatımızın bir parçası haline gelmiştir ve bireyle bütünleşmiştir. bu durumun varlığından dolayı dijital medyanın; özgürlükleri, demokrasiyi, özel hayatın gizliliğini ve kişisel özerkliğin korunmasını nasıl sağlayacağı sorusu önem taşımaktadır. peki nedir bu özel hayatın gizliliği? ağlar sayesinde bireyler, güç bakımından önemli sonuçlar elde edebilmektedir. buna dayanarak bireylerin özel hayatlarının gizliliği ve kişisel özerklikleri ihlali söz konusu olabilmektedir. aynı zamanda ağlar, bu durumu ortadan kaldırmak için bireyleri kendilerini korumaya yönelik ve seçim özgürlüklerini arttırmaya yönelik bir yol da gösterebilmektedir. özel hayatın gizliliği ile kişisel özerk arasındaki fark, özel hayatın gizliliği özgürlüğü nitelendirirken; kişisel özerklik bireylerin diğerleriyle ilişkilerinin özelliğidir. aslına bakarsanız, kişisel özerkliğin bireyin gücüyle eş değer olduğunu söyleyebiliriz.

    özgürlük diye nitelendirdiğimiz kavramı açtığımızda, içerisine seçme ve kontrol özgürlüğünü almaktadır. özel hayatın gizliliğinin ön koşulu, kişisel özerkliktir. bireyi özgürleştirmemek demek, seçme sansını elinden almak demektir. işte bu yüzen özel hayatın gizliliği tartışmalarında çoklu anlamlar ortaya çıkmıştır. buna dayanarak özel hayatın gizliliği kavramı, içerisine birden fazla anlamı taşımasından dolayı, soyutlaştırılmıştır. mesela bu tanımlardan bazıları şunlardır: “özel hayatın gizliliği, yalnız bırakılmaktır” veya “özel hayatın gizliliği, bir bireyin kendisini diğerlerine açıp açmayacağına ve bunu yapacaksa ne ölçüde yapacağına karar verme hakkıdır” şeklinde popüler tanımları bulunmaktadır. birinci tanımda yalnız bırakılmak önemli bir unsur iken, ikinci tanımda kısaca seçme hakkı önemli bir unsur olmaktadır. fakat bu tanımların kabul edilebilir olması için kendilerini sosyal bilimlere, hukuka veya tarihe uygun olmalıdır.

    özel hayatın gizliliği ve kişisel özerklik durumunun yanı sıra dijital teknolojiler, internet aracılığıyla demokrasinin güçlenmesine yol açmıştır. bu durumda internetin demokratik olup olmadığı soruları yankılanmaya başlamaktadır. internette var olan demokrasi aracı e-katılımıdır. e-katılım, e-hükümetin bir parçası olup, vatandaşların demokratik hükümete yeni medyayı kullanarak katılımlarıyla ilgili bir dizi olasılıktan ortaya çıkan araçlara denmektedir. hükümetler sadece web sitelerden vatandaşlara bilgi vermez, aynı zamanda vatandaşların şikayetlerini, fikirlerini veya önerilerini iletmelerine olanak sağlamıştır. yani dijital teknolojilerin vatandaşa hizmet bağlamında bir iletişim aracı olarak kullanımı mümkün kılınmıştır.
  • ne oldu lan hepiniz buraya dustunuz, ahahahah.

    hicbir yasa, hicbir guc ve kuvvetin su anda 100% olarak kontrol saglayamadigi yeni nesil medya.

    mesela soyle bir denklem kurabiliriz su anda.

    twitter > cnn

    metaverse ile bambaska bir boyuta evriliyor ve evrilmeye devam edecek.

    ama soyle de bir gercek var ki; gercek dedigimiz sey cok fazla egilip bukuldugu veya gercek ile sanal cok fazla ic ice girdigi için neyin gerçek neyin sanal olduğu karışıyor artık. ingilizcesi post-truth türkçesi için ise gerçek sonrası degil “hakikat yitimi” kullanımı daha doğru aslinda.

    her ne kadar hakikat yitimi kavramı özellikle dijital ile birlikte hayatımızda daha çok yer almaya başlasa da bazen sanal dedigimiz sey aslinda gercek de yanı hakikat de olabiliyor.

    yani sanalin icindeki gercek gibi.
hesabın var mı? giriş yap